LATINSKA AMERIKA

srijeda, 14.11.2007.

Castro kritizirao neke latinonameričke čelnike

HAVANA, 11. studenoga 2007.

Kubanski vođa Fidel Castro otvoreno je u nedjelju prvi put kritizirao neke latinoameričke socijalističke predsjednike zbog njihovih "žaljenja vrijednih govora" održanih na Ibero-američkom summitu u Santiagu de Chileu, prenijeli su nedjelju službeni kubanski mediji.
Predsjednici Brazila, Čilea i Urugvaja u svojim su govorima zagovarali socijalnu demokraciju i kapitalizam, što im je Castro zamjerio, istodobno pohvalivši istup venezuelanskog predsjednika Huga Chaveza i njegovih regionalnih suradnika zbog "revolucionarnih i hrabrih govora" u kojima se kritizirala Europa koja je, kako je kazao, "željela održati lekciju sudionicima Ibero-američkog summita".

Gotovo svi sudionici skupa su ljevičari, no na summitu se povela rasprava o budućnosti regije, a njegov je završetak obilježila oštra rasprava između Chaveza i španjolskih predstavnika.
"Bio sam iznimno ponosan na govore predsjednika Chaveza, te predsjednika Bolivije i Nikaragve koji vjeruju da se vladajuće i gospodarske strukture moraju radikalno izmijeniti te da se sa SAD-om moraju razviti novi odnosi, " smatra Castro.
U subotu je na summitu došlo do incidenta kada je španjolski kralj Juan Carlos Chavezu rekao da "umukne", jer je venezuelanski predsjednik pokušao prekinuti govor španjolskog premijera Josea Luisa Zapatera koji je kritizirao Chaveza jer je bivšeg španjolskog premijera Josea Mariju Aznara nazvao fašistom.

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #