DOP_grupa_Izzy https://blog.dnevnik.hr/izzy-dop

ponedjeljak, 21.12.2020.

SHARING IS CARING

Baš kao što i priliči prosincu, mi smo se osvrnuli na temu dijeljenja. Ekonomija dijeljenja ( Sharing economy) je ekonomski model koji se definira kao peer-to-peer (P2P) aktivnost stjecanja, pružanja ili dijeljenja pristupa robi i uslugama, što se često olakšava raznim mrežnim platformama, a temelji se na dijeljenju resursa. Najčešće su to proizvodi ili usluge sa malom stopom vlasništva i/ili korištenja, a ovim modelom omogućuje se povećanje uporabe, vrijednosti, stvaranje novih odnosa i poslovnih prilika. Vjerujemo da za puno njih već znate, no evo nekih koji postigli zavidan uspjeh.

AIRBNB- osnovan 2008. u SAD preko web stranice i aplikacije nude usluge najma prenoćišta. Njihov cilj je povezati one kojima je potreban smještaj sa onima koji imaju slobodan prostor.

WeWork- američko poduzeće osnovano 2010. za komercijalne nekretnine koje pruža fleksibilne zajedničke radne prostore za tehnološka pokretanja i usluge za druga poduzeća.

Uber- američko poduzeće koja putem aplikacije nudi vozila za iznajmljivanje, dostavu hrane, dostavu paketa, kurire, prijevoz tereta i, kroz partnerstvo s Limeom, iznajmljivanje električnih bicikala i motoriziranih skutera.

Lyft- vrlo je sličan Uberu. Razvija, prodaje i upravlja mobilnom aplikacijom, nudeći vozila za iznajmljivanje, motorizirane skutere, sustav dijeljenja bicikala i dostavu hrane. Za razliku od Ubera koji je svoje poslovanje proširio cijelim svijetom, Lyft je koncentriran na područje Sjeverne amerike.

Wingz- vozila za iznajmljivanje koje putem mobilne aplikacije pruža privatne, zakazane i fiksne vožnje u 30 glavnih gradova širom Sjedinjenih Država. Slično poput Uber-a i Lyft-a. Usluga pruža vožnje bilo gdje u gradovima u kojima se služi, s naglaskom na zračne luke.

JustPark- Preko online stranice i aplikacije ovo JustPark povezuje one kojima je potreban parking s onima koji imaju slobodan prostor u Sad-u i Europi.Osim odlične ideje za dijeljenje parkinga, JustPark vrlo je jednostavan za korištenje i nema puno dodatne administracije.

BlaBla Car- osnovan je u Francuskoj i njegova web stranica i mobilna aplikacija povezuju vozače i putnike koji su voljni zajedno putovati između gradova i dijele troškove putovanja.

TaskRabbit- Putem online stranice i aplikacije povezuju one koji trebaju pomoć u kućanstvu i onih koji su im spremi tu pomoć pružiti. Pa se tu često nalaze usluge čišćenja, kućanskih popravaka, sastavljanje ili nošenje namještaja itd.

Freelancer- Poput taska nudi usluge obavljanja posla no nije ograničen na kućanstva, već se odnosi na bilokoji posao. Ovdje također često znaju biti nezaposleni korisnici koji na ovaj način uspiju zaraditi ili čak dobiti neke nove poslovne prilike.

Mechanical Turk (Amazon)- Amazon Mechanical Turk (MTurk) je crowdsourcing tržište koje pojedincima i tvrtkama olakšava prenošenje svojih procesa i poslova na distribuiranu radnu snagu koja te zadatke može obavljati virtualno. To može uključivati bilo što, od provođenja jednostavne provjere valjanosti podataka i istraživanja do subjektivnijih zadataka poput sudjelovanja u anketi, moderiranja sadržaja i još mnogo toga.

Craigslist- osnovana 1995. jedna je od starijih s ovog popisa. Američka web stranica koja nudi oglase posvećene poslovima, stanovanju, prodaji, traženim predmetima, uslugama, društveno korisnim radom, svirkama, rezimeima i forumima za raspravu.

eBay- također od 1995. pruža online uslugu aukcijske kupnje i prodaje.Putem PayPala omogućje zaštitu kupcima.

Etsy - globalno tržište jedinstvenih i kreativnih dobara. Često nudi posebne, neobične predmeta, od jedinstvenih ručno izrađenih komada do vintage blaga. Korisnici često pretražuju ovu web lokaciju da bi pronašli poklone.

Završavamo ovaj blog s Etsy-em i poklonima kao što smo i počeli u božičnom duhu. Želimo od srca Vama i Vašim obiteljima Sretan Božić i ugodne blagdane.

Koje od ovih web usluga ste vi koristili/ koristite?

21.12.2020. u 20:29 • 2 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2020 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Siječanj 2021 (1)
Prosinac 2020 (2)
Studeni 2020 (2)
Listopad 2020 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi