LATINSKA AMERIKA

srijeda, 28.11.2007.

"Posljednja šansa" za lov na naciste u Latinskoj Americi

ZAGREB, 28. studenog 2007.
Operacija "Posljednja šansa" pokrenuta je ovog tjedna u Latinskoj Americi s ciljem da se nacistički ratni zločinci iz Drugog svjetskog rata lociraju i privedu pravdi, objavio je u utorak Centar Simon Wiesenthal na konferenciji za novinare u Buenos Airesu.

Operacija na teritoriju Argentine, Čilea, Urugvaja i Brazila, državama u koje su se sklonili brojni bivši nacistički ratni zločinci nakon njemačkog ratnog poraza, zapravo je proširenje operacije koja je već provedena u europskim zemljama Litvi, Estoniji, Njemačkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.
Ephraim Zuroff, direktor ureda Simon Wiesenthal u Jeruzalemu, izvijestio je na konferenciji za novinare u glavnome gradu Argentine da Centar ima indicija da se u Argentini ili Čileu krije Aribert Heim, danas 93-godišnjak, poznat kao "doktor smrt" iz koncentracijskog logora Mauthausen.

Južnoamerička faza operacije vjerojatno će biti "posljednji veliki napor da se lokalizira i sudi nacističkim ratnim zločincima skrivenima po svijetu", rekao je Zuroff.
Kampanja obuhvaća isplatu novčanih nagrada za informacije koje će se moći priopćavati putem posebnih telefonskih linija, te akciju oglašavanja putem medija, a u traganju sudjeluju detektivi i istražitelji.
Operacija početa 2002. godine u baltičkim zemljama već je otkrila imena 488 osumnjičenih osoba u 20 zemalja, prenosi britanski BBC Zuroffove riječi.
Agencija France presse iz Buenos Airesa javlja da je priljev informacija porastao otkako je Centar povećao novčane nagrade.
Aribert Heim, rođen 1914. u Austriji, radio je kao liječnik u logorima smrti Saschenhausen, Buchenwald i Mauthausen, gdje je ubio stotine zatvorenika ubrizgavajući im smrtonosnu supstancu u srce.

Zuroff je objavio da jedna od Heimovih kćeri živi u Čileu, a u Berlinu je nedavno pronađen bankovni račun na Heimovo ime s više od milijun eura. No kako nijedno od njegove djece ne potražuje sredstva, Centar vjeruje da je Heim vjerojatno još živ.
Za informaciju koja bi mogla dovesti do uhićenja nacističkih zločinaca Centar nudi 10.000 dolara, a u slučaju doktora Heima nagrada se penje na 310.000 eura.
Zuroff je naglasio da latinoameričke zemlje, među kojima prevladavaju vlade lijevog centra, nisu provele procese lociranja i uhićenja nacističkih zločinaca, ali imaju volje izručiti ih ako ih pronađu.
Aribert Heim, Ivan Demjanjuk, Milivoj Ašner (koji živi u Austriji), Alois Brunner, Sandor Kepiro, Algimantas Dalide, Karoly Zentai i Harry Mannil, neka su od imena na popisu najtraženijih nacista.
Simon Wiesenthal, utemeljitelj Centra koji danas nosi njegovo ime, otkrio je Adolfa Eichmanna u Argentini i ondje su ga otele izraelske tajne službe 1960., te mu je suđeno u Izraelu za organizaciju i planiranje deportacije i genocid nad milijunima židova tijekom Drugog svjetskog rata.


- 11:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #