DOP_grupa_Izzy https://blog.dnevnik.hr/izzy-dop

četvrtak, 07.01.2021.

Leaderi

U današnje vrijeme pred modernog čovjeka postavljaju se mnogobrojni novi izazovni trenutci koji se javljaju u obliku Corona virusa, a tu možemo za naše područje pridodati i učestale potrese.
Upravo takvi nepredvidljivi slučajevi testiraju organizaciju i njihovu pripremljenost na situaciju. Takve situacije zahtijevaju pravovremenu i brzu reakciju ni manje ni više nego stručnih osoba koji se predstavljaju kao vođe raznoraznih organizacija. Naravno u takvim situacijama vođe moraju prilikom odluka odlučivati najbolje za širi spektar ljudi, odnosno čitavu naciju što dodatno predstavlja pritisak. Govorimo li o stožeru kao skupu vođa u kriznim situacijama ili o samom pojedincu moramo imati na umu kako na takvim pozicijama djeluju osobe koje posjeduju određene osobine. On mora imati viziju i znati kako je ostvariti. Budući da svoju viziju mora znati prikazati na uvjerljiv način, kvalitetne komunikacijske vještine su neophodne. Svoju inspiraciju vođe crpe kroz planiranje i postavljanje ciljeva. Budući da ljudi vjeruju u one koji mogu tako nešto predstaviti te za njih možemo sa sigurnošću reći da su uspješni vođe.

Sposobnost vođenja se itekako može savladati, učenjem određenih novih vještina, ali mnogi od nas često te opcije ne doživljavaju te umijeće vođenja baziraju na svom egu, misleći kako su upravo oni rođeni sa sposobnostima vođenja. Za uspješno vođenje potrebne su upravo karakterne osobine, o kojima ćemo više proći u tekstu.

Odlika kvalitetnog vođe je u tome da soba koja osim što određuje prioritete i pritom razvija planove kojima ih namjerava ostvariti on nadalje u svakom trenutku mora imati ideju kojom planira ostvariti zadani cilj.
Samopouzdanje, dosljednost, preuzimanje rizika, odlučnost te prilagodljivost samo su neke od vrlina koje bi svaki vođa trebao posjedovati.

Osim što trebaju imati samopouzdanja oni moraju unijeti povjerenje u ljude kojima to prenose. Upravo ova vrlina gradi se dugogodišnjim radom te stečenim znanjem pomoću kojeg se s lakoćom prolaze kroz sve prepreke. Nadalje u svom razmišljanju mora čvrsto držati svoje stavove te ne smije dopustiti da mu ih itko imalo poljulja te prilikom donošenja značajnih odluka mora samostalno razmotriti najbolje solucije. Prilikom donošenja bilo koje odluke mora imati na umu kako upravo tom odlukom preuzima određeni rizik koji mora samostalno snositi. Upravo preuzimanje rizika tjera mnoge ljude na bijeg od odgovornosti budući da takve odluke nisu nimalo lagane i prouzrokuju nelagodu. Dok na kraju kvalitetnog i uspješnog vođu krasi prilagodljivost s kojom mora pravovremeno reagirati na novonastale probleme, prilagođavati se novim trendovima, raznim promjenama kako u društvu tako i u poslovanju, u suprotnom zastarjelim metodama može prouzročiti da njegov tim zaostaje za ostalima.


07.01.2021. u 21:44 • 6 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2021  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (2)
Listopad 2020 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi