20.06.2008., petak

Koprivnica DEMOLIRALA Zagreb nakon velike pobjede Ivanchuka!

Iako je u 2. juniorskoj ligi loše startala, ekipa Koprivnice u direktnim je mečevima sa glavnim konkurentima osigurala prvo mjesto na tablici koje joj jamči 1. ligu iduće godine, gdje joj je, budimo iskreni, i mjesto.

Sve je počelo vrlo loše u prva 3 kola gdje je Koprivnica igrala sa slabijim protivnicima te uspjela izgubiti 3,5 boda, za što su ''zaslužni'' Petar Frčko koji je sam ispustio 2,5 boda, te Viktor Vranar koji je izgubio 1 bod. Tako se Koprivnica našla na tek 3. mjestu, iza Zagreba i Križevaca.

4. kolo donosilo je veliki derbi između Zagreba i Koprivnice koja je imala 1,5 bodova zaostatka. Trener Koprivnice odlučio je zaigrati na zadnju moguću kartu, te u vatru ubacio, ipak najveću zvijezdu kluba, Ivana Orehovca - Ivanchuka, umjesto školskim obavezama zauzetog Vranara. Protivnici su se vrlo obradovali kad su u ekipi umjesto renomiranih Gregura i Vranara ugledali nepouzdanog Frčka, te Ivanchuka koji već dugo nije nikoga pobijedio.

I tako je počelo 4. kolo. Frčko je brzo izgubio od Greba i Zagreb se jako približio 1. ligi. Onda je Srbiš remizirao sa Okrošom (iako je realno mnogo kvalitetniji, ali šta ćeš), te je Koprivnica za pobjedu u meču trebala pobjede na preostale dvije ploče. Prvo veselje došlo je na 2. ploći gdje je Ostović demolirao ipak preslabog Ćupića (koji još mora puno vježbati).

Pri izjednačenom rezultatu 1,5:1,5 ostala je još samo jedna partija i to Orehovec Ivanchuk-Sinković Hrvoje. Iako favorit Sinković ima 200 rating bodova više od našeg Ivanchuka, ipak je situacija na tabli pokazivala drugačiji omjer snaga. Ivanchuk, nakon mnogih poraza, imao je za sebe neobičnu situaciju na stolu - pješaka više. Ali topovske završnice su obično remi, a Ivan je često ispuštao i veće prednosti. No ovaj put, preciznošću kojom je završnice igrao još samo veliki Akiba Rubinstein, Ivanchuk nakon ipak mnogo uzbuđenja uspio najprije osvojiti još jednog pješaka te školski dobiti topovsku završnici top kralj i 2 pješaka protiv topa i kralja.

Velika pobjeda Orehovec Ivanchuka donesla je Koprivnici pobjedu u meču od 2,5:1,5 te se Koprivnica primakla Zagrebu na samo pola boda. Do kraja dana Ivanchuk je dobio sve svoje partije te postao klupski heroj. Naravno, zagrepčani, koji nemaju toliko iskustva niti psihološke stabilnosti, pogubili su još par bodova. Na primjer, neiskusni Greb je najprije slabom protivniku dozvolio vječiti šah, pa se onda razljutio te nerezonski žrvovao damu, nakon čega je naravno izgubio. To se događa kad si pod pritiskom, a ne mogu svi podnositi pritisak kao velika zvijezda Orehovec Ivanchuk i njegovi klupski suigrači!

Tako nakon 6 kola sada vodi Koprivnica ispred razbijenog Zagreba koji ima pola boda manje i gotovo nikakve šanse za prvim mjestom.

- 08:14 - Komentari (30) - Isprintaj - #

< lipanj, 2008  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Lipanj 2008 (1)
Travanj 2008 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Blog prati blistavu karijeru mlade šahovske zvijezde Ivana Orehovca zvanog Ivanchuk.