vjetarugranama https://blog.dnevnik.hr/penetenziagite

petak, 03.12.2021.

Svijet po mjeri



coolinarika.hr

Za ručak danas imamo kiselu repu. Skuhana je još jučer navečer, jer danas smo većinom svi izvan kuće, pa će jesti kako i kada tko stigne i kapne iz grada, da veseo i umoran podgrije veliki lonac što stoji na kuhalu. Naravno, to je sasvim dobar razlog da sam se baš sada nečega sjetio, a sjetio sam se jednog od sjajnih nastavaka čini mi se prve sezone davne serije X-filesa. Na stranu sada to koliko mi je ta serija značila u životu, zajedno sa filmom JFK; nekako sam ih odgledao zajedno, sredinom devedesetih - i u ono doba činili su mi neku granicu svijeta mladosti i odraslih; em sam završavao dvadesete, em sam gubio i posljednje tračke povjerenja u uzvišenu ulogu društva, vlasti i institucija, usred ratova, stradanja i prevrata što su slijedili jedan za drugime, em sam – kao i svi ostali - počeo na svojoj koži živjeti ono što je bilo napisano i popisano po udžbenicima politike i spisima o vlasti i podaništvu, gubeći bolno sve iluzije o ljudima, zajednicama i svijetu oko nas.

Uglavnom, u toj se epizodi razvija priča u kojoj se ljudima ispunjavaju tri želje (kao u starome vicu o zlatnoj ribici), pa je jedna od glavnih junakinja tog nastavka djevojka, vremenska putnica iz nekog tamo petnaestog ili šesnaestog stoljeća - i naravno da je jedna od njenih želja bila otputovati u budućnost, iz puke znatiželje da vidi kako će ta glasovita budućnost izgledati (pa se zatekne u našem nastavku, u teškoj nevolji – jer je svi smatraju odrpankom i uljezom i šutiraju je svijetom od nemila do nedraga, a Mulder joj zapravo pokušava pomoći da se vrati u svoje vrijeme i svoj život). No, ono što je značajno, čak – najznačajnije – rekao bih, po meni – jest to da njoj ta želja nije bila i prva želja; najjača i najvažnija od svih njenih želja bila je – bačva kisele repe (eto, zato sam se danas sjetio te serije). Uz taj štiklec slijedi i fantastičan dramski moment u kojemu Duchovny, spašavajući je i lansirajući nazad u povijest - zaprepašteno na tu ispovijed o repi, bez riječi, pogleda djevojku, a ona mu odvrati gotovo kao nekom isprikom u stilu – znaš, tada na svijetu baš i nije bilo puno hrane.

Zanimljivo je bilo i to što je neki drugi lik u tom nastavku ima klasičnu želju svih klinaca da postane nevidljiv, koja mu za tili čas biva ispunjena, a značila je i skori kraj njegova života, jer je naš junak, iako nevidljiv, ali i dalje sa gotovo komičnim ali potpunim pouzdanjem u društvo i njegova pravila, namjeravao preći cestu na pješačkome prijelazu i to na zeleno svjetlo, što je i dovelo do njegova stradanja, jer ga je pregazio kamion koji je prošao na crveno – budući da tog pješaka vozač kao, je li, nevidljivoga, na pješačkom prijelazu – nije vidio.

A tek da ne pričamo o prvoj Mulderovoj želji: da u svijetu zavlada mir. Istoga časa svega je nestalo; svi su se automobili, gledajući iz kafea u kojem je Mulder sjedio – na mjestu zaustavili; papiri lete, sve se sliježe, nema više žive duše na planeti… Očito – po scenariju - i sam Bog uviđa da riječ mir nije baš toliko spojiva sa pojmom čovjeka i društva; dapače – sa čovjekom u svijetu mir je neizvediv.

Ne sumnjate onda koja je bila druga Mulderova želja; to je valjda jasno: vratiti svijet opet točno onakav kakav je bio.

Treće se želje više detaljno ne sjećam, ali me nekako iskustvo upućuje na to da se radilo o sunčanom danu, šalici kave, povjetarcu na licu, i tako sve u stilu carpe diem. Čak bih rekao da je Mulder, kao sasvim svjestan i odgovoran pionir, negdje u zapećak bacio tu staklenu kuglu putem koje se ostvarivalo želje, da se ni slučajno više ne nađe nekome u rukama.

Jedino u što sam siguran jest to da danas puno, puno manje klinaca želi otputovati u neku dalju budućnost, barem onako kako je spomenuta djevojka sa kiselom repom poželjela, ili kako smo još čak i mi, da nas je to netko onako musave i zaigrane upitao negdje sredinom sedamdesetih ili čak osamdesetih - sanjali.

Put kojeg je svijet prošao do danas u tih nekoliko desetljeća sasvim je dovoljna opomena da se na budućnost niti ne pomisli, ili da se pomisli rijetko, sa prilično puno podozrenja, dok čovjek razmišlja o tome koliki je minus na tekućem, ima li kakvog zamrznutog mesa u škrinji ili kada mu je ići na tehnički pregled.

Ima i u tome nečega dobroga; ako je prema tome - sadašnjost jedino što nam je istinski ostalo – onda je zaista Mulder bio u pravu: teško je moguće poželjeti više od toga da čovjek bude živ i zdrav u ovako sunčanom danu, sa šalicom dobre kave u ruci i laganim povjetarcem u kosi.

Naravno, i tanjurom fine kisele repe za ručak, ili makar nekoliko žlica koje ću još stići sastrugati sa dna lonca. Ostalo će, dok stignem doma već biti pojedeno, a to je siguran znak da kada se za kakvih mjesec dana opet postavi pitanje „može li sutra repa“ – slab i prilično neodređen, ali nipošto ne i nečujan odgovor bude „pa, može“.

I to, naravno, nije nikakva posebna želja. Kakav blagoslov: da ono što najviše od svega na svijetu želiš nije bačva kisele repe. I u tome - shvaćate, je li? – nema nikakve ironije, barem s moje strane. Dapače, tek puka radost - i iskreno suosjećanje za one kojima bi to uopće mogla biti prva želja.

03.12.2021. u 14:59 • 14 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.