petak, 15.10.2021.

Kanarinac kao prijatelj

Zašto odabrati kanarinca za kućnog ljubimca? Pitanje je ovo kojeg postavljaju osobe koje se nikada nisu susrele sa pticama kao ljubimcima.

Postoji čitav niz razloga zašto odabrati baš kanarinca za kućnog ljubimca. Neke od studija su pokazale da kanarinci djeluju jako pozitivno na mentalno zdravlje starijih osoba. Mnoge starije osobe ostaju same u poodmakloj dobi i potrebno im je druženje. Kanarinac je kućni ljubimac koji uveseljava svojim veselim skakutanjem i izrazito ugodnim pjevom (pjesmom), te se starije osobe rado vežu uz njega. Osobno sam doživio kako se stariji član obitelji vezao uz kanarinca i točno je znao što kanarinac osjeća i koga najavljuje u dolasku u kuću.

Kanarinac nije zahtjevna životinja, a jako pozitivno djeluje i na autističnu djecu, te djecu sa određenim alergijama, na način da im blizina ove male ptičice jača imunitet i otpornost na alergije. Osobno me jedna majka zamolila za svoga sina jednu pticu upravo radi ovih razloga - jačanja imuniteta na alergije.

Ono što je isto tako važno, kanarinac nije skup ljubimac, a u isto vrijeme daje mnogo veselja i radosti vlasniku.

Giuseppe Albergo je jedan od najaktivnijih uzgajivača kanarinaca u Italiji. Redovito objavljuje video blogove o uzgoju kanarinaca. Pozivam vas da pogledate ovaj video u nastavku u kojem (na talijanskom jeziku) govori o pozitivnim učincima držanja kanarinaca kao kućnih ljubimaca.

- 07:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 27.07.2021.

Moji mladi iz 2021.

Sezona uzgoja 2021. je gotova. Nakon podvlačenja crte na rezultat, sa zadovoljstvom ću pamtiti ovu godinu. Ukupno 30 mladih ptica, 15 OPALA ŽUTIH I 15 AHAT CRVENIH MOZAIKA. Biti će zanimljivih mladaca i za izložbe sretanyesNakon osamostaljivanja, mladi jačaju krila u volijerama. U tom razdoblju dobivaju uz osnovnu sjemensku hranu, dosta voća i povrća. Uskoro slijedi mitar (mijenjanje perja), pa će biti dostupni udomiteljima.

- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 05.05.2021.

Uzgojna sezona 2021. je u punom tijeku!

Jednom mi je jedan prijatelj ptičar rekao kako ptice uparuje za dan Sv. Valentina. Ovo mi se učinilo zgodnim i zanimljivim postupkom otvaranja nove uzgojne sezone, pa sam i ja prihvatio taj datum. Dakle na Valentinovo 14. veljače prvi put nakon zimske stanke i mirovanja stavljam ptice zajedno da se gledaju u odvojenim kavezima. Mužjaci se moraju početi pripremati nešto ranije nego ženke. Pojačava se hrana, pa se osim sjemenske standardne ishrane, mužjacima stavlja jajčana hrana, te voće i povrće. Danas nije problem nabaviti takvu hranu, te se izbjegava potreba za kuhanjem kokošjih jaja, iako mnogi uzgajivači koriste i dalje ovu metodu pripreme. Uz jajčanu hranu, pticama se daje i sjeme NIGERA kao dodatak za veći unos vitamina E u organizam. Ptice u ovoj fazi pripreme za uzgoja uvijek moraju imati GRIT na raspolaganju. GRIT je mješavina školjaka i kamenja koja pticama olakšava probavu, a u fazi nošenja jaja omogućava pticama stvaranje ovojnice jajete (uz sipinu kost koja uvijek mora biti u kavezu).

Ove godine su ptice krenule kolektivno u gniježđenje. U roku od par dana razlike počele su ležati na jajima. Bilo je to polovicom travnja. Približno 8. dana se pticama uzimaju na provjeru jaja, te se pod svjetlom lampe ili mobitela gleda ima li u jajetu krvnih žilica što uzgajivačima govori da je jaje oplođeno. Kanarinci liježu na jajima 13 dana, a neke ženke mogu taj proces oduljiti i do 15, pa i 18 dana. To ovisi o tome koliko su kanarinke ustrajne u sjedenju u gnijezdu ili su plahe, pa se ustaju i ne griju dovoljno jaja.

Evo tako to izgleda kod mene


Gnijezdo spremno za početak ležanja.


Puno gnijezdo mladih od cca 12 dana

- 13:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 28.04.2021.

Uspomene na 41. državno prvenstvo iz Poreča

Vjerojatno su neki od vas čuli, a možda i bili prisutni na najvećoj izložbi ptica u Istri u posljednjih 15 godina. Bilo je to 2018. u Poreču, dvorana Žatika. U Poreču se natjecalo 1.604 ptica raspoređenih po kategorijama koje predstavlja više od 130 izlagača iz 19 ornitoloških udruga Hrvatske. Kanarinci su ocjenjivani na temelju "pjesme" koju izvode, boje i stasa, ocjenjivale su se i egzotične ptice, ptice europske faune, križanci, velike i male papige, prepelice i egzotični golubi. Tijekom tri dana izložbu su najviše obilazili najmlađi polaznici dječjih vrtića ili nižih razreda osnovnih škola sa svojim odgajateljicama i učiteljicama, obitelji s djecom.

Kako je to bilo u Žatici možete pogledati na priloženom videu.Kao jedan od mnogih zadužen za organizaciju, bio sam ponosan i sretan da se u Poreču okupilo toliko ljubitelja ptica i prirode.

- 14:32 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 22.04.2021.

Natjecanje

Možda niste upoznati, ali ljubitelji kanarinaca svake godine organiziraju takmičenja u pjevu, držanju - stasu i boji. Nakon lokalnih i regionalnih takmičenja u kojima se vrši selekcija najljepših i najboljih ptica, krajem listopada ili u studenom se organizira državno prvenstvo na kojem se okupe svi značajniji uzgajivači ptica, a na jednom se mjestu tako nađe i do 2300 ptica - kanarinaca iz čitave Hrvatske.

Prva izlaganja mojih ptica potakla su me na daljnji napredak i ulaganje u ovaj zanimljiv hobi. Prva medalja osvojena je u Zadru, najdraža je ona iz Poreča.Robert

- 11:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 15.04.2021.

Zašto ovaj blog?Mnogi od vas imaju hobije. Hobi pomaže da se čovjek opusti, da uživa u onome što radi i da neutralizira stres. Ovim putem želim približiti čaroban svijet KANARINACA svima koji to žele. Pridružite mi se u ovom putovanju. Kada "zagrebete" ispod površine poznavanja ovog slatkog pernatog bića, vidjet ćete ljepotu i opuštajuću čaroliju njihovog držanja.

Robert

- 14:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.