Jedi Hrvat

ponedjeljak, 25.10.2010.

Attachment leads to jealousy. The shadow of greed that is. Train yourself to let go of everything you fear to lose

Malo kasnim s ovim postom.. trebao je biti ponedjeljak.. No ovako je cak bolje jer mogu s malim odmakom promatrati neke stvari.
No da vas ne zbunjujem vise.
Neke stvari se desavaju u zadnje vrijeme s jednim kolegom na poslu pa su me potaknule na razmisljanje o ljudskoj sebicnosti.
Ono sto me jako zanima je od kud ta ljudska karakteristika uopce nama ljudima. Moram priznati da koliko god da razmisljam o tome ne dobivam nikakav odgovor. Ono sto se uvijek vidi iz neke takve sebicnosti jest da netko drugi biva povrijeden.
No ono sto uzrokuje sebicnost je upravo ovo sto u naslovnom citatu govori Yoda. Svaka nezdrava, da ne kazem bolesna povezanost vodi ljubomori. A ljubomora je jedan od odraza sebicnosti. A ljubomora je sjena pohlepe. Moram priznati da mi je ovo vrlo samobojasnjivo. Ono sto me stvarno potice na razmisljanje je zadnja recenica. Trenirajte se da pustite sve sto vas je strah izgubiti. To je jedna od najtezih stvari u zivotu. Biti dobar i drag prema ljudima i dopustiti si da imas prijatelje, ljubavi... No kada dodje vrijeme znati pustiti ih da idu, a da pritom ne stradamo emocionalno. Takve emocije ukoliko nisu kontrolirane mogu biti vrlo opasne. Po zivot opasne. A ako istu stvar primjenimo na stvari, materijalizam stvari nazalost postaju jos i gore. Dolazimo do sjemena danasnjih gadosti u svijetu. Sve prevare, kradje, iskoristavanje dolazi samo iz te jedne stvari. Zgrtanje bogatstva i/ili moci. Te dvije stvari kad se osjete jako tesko se pustaju.
Kao jedi-i potrebno je meditirati, trenirati vlastitog sebe da nam nikada žeđ za osobnom moći i bogatstvom ne postanu nit vodilja pogotovo ako stete okolini.
Prilicno glupa recenica reci ce mnogi. No da pojasnim. Ne mislim reci da ne treba teziti uspjehu,i nekom materijalnom bogatstvu. No ta teznja mora biti zdrava. Nikada ne smije takva jedna teznja biti na ustrb osoba oko nas, na ustrb vlastitog zdravlja, i naravno nikada na ustrb naseg planeta. Treba znati odvagnuti, naci mjeru.
A isto tako zgrtanje nezamislivih suma moze samo stetiti. Priznam da osigurati se za citav zivot financijski zvuci jako lijepo. Ali treba znati stati na tome. Naravno da ukoliko mozes zaraditi vise nego sto ti treba, a i imas osiguranje vlastite buducnosti, tu nastupa "let it go"...

25.10.2010. u 15:36 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

a malo o meni i mojim razmisljanjima.... i neke akutne stvaricice

Yoda quote

“Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes. Even between the land and the ship.”