02.04.2007., ponedjeljak

Kako ćemo proslaviti 50-i rođendan EU?

Ove gdine EU slavi svoj 50-i rođendan. U svim zemjama članicqama EU će se na svečani način proslaviti ovaj jubilarni 50-i rođendan.
Hrvatska je zemlja koja čeka pristup u EU. Prema geografskom položaju, povijesti, kulturi i običajima ona je odavna članica EU.
Što vi mislite kako bi se u Hrvatskoj trebao obilježiti 50-i rođendan EU?
U nekoliko rečenica opišite kako biste vi htjeli proslaviti rođendan EU.

Europa

EUROPA – PODRIJETLO IMENA

Poslije 1000. godina pr. KR. Grci su počeli istraživati Egejsko more i njegove obale; zaplovivši prema sjeveru, otkrili su da dva obalna pojasa sprječavaju prolaz brodovima u druga mora. Nazvali su Europom kopno koje se pružalo prema zapadu, a Azijom ono prema istoku. S etimološkoga gledišta, na osnovi nekih teorija, naziv Europa potječe od asirske riječi „ereb“ (koja znači „zemlja zalazećeg Sunca“ ili zapad) i otuda ime Europi a riječ suprotna značenja je „asu“ „zemlja izlazećeg Sunca“ ili istok) koja je postala ime za istočno kopno, tj. za Aziju.


EUROPA DANAS

Europa, smještena usred sjeverne polutke Zemlje, zauzima površinu od 10,5 milijuna km 2; sa zemljopisna gledišta, na zapadu joj je Atlantski ocean, na sjeveru Sjeverno ledeno more, NA JUGU SREDOZEMNO MORE, A NA ISTOKU ULANČANO GORJE Ural. Sveukupan broj stanovnika veći je od 700 milijuna. S političkoga gledišta, u posljednja dva stoljeća, Europa je mnogo puta mijenjala izgled. Već od prvih godina nakon završetka II. Svjetskog rata u Europi postoji težnja za udruživanjem koje će se vjerojatno ostvariti u ovom tisućljeću, barem što se tiče gospodarske integracije. Zato će europski kontinent u budućnosti biti golema mnogoljudna zajednica država, koja će obuhvaćati sva europska područja.

design by: Luciferia