utorak, 10.01.2023.

Medalja iz Ogulina dolazi doma!

Vrhunac hobija kojim se bavim postiže se osvajanjem medalje. Moja mala ali jaka ekipa nastupila je na Ornitološkom prvenstvu Hrvatske u Ogulinu od 8. do 11. prosinca 2022. godine. Nastupali smo u najžešćoj konkurenciji kanarinaca boje. Uz ugledna imena hrvatske ornitologije Branka Krstulovića i Darka Mićetića, moja kanarinka Ahat crvena mozaik osvojila je srebrnu medalju.

Kada se rezimira i kaže da su 2 ptice nastupale na prvenstvu s cca 2.000 ptica i da se jedna vratila sa medaljom, smatram to uspjehom. Mnogi koji su imali po desetak, petnaest ptica nisu osvojili ni jednu medalju. Uspjeh je još značajniji.

Fotografije ekipe ptica sa prvenstva Hrvatske 2022.









Ukoliko si netko želi za ljubimca izrazito lijepe ptice (žute u više varijanti ili kao ove sa fotografija), slobodno me možete kontaktirati na 091 89 25825

- 09:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.11.2022.

Krenule izložbe, prva i odmah uspjeh!

Cilj svakog ljubitelja ptica, svakog uzgajivača je prezentacija rezultata uzgoja. Tradicionalno, krajem listopada i početkom studenog, te u prosincu i siječnju organizriaju se lokalne, regionalne, nacionalne i međunarodne izložbe.

Broj izloženih ptica kreće se do 200 pa do 2.000 tisuće za nacionalne do 20-30.000 ptica na međunarodnim izložbama i svjetskim prvenstvima.

5. i 6.studenog 2022. održana je regionalna izložba Društva za zaštitu i uzgoj ptica Istra iz Pule u Labinu. Zadovoljan sam. Rezultati nisu izostali, 2 prva mjesta i 1 drugo mjesto za Ahat crvene mozaik mužjake i ženke.


Mužjak, najbolji u grupi


Ženka prvo mjesto Ahat crvena mozaik


Prostor izložbe u Labinu


Prostor izložbe u Labinu

Ustupam mlade ptice šampionskog legla ahat crvene mozaik, te opal žute i ahat topaz žute. Više o pticama u drugim objavama.

- 15:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 08.06.2022.

Kako izraditi specijalizirane kućice za ptice?

Mnogi od vas koji volite ptice možete biti dodatno uključeni u ovaj hobi. Osim naših pripitomljenih ptica, mnoge slobodne ptice traže našu pažnju. Kako im pomoći?

Kako izraditi specijaliziranu kućicu u vrlo lijepom video prilogu možete pogledati ovdje:

- 15:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 04.03.2022.

Priprema za uzgoj 2022.

Upravo je sada vrijeme u kojem uzgajivači kanarinaca pripremaju ptice na napor gniježđenja i podizanja mladih. Priprema kanarinaca je jako bitna u procesu uzgoja. Tradicionalno s uzgojem krećem već na Valentinovi 14. veljače. Tada postavljam ptice u parilice (zasebne kaveze da se mogu promatrati). Tada kanarincima dajem pojačanu ishranu u vidu sjemenki suncokreta, ljuštenog zoba i chia sjemenki uz uobičajenu sjemensku hranu. U posebnu posudu stavljam jajčanu polumekanu hranu kako bi se ptice pripremile za uzgoj. Tri sedmice prije početka gniježđenja u vodu im umećem vitamin E posebno prilagođen za ptice.

Neki uzgajivači u tom razdoblju provedu preventivno "čišćenje" ptica od eventualnih bolesti. Ja sam pobornik prirodnih metoda. Koristim jabučni ocat u vodi jednom sedmično, a liječim kada je ptica bolesna. Ne prije. Uglavnom, svatko ima svoju metodu. Na uzgajivačima je da procjene što im je bolje. Cilj je što manje mrtvih ili bolesnih ptica u ptičarniku. Iskusni uzgajivači nemaju problema sa smrtnošću mladih.

Za pripremu ptica koristim najkvalitetnije proizvode, od sjemena do dodataka prehrani poznate talijanske firme Ornitalia.


Spreman za uzgojnu sezonu 2022.

Zahvaljujem svima koji su mi iskazali povjerenje nabavkom ptice od mene. Trenutačno nemam mladih ptica na raspolaganju za udomljavanje. Ukoliko želite rezervirati pticu, one će biti dostupne krajem rujna.

Kanarinci Poreč

- 14:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 07.12.2021.

Izložbe ptica

Dio aktivnosti udruga uzgajivača ptica odnosi se na organizaciju i izlaganje ptica na prigodnim izložbama. Izložbe se u svim društvima organiziraju od listopada do veljače naredne godine. Razlog tome je što su tada ptice "utegnute", dakle u najboljoj formi i s najljepšim perjem. Ptićari na takva okupljanja nose najbolje primjerke očekujući dobre ocjene. Na neki način izložbe služe za izmjenu iskustava, pogled na kvalitetu vlastitih ptica u odnosu na druge, ali prilika je to da se i ljubitelji ptica riješe viška i nabave nove. Ptice koje se izlažu moraju biti mlade. Stare ptice se ne izlažu, a to se vidi po prstenu (na prstenu se nalazi oznaka uzgajivača, godina izlijieganja ptice, država - savez kojem pripada i broj uzgojene ptice).

Od mnogih ćete ćuti kako se ptice uzimaju od uzgajivača, ne u trgovinama kućnih ljubimaca. To je definitivno istina. Uzgajivači brinu o svojim pticama i dati će vam preporuke o držanju i uzgoju. U trgovinama vi ne znate od koga uzimate pticu i koliko je ta ptica zdrava ili pod stresom, koliko je dugo bila u kavezu i kako je hranjena. Dakle, ima tu puno dilema.

Ove godine je održana izložba u Vodnjanu na kojoj su se okupili uzgajivači iz Istre i Rijeke. Na izložbi koja je održana 6. i 7. studenog 2021. u Domu mladih bilo je prisutno 350 ptica od 16 uzgajivača.

Kako izgleda izložba možete vidjeti u priloženim fotografijama.


Prostor izložbe u Vodnjanu 2021. godine


Vodnjan 2021.
Na ovoj izložbi moje su ptice osvojile 3 prva mjesta i 2 treća mjesta. Ocjenjivane su u kategoriji - klasi BOJE.

Osim u Vodnjanu, članovi društva Istra iz Pule izlagali su i u Zadru. Na ovoj sam izložbi iskoristio priliku i obavio veliku kupovinu opreme i 4 nove ptice za moje matično jato.


Lijevo je izložba ptica, a desno su prodajni stolovi gdje kupci mogu nabaviti ptice direktno od uzgajivača.


Moje nove ptice

- 13:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.10.2021.

Kanarinac kao prijatelj

Zašto odabrati kanarinca za kućnog ljubimca? Pitanje je ovo kojeg postavljaju osobe koje se nikada nisu susrele sa pticama kao ljubimcima.

Postoji čitav niz razloga zašto odabrati baš kanarinca za kućnog ljubimca. Neke od studija su pokazale da kanarinci djeluju jako pozitivno na mentalno zdravlje starijih osoba. Mnoge starije osobe ostaju same u poodmakloj dobi i potrebno im je druženje. Kanarinac je kućni ljubimac koji uveseljava svojim veselim skakutanjem i izrazito ugodnim pjevom (pjesmom), te se starije osobe rado vežu uz njega. Osobno sam doživio kako se stariji član obitelji vezao uz kanarinca i točno je znao što kanarinac osjeća i koga najavljuje u dolasku u kuću.

Kanarinac nije zahtjevna životinja, a jako pozitivno djeluje i na autističnu djecu, te djecu sa određenim alergijama, na način da im blizina ove male ptičice jača imunitet i otpornost na alergije. Osobno me jedna majka zamolila za svoga sina jednu pticu upravo radi ovih razloga - jačanja imuniteta na alergije.

Ono što je isto tako važno, kanarinac nije skup ljubimac, a u isto vrijeme daje mnogo veselja i radosti vlasniku.

Giuseppe Albergo je jedan od najaktivnijih uzgajivača kanarinaca u Italiji. Redovito objavljuje video blogove o uzgoju kanarinaca. Pozivam vas da pogledate ovaj video u nastavku u kojem (na talijanskom jeziku) govori o pozitivnim učincima držanja kanarinaca kao kućnih ljubimaca.

- 07:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

utorak, 27.07.2021.

Moji mladi iz 2021.

Sezona uzgoja 2021. je gotova. Nakon podvlačenja crte na rezultat, sa zadovoljstvom ću pamtiti ovu godinu. Ukupno 30 mladih ptica, 15 OPALA ŽUTIH I 15 AHAT CRVENIH MOZAIKA. Biti će zanimljivih mladaca i za izložbe sretanyes



Nakon osamostaljivanja, mladi jačaju krila u volijerama. U tom razdoblju dobivaju uz osnovnu sjemensku hranu, dosta voća i povrća. Uskoro slijedi mitar (mijenjanje perja), pa će biti dostupni udomiteljima.





- 13:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.