uređenje doma

četvrtak, 13.04.2006.

vizualno povećanje prostora

Jedan od trikova dizajnera interijera prilikom oblikovanja malih prostora je postavljanje namještaja iste boje kao i pozadina prostora, odnosno zidovi.
Time se postiže efekt stapanja namještaja i pozadine, čime namještaj vizualno ‘gubi’ na veličini. Npr. trosjed istih dimenzija, ali u bijeloj ili bež boji, postigao bi puno bolji vizualni učinak nego crni.

Upotrijebite svijetle, hladne, ‘nenametljive’ boje na svim površinama.
Nakon što ste vizualno povećali prostor pomoću hladnih boja, stvorite protutežu uporabom toplih detalja. Vaza od terracotte, na primjer, dodati će dašak topline staklenom ili metalnom stolu.

Ako prekrijete cijeli zid ogledalom, to će stvoriti iluziju da je soba dvaput veća. U tom slučaju, prilikom obrade poda nemojte staviti cijele keramičke pločice ili npr. mozaik parkete tik uz ogledalo, već ih prepolovite na pola. Njihov odraz u ogledalu stvoriti će utisak da su cijele i da se prostorija nastavlja.

Odaberite namještaj u boji pozadine prostora (zidova) ili proziran namještaj, poput staklenog stola. Na taj se način namještaj vizualno stapa s pozadinom pa bez obzira na svoje dimenzije ne nameće svoju prisutnost unutar prostora.

Slibe.com - Free Image Picture Photo Hosting Service

- 14:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #