izvornade

23.06.2006., petak

Ona je moja žena u dobru i zlu!

Prije nekoliko godina jedan gospodin mi je postavljao parket. I kako to već biva riječ po riječ i govori se o raznim životnim situacijama. On je čovjek koji sada ima preko 60 godina.

Jedan dan uz doručak priča mi. Znaš, želio bih s tobom podijeliti svoju životnu priču jer znam da ćeš me razumjeti. Vidim da cijeniš ljude i ljudskost bez obzira na njihove zdravstvene poteškoće i izgled. Mislim u sebi, kako ću te ja razumjeti pa ti si stariji od mene preko trideset godina, ja tek trebam spoznati što je to život i ljudskost.

Nastavi on. Oženio sam se i nakon pet godina žena mi je jako oboljela i tako je do današnjih dana. Kao što znaš djece nemamo, ali smo i dan danas jako sretni jer imamo jedno drugo! Dobro, ima boljih i težih dana, ali smo jako sretni! Ona je nekad više a nekad manje pokretna i tako je već tridesetak godina. Kad mi je bilo negdje 35 godina tada mi je žena već desetak godina bila bolesna. Tad me pitao radni kolega kako ti to sve izdržavaš, zar ne razmišljaš da se razvedeš i oženiš neku zdravu ženu. Vidiš, već deset godina živiš ko udovac, a niti djece nemate, pa za koga ti radiš i toliko se patiš. Kaže meni majstor «sjedim ja, slušam tog radnog kolegu, ne vjerujem što mi govori i osjećam se najsretnijim čovjekom na svijetu jer imam tako divnu ženu». Kratko sam odgovorio tom "nazovi" radnom kolegi «ONA JE MOJA ŽENA U DOBRU I ZLU»!

Gledao sam u tog čovjeka s osmijehom i radošću jer se na njemu vidjelo da je iskreno sretan dok je pričao svoju životnu priču. I dan danas se divim njegovoj jednostavnoj, kratkoj i potpuno istinitoj rečenici punoj života, sreće i nade «ONA JE MOJA ŽENA U DOBRU I ZLU»!

Poslije toga mi je još pričao o njihovim putovanjima…naravno raznim dogodovštinama vezano za putovanja, smještaj… A nigdje u njegovim riječima nisam osjećao bol i težinu življenja života, već sreću, radost i veselje proživljenog života.

Ljudi volimo i ljubimo cijelim srcem i dušom! Ljubav je najveći dar koji možemo pokloniti i primiti! kisskiss

- 10:51 - Komentari (22) - Isprintaj - #

19.06.2006., ponedjeljak

Budimo sretni u malim svakodnevnim stvarima!

Dragi moji blogeri pitate se gdje sam?! Hvala vam na brizi, pažnji i podršci! Tu sam i dobro sam.

Danas kod mene na posao dođe gospodin moje godište kojeg poznajem još iz srednje škole. Žuri on žurim ja, ali ipak krenemo razgovarati malo o obitelji, životu, poslu i onda on ispali bez povoda «često se tebe sjetim od kada sam stradao na motoru».

Nastavio je svoju priču. Kad sam padom s motora došao u bolnicu sav izlomljen bio sam ljut na sebe i cijeli svijet. Onda ne znam zašto, ali sjetio sam se tebe. Sjetio sam se koje zdravstvene poteškoće ti imaš a da ih nisi sam izazvao poput mene. Shvatio sam da se nisam mogao sjetiti da si se ikada ljutio na Boga i život kakav imaš zbog svojih zdravstvenih poteškoća. Upadnem: život je poklon od Boga i radost je sam po sebi. On nastavi: dapače, uvijek si isticao da su tvoje zdravstvene poteškoće zapravo tvoja prednost pred zdravim ljudima, jer živiš drugačije od drugih i da imaš bogatije životne sadržaje jer moraš više razmišljati kako učinit život ljepšim. Iskreno, u to vrijeme smatrao sam da govoriš gluposti, čak sam te i pred drugima omalovažavao. Rekoh mu: znam da si me omalovažavao i znam da nisi bio jedini, ali još više znam i žao mi je jer ste tim riječima i postupcima vi gubili dio sebe a da toga niste bili svjesni.

Nastavio je vidno iznenađen mojom mirnom upadicom. Tek kad sam stradao shvatio sam koliko si u pravu. Tek kad sam stradao shvatio sam koliko ti imaš ljepši i kvalitetniji život od mene, a ja sam se uvijek kupao u brdu roditeljskog novca koji mi je donosio ispunjenje brojnih glupih ispraznih želja, koji mi je donosio ispraznost življenja života i lažne prijatelje. Shvatio sam koliko bio u duši bezobrazan prema tebi, a samo zato jer nisi poput mene. Shvatio sam koliko si ustvari ti u velik, a ja mali iako su tebi zbog visine neki uz ime davali pridjev mali. Pa da, ti se ni zbog visine nikad nisi ljutio, a ja sam dugo bio ljut jer sam želio biti višlji i zgodniji frajer u gradu. Shvatio sam koliko mi vrijede male dnevne životne radosti o kojima si ti uvijek pričao s velikom radošću, a ja sam mislio o kojim glupostima on priča.

Upitah ga «a zašto mi sve to govoriš». Zato jer sad kad te vidim shvaćam da sam u tebi imao iskrenog prijatelja a da to nikad nisam znao. Shvatio sam da si mi u bolnici snagu dao ti i tvoje životno razmišljanje a ne lažni prijatelji koji su očekivali da ću ostati isti onaj kao prije bolnice. Shvaćam da sam sada obiteljski čovjek i cijenim prave životne vrijednosti jer mi je Bog dozvolio da se sjetim tebe i tvog života kojeg ti živiš s osmijehom. Shvatio sam da sam do stradavanja s motorom protratio blizu trideset godina života. Ti nikad nisi pio piće na moj račun i u lice si mi rekao, ja se ne slažem s tvojim načinom života i da imam novaca za takav način života ne bih tako živio. Ti si mi udario moralni šamar kad su mi se svi ulizivali. Ti se ni sada nisi ljutio na mene kad sam rekao da sam te prije omalovažavao, već si osmijehom rekao «znam, ali ti si tada gubio dio sebe». Pitaš me zašto mi sve to govoriš. Ne znam zašto sam ti sve ovo ispričao ali mi je drago da jesam.

Pozdravili smo se i on je otišao s osmijehom kakav nikad prije nisam vidio na njegovom licu.

Vjerojatno se pitate, zašto nam je ispričao ovu egoističnu priču o sebi. Baš je egoističan. Ovih dana bio sam u razmišljanju da li prihvatim dodatno obrazovanje za internog revizora, novo radno mjesto… Volim brojke, volim kombinatoriku, volim razmišljati i uočavati nešto novo, volim pomagati… A ovo bi značilo kopati po tuđem poslu, a možda i po životima drugih ljudi... Ukratko danas sam donio odluku da neću to prihvatiti.

Dragi moji blogeri, budite mi uvijek vedri, nasmijani i sretni uživajte u malim svakodnevnim stvarima jer one donose najviše sreće i radosti u život!zujokisskiss

- 15:01 - Komentari (12) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< lipanj, 2006 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Lipanj 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Listopad 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Lipanj 2009 (1)
Svibanj 2009 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (2)
Srpanj 2008 (2)
Siječanj 2008 (2)
Prosinac 2007 (2)
Studeni 2007 (2)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (1)
Kolovoz 2007 (4)
Srpanj 2007 (2)
Svibanj 2007 (1)
Travanj 2007 (2)
Ožujak 2007 (1)
Veljača 2007 (3)
Siječanj 2007 (1)
Prosinac 2006 (1)
Studeni 2006 (1)
Listopad 2006 (3)
Rujan 2006 (4)
Kolovoz 2006 (4)
Srpanj 2006 (3)
Lipanj 2006 (2)
Svibanj 2006 (2)
Travanj 2006 (2)
Ožujak 2006 (3)
Veljača 2006 (2)
Siječanj 2006 (2)
Prosinac 2005 (4)
Studeni 2005 (1)
Rujan 2005 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Linkovi