ponedjeljak, 02.08.2021.

Ljubav ili?

"Dakle, kao roditelji, supružnici i voljeni, nastojte ne učiniti od svoje ljubavi ljepilo koje spaja, nego magnet koji isprva privlači, a zatim se okreće i odbija kako oni koji su privučeni k vama ne bi počeli vjerovati da vas se moraju držati kako bi preživjeli. Ništa nije udaljenije od istine. Ništa ne može biti štetnije drugome." Neale Donald Walsch

Neki dan ovdje na ljetovanju, kaže meni mlada gazdarica - "Joj, da barem djeca dolaze s uputama..." I tako smo ušle u dijalog, žena s dvogodišnjim djetetom i ja, žena sa uskoro punoljetnim blizancima. Moj zaključak je bio da je odgoj zapravo vlastita improvizacija (uz puno ljubavi) plus malo (više) odgoja naših predaka. Tek kada djeca narastu vidimo jesmo li "dobro odradili" posao. Ljubav... Jedan od najvažnijih sastojaka. Zvuči jednostavno, ali nije... Ponekad, roditelji sa silnom "ljubavi" malo i zaguše svoju djecu. Svi svojoj djeci želimo dobro i radimo najbolje što znamo, no ponekad to nije dovoljno. I ok je to priznati. Ponekad ta silna ljubav djeci može dati osjećaj nesposobnosti. Je li to "samo" ljubav ili je u nju umiješani i silni strah? Jer strahove nosimo, ne samo svoje, nego i strahove naših roditelja koji pak nose strahove svojih roditelja itd. Komplicirano je to. A ona stara kaže: "Ljubav je jednostavno ljubav"... I da, što znači "dobro odraditi" posao roditelja? Znači li to da je dijete završilo fakultet, ima stan (grcajući u kreditima) i obitelj? Ili to znači da dijete živi svoj san (koji možda i nije ono što smo mi zamišljali), putuje po svijetu s ruksakom na leđima i najvećim osmijehom na licu?



- 15:52 -

Komentari (17) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

"Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj - drugi mogu ići s tobom, ali nitko ne može ići umjesto tebe."

Vodeći se tom Indijanskom izrekom, okrenula sam se Sebi i pronašla mjesto u kojem vrijeme ne postoji, mjesto u kojem je sve jasno, mjesto u kojem sam Jedno s Trenutkom. Jer Trenutak je jedino što postoji.

Kratke misli

"Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima, ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi."

"Djeca su sjeme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalijevaj ih sa mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mjesto da rastu."

"Iako se budim svako jutro ja još nisam prestao sanjati."

"Ljudi uvijek stižu u točno vrijeme na mjesta na kojima ih netko čeka."

"Ako šutiš - šuti iz ljubavi; ako govoriš - govori iz ljubavi; ako opominješ - opominji iz ljubavi; ako opraštaš - opraštaj iz ljubavi."

"Bolje je znati malo ali temeljito, nego mnogo i površno."