LATINSKA AMERIKA

srijeda, 05.12.2007.

Južnoamerički kontinent pokreće vlastitu alternativu MMF-u i Svjetskoj banci

BUENOS AIRES, 5. prosinca 2007. (Hina/dpa) -
Predsjednici sedam zemalja Latinske Amerike u nedjelju bi u Buenos Airesu trebali službeno osnovati Bank of the South (Banka juga), zamišljeni kao regionalnu alternativu Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i Svjetskoj banci.

Prema riječima argentinskih dužnosnika, domaćinu svečanosti argentinskom predsjedniku Nestoru Kirchneru pridružit će se u nedjelju njegov brazilski kolega Luiz Inacio Lula da Silva, urugvajski Tabare Vazquez, Hugo Chavez iz Venezuele, Rafael Correa iz Ekvadora, Nicanor Duante Frutos iz Paragvaja, te bolivijski predsjednik Evo Morales.
Nedjelja je ujedno i posljednji dan Kirchnerovog predsjedničkog mandata, koji će nakon pobjede na predsjedničkim izborima preuzeti njegova supruga Cristina Fernandez.
Temeljne principe Bank of the South, pokrenute na Chavezovu inicijativu, dogovorili su početkom studenoga u Rio de Janeiru ministri financija zemalja sudionica.
Brazilski ministar financija Guido Mantega za brazilski je dnevni list O Estado de Sao Paulo kazao kako ta banka neće financirati avanture, te da će biti od koristi čitavoj regiji.
Njezino će sjedište biti u Caracasu a imat će urede i u Buenos Airesu i La Pazu. Počet će s radom početkom 2008. a procjenjuje se da će njezin početni kapital iznositi sedam milijardi dolara.
Misija je nove banke da niskim kamatnim stopama financira razvojne i integracijske projekte.

- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #