Kako radi Blog.hr?

Uvodni post

Kako radi Blog.hr? pokrenut je kao eksperiment koji želi otkriti što se sve može napraviti s blogerskom aplikacijom Blog.hr–a. Na raspolaganju imamo CMS za izradu i upravljanje blogom, jednostavan (i nažalost nedokumentiran) API , relativno malen prostor za spremanje multimedijalnih datoteka, 50–ak gotovih programskih HTML predložaka, iskustva korisnika na forumu i nekoliko specijaliziranih blogova čiji se autori bave pisanjem vodiča i izradom gotovih predložaka.

Riječ je o pravom malom izazovu jer postoje i neka ograničenja, a najveće proizlazi iz toga što je Blog.hr–ova aplikacija besplatna. Mada ispunjava prosječne potrebe jednog blogera kao što su poslužitelj s programskom podrškom, odabir domene i jednostavnost rada, nedostaju joj neke napredne mogućnosti koje nude plaćene verzije.

Ovaj blog će se baviti upravo s tim pitanjem. Bit će riječi o klijentskom programiranju, dizajniranju, pristupačnosti i upotrebljivosti blogova i mrežnih stranica uopće, s posebnim naglaskom na aplikaciji koju upravo gledate.

Poslužiteljsko programiranje bit će zastupljeno u manjoj mjeri jer korisnici Blog.hr–a nemaju direktan pristup poslužiteljskoj aplikaciji. Bilo kakvo mijenjanje programske logike zahtijeva korištenje — i plaćanje — vanjskih resursa (poslužiteljske skripte, baze podataka i dr.), a to bi dokinulo jednu od najvećih vrijednosti Blog.hr–a — besplatnu uslugu.

Većina tema bit će obrađivana u obliku kraćih pregleda odnosno uvoda, a tekstovi će biti pisani kao sažeci studijskih seminara i/ili dodaci predavanjima iz kolegija mrežno programiranje. Ako neka od tema bude trebala dodatna pojašnjenja ili kakve ispravke, ostavite komentar ili pošaljite poruku.

Disclaimer ili kako ne upropastiti stvar?

Tako što ćete ovaj blog uzeti s velikom dozom rezerve. Sadržaji koji se nalaze ovdje nisu povezani s djelatnicima, autorima i vlasnicima Blog.hr–a, i isključivi su rezultat osobne inicijative autora i suradnikâ koji ih stvaraju. Zato ih treba shvatiti samo kao neslužbene smjernice za čiju uporabu ste sami odgovorni.

  • Komentiraj
  • Upute +
  • URL stranice +
    • Ako želite navesti izvor, koristite ovaj HTML kôd:
  • Na vrh

Komentari

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.