Linkovi
POSLOVNI WEB KATALOG


AMBALAŽNA INDUSTRIJA


Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr
AMBALAŽA
Papir je najstariji oblik savitljive ambalaže. Papir dobiven iz dudove kore, upotrebljavao se u Kini još prije Krista kao a


PAPIR

Papir je najstariji oblik savitljive ambalaže. Kao ambalažni materijal, papir dobiven iz dudove kore u Kini upotrebljavao se već u 1. i 2. stoljeću prije Krista. Kroz stoljeća, tehnike obrade papira su poboljšavane, ali ne znatno. Takav papir transportiran je preko Bliskog Istoka do Europe, kada je 1310. konačno stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo te preko oceana u Ameriku.

Papir niske kvalitete upotrebljavan je sve do 1867., kada je otkriven postupak dobivanja papira iz pulpe drveta. Na početku 20. stoljeća (1905.) izumljeni su strojevi za proizvodnju šivanih papirnatih vrećica s tiskom, koje su kasnije postale višeslojne (1925.). Prve komercijalne kartonske kutije proizvedene u Engleskoj 1817., naknadno su zamjenjivale drvene kutije upotrebljavane u tu svrhu.

Proizvodnja stakla počinje još 7000 godina prije Krista iz osnovnih materijala: kamena vapnenca, sode, pijeska i kremena. Sastojci su bili jednostavno stopljeni na plamenu te ukalupljeni. U 3. stoljeću prije Krista, Feničani su izumili puhanje stakla, što nije ubrzalo proizvodnju, već je omogućilo okrugle oblike.

Tehnika se razvijala i tijekom 17. i 18. stoljeća, oslikavanjem posuda od stakla. Prvi stroj za izradu boca patentiran je 1889. godine. Dok su ostali ambalažni materijali, poput metala i plastike, dobivali na popularnosti 70-ih godina 20. stoljeća, pakiranje u staklu bilo je rezervirano samo za proizvode visoke kvalitete i tako je ostalo do danas.

KARTONAŽA " ŽVORC " - Sveti Križ

02.03.2008., nedjelja

Štancforme

Štancforme

- 07:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  ožujak, 2008  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Ožujak 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O NAMA

"ŽVORC" katronaža - smješteni smo u Svetom Križu ( Međimurje ) blizu Čakovca,
Augusta Šenoe 44 ( CAFFE BAR "AS")

KONTAKT NA TELEFONE:

Mobitel: 099-686-3561 ili 091-516-4196
1

e-mail: kartonaza-zvorc@net.hr
SVETI KRIŽ - STRATEŠKA TOČKA ULASKA U MEĐIMURJE
Dolazite li u Međimurje s juga odnosno iz pravca Zagreba, a namjerate posjetiti međimurske gradove (Čakovec, Prelog ili Mursko Središće), svakako morate sići s autoputa kod Svetog Križa. Sveti Križ je malo naselje od stotinjak kuća i oko 400 stanovnika, a pripada Općini Mala Subotica. Naselje je poznato po veoma zanimljivoj kapeli Svetog Križa koja je podignuta 1746. godine. Kapela na osami dominira prostorom, pa je vidljiva s autoputa već nekoliko kilometara prije izlaska. To je, zapravo, prvi objekt kojeg potencijalni posjetitelj Međimurja vidi već s autoputa. Čakovec je od te točke udaljen deset kilometara prema zapadu, dok je Prelog na šest km prema istoku. Sveti Križ kao lokacija i naselje spadaju među najstarije u Međimurju, te datiraju s početka 12. stoljeća; u doba križarskih ratova to je bilo mjesto okupljanja križara. Kroz povijest ovdje se mijenjaju mnogi gospodari, pa je Sveti Križ bio dio posjeda Vizmić (13 st.), zatim imanje grofa Mihajla, pa Jurka, sina bana Očića, a sve do početka 20 stoljeća ta se lokacija uz Sveti Križ naziva i Veliko Polje (Magno Campo). U naselju Sveti Križ danas živi pretežno radničko stanovništvo, dok poljoprivreda polako prerasta u veće posjede, a manji nestaju zajedno sa starinskim načinom obrade zemlje.

Međimurje, najsjevernija hrvatska regija, omeđena prirodnim granicama odnosno rijekama Dravom i Murom, danas ima i jednu umjetnu granicu: auto-cestu Goričan-Zagreb. Koliko koristi ima Međimurje od tog novoizgrađenog međunarodnog puta pokazat će razvoj turizma, prepoznavanje vrijednosti i očuvanih prirodnih resursa, projekti i programi na očuvanju i zaštiti prirode. Osim rijeka, Međimurje ima i dva velika umjetna jezera (HE Čakovec i Donja Dubrava) te stotinjak manjih jezera nastalih eksploatacijom šljunka, kojima danas gospodare brojne ribolovne udruge. Zaštićeni krajolik rijeke Mure poseban je turistički izazov, dok je Drava uglavnom zarobljena u jezera i derivacijske