LATINSKA AMERIKA

subota, 02.08.2008.

Veća autonomija pokrajinama - Bolivija

02.06.08.

Rezultate referenduma za autonomiju u bolivijskim pokrajinama Beni i Pando na kojima se 80 posto birača izjasnilo za autonomiju bolivijska vlada proglasila je ilegalnima.
Referendum su organizirali čelnici opozicije. Izbori su obilježeni manjim incidentima među seljacima pristašama ljevice lojalne predsjedniku Evu Moralesu i njihovih protivnika koji teže autonomiji, a koju Moralesova vlada proglašava nelegalnom.
Dvije vlade tih malih pokrajina protive se politici predsjednika Moralesa. Pokrajina Santa Cruz, koja je pokretač gospodarstva Bolivije, masovno je 4. svibnja glasovala za administrativnu i gospodarsku autonomiju. Bogatiji istočni dio Bolivije želi autonomiju jer predsjednik Evo Morales planira raspodijeliti bogatstvo velikih zemljoposjednika među siromašnim stanovništvom.
Prije svega, demokraciju ništa ne može zaustaviti. Želimo živjeti u demokratskoj zemlji. Također želimo odaslati poruku vladi da ne smije zatvarati oči i uši pred ovim što se događa. Ti su procesi nepovratni i vlada prije svega mora slušati glas naroda, rekao je Ernesto Suarez, guverner pokrajine Beni.

- 23:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #