Jedi Hrvat

ponedjeljak, 20.09.2010.

Pisani trag religije

Nedavno se dosta govorilo o spaljivanju Kurana pa me to potaklo da malo razmislim, a i sročim koju misao ovdje na blog vezano uz skripte, knjige i ono što u biti nagoviješta neku vjeru, tj. religiju.
Kazu da je Biblija nastala utjecajem Bozanske rijeci. Necu reci da to stvarno jest tako niti cu reci da nije. Ali opet se vracam na ono sto sam vec rekao. Bibilija je odraz vremena u kojem je nastala. Sadrzaj prica je u krajnjem slucaju totalno nebitan nego je bitna poruka koju nosi.
Ako cemo to onda tako gledati. Moze se isto (ili slicno) utvrditi za jako mnogo dijela svjetske knjizevnosti. Neka od njih vjerojatno nose i jacu poruku od same Biblije. No zasto da se ogranicim samo na literarna dijela. Npr. glazbena dijela izazivaju isto nose poruku. Mozda ponekad i jace djeluju na nas same jer slusanjem istih direktno izazivaju cak i fizicku reakciju pored one emocionalne. Dakle svaka umjetnost nam moze predstaviti neku poruku.
No cemu ovo sve moje blebetanje. Naravno da zelim se dotaknuti Star Wars filmova i njihovog utjecaja na Jediism. Citao sam neke diskusije koje su se razvile po pitanju istog, tj. da li Star Wars filmovi su Jediismu isto sto i Biblija, ili Kuran svojim religijama. Pa na neki nacin je.. ali isto tako i nije. S obzirom da ne svrstavam Jediism u tradicionalne religije isto tako smatram da nemora sastojati od tradicionalnih ili ukalupljenih elemenata. Tj. Moguce se osvrtati na filmove kao na jedan osnovni element u kojem se daje generalna ideja, ali ne uzima se "Star Wars" kao silom nadahnuto djelo u takvom obliku, tj kao "Bogom dano". Isto tako smatram da je svaka umjetnost, svako djelo potaknuto necim. Sve sto cinimo moze imati utjecaja na nas okolis. Isto tako dogadanja oko nas utjecu na nas same. I tu vidim onu poveznicu koju nazivm silom.
A kako onda zelim gledati na Star Wars filmove. Vrlo jednostavno. Generalna ideja je dana. A iz raznih citata se daju izvuci vrlo mudre recenice o kojima se moze diskutirati. I to je ono bitno. Da vjera. tj. religija nije staticna. Nego da se o tome diskutira, nalaze nova viđenja, otkrivaju nove stvari.

20.09.2010. u 08:15 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Opis bloga

a malo o meni i mojim razmisljanjima.... i neke akutne stvaricice

Yoda quote

“Size matters not. Look at me. Judge me by my size, do you? Hmm? Hmm. And well you should not. For my ally is the Force, and a powerful ally it is. Life creates it, makes it grow. Its energy surrounds us and binds us. Luminous beings are we, not this crude matter. You must feel the Force around you; here, between you, me, the tree, the rock, everywhere, yes. Even between the land and the ship.”