Mikitarije

17.01.2021., nedjelja

(G)astronomija

Danas je na redu prva objava iz (G)astronomije. :-) Budući da sam nedavno uočila da ta dva mi omiljena područja razlikuje samo jedno slovo, odlučila sam povremeno nedjeljom objaviti nešto što će na neki način biti spoj ta dva na prvu nespojiva područja.

Dakle, pravila sam oblatne, obične, najobičnije, brzinske, jednostavne, jeftine i najbolje - bez kerenefeka (rum se ne računa u kerenfeke :-) )

Recept: 1 šolja (2dcl) mlijeka, 2 šolje šećera, 100 gr čokolade za kuhanje i oko 60 gr (odnosno 1/4 maslaca ili margarina).
Sve se stavi u lončić pa se miješa na laganoj vatrici do skorog vrenja pa se na toj temperaturi skorog vrenja miješa nekoliko minuta. Nakon toga, smjesa se treba hladiti oko 15 minuta (može u istom lončiću) uz povremeno miješanje i zatim ju samo treba rasporediti po listovima oblatne, oblatne prekriti nečim i staviti knjige tako da se oblatne dobro sljube. :-) Po želji se može dodati rum, ali ne mora. Za ove koje sam pravila, dodala sam 4 žlice ruma, stavila 150 gr tamne čokolade pa sam maslac/margarin smanjila na oko 40 grama.

Knjige koje stavljate kao opterećenje mogu biti po vašem izboru. Izabrala sam one koje su mi drage i koje ću rado pogledati kad odem rezati oblatne i koje ću rado opet prelistati. Zbog određene situacije, ovaj put samo sam jedan komadić oblatne pojela i baš su onako ukusne kao što su bile i kad sam bila dijete.






recept iz bilježnice u koju se počelo pisati prije skoro pa pedeset godina

(fotografije: Mikitarije)



<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.