ponedjeljak, 10.07.2006.

ZAHARIJE - INDIGO DIJETE


PRICA


Prijateljica ima unuka starog cetiri godine. Otisla je u Santa Barbaru u posjetu, te je izvela svoju snahu i Zaharija, svog unuka, van na veceru. Majka se stalno hvalila s ocjenama maloga Zaharije, s njegovim plivanjem i kako njegov ucitelj u skoli kaze da mali brzo uci te savrseno reagira. Naprosto se nicega ne boji.

Otisle su vrlo lijep restoran i namjeravali su pojesti veliki desert od cokoladnog moussea; djecak se tome veoma radovao. Iznijeli su desert i za svu pompu i stavili ga na sredinu stola i svakom servirali zlicu da s njom jede. Razgoracio je oci, nasmijao se, pruzio ruku, povukao je desert k sebi i zapoceo jesti. Samo je sjedio i jeo pa je konacno majka rekla:"Znas li sto znaci biti neustrasiv?" spustio je zlicu, namrstio se, pogleda ju i rekao:"DA, znam."
"Sto mislis da to znaci?", upitala ga je.
On na to odgovori:"Vjerujem u sebe!"
Dijete staro cetiri godine. Njemu je neustrasivost znacila bas to. Zaharijina izjava bila je veoma jasna. Takva djeca vjeruju u sebe. Ako im pokusate reci da cine nesto lose dok vjeruju u sebe, znaju da ne znate o cemu pricate.

Stoga savjetujem roditeljima da postave granice, ali neka djeci ne govore da nesto ne cine. Umjesto toga recite:"Ali zasto mi ne objasnis zasto to zelis uciniti? Sjednimo i razgovarajmo o tome. Sto mislis da ce se desiti? Igraj se malo samnom: Sto mislis da bi se desilo da si to ucinio?"

Kada vam dijete kaze sto misli da bi se desilo, upitajte;" U redu i kako bi to rijesio?" Zatim ce vam reci kako bi to ono rijesilo.

Tako se mora postupati sa Indigo djetetom, jer inace nece sudjelovati - osim ako nemate Indigo humanistu - i uopce nece htjeti razgovarati o tome.



- Kad kazete dijete, na koju dob mislite?
U trenutku kad pocnu razgovarati, razgovarajte s njima otvoreno. Nastojte da kazu sve sto imaju za reci.

- A sto da radim ako su jako mali?
Mozete to uciniti i dok su bebe. Brbljajte s njima - razgovarajte s njima. Neka slusaju vase brbljanje. "Sad cemo ti promijeniti pelene. Doista to moramo uciniti, inace ce te peci koza, pa ces nakon toga biti zadovoljan a i ja skupa s tobom. Neces plakati a ja necu morati brinuti. Svi cemo biti zadovoljni, jel'da? promijenit cemo tvoju pelenu."

- spomenuli ste jednu drugu veoma vaznu temu: postupati prema djeci kad pocnu razgovarati kao prema odraslima.
Toj djeci se ne moze "govoriti s visoka". Ucinite li to, pljunuiti ce vam u lice. Ona ne postuju ljude na osnovi njihove dobi ili bora na licu. Postovanje Indigo djece se mora zasluziti.

- Sto nismo ovdje spomenuli a zeljeli biste da ucitelji znaju o toj djeci?
Mislim da bih rekla:"Samo ih slusajte." Slijedite svoje srce i prestanite s autoritativnim ponasanjem. Neka vam djeca kazu sto im treba. Zatim im recite zasto im to ne mozete dati ili zasto je dobro da to imaju. Doista, samo ih trebatre slusati. To je sve. Indigo djeca su vrlo otvorena.

- Ponovno, biti prisutan.
Tocno. Ako zlostavljate Indigo djecu, ona ce otici u skolu i reci ucitelju, ili ce nazvati policiju. Sigurno ste culi za mnoge slucajeve kroz zadnjih godina kad su dvogodisnja i trogodisnja djeca spasila svoje roditelje nazvavsi policiju ili slicne stvari. Ako se takva djeca zlostavljaju, ona ce se automatski obraniti vlastima. Ona ce to uciniti, a mi cemo se zbog toga uzrujati.


- Volim ih nazivati DUGINIM MOSTOM obzirom na to gdje se mi nalazimo glede njih.
Mislim da je to istina. Zovemo ih mostom iz trece u cetvrtu dimenziju. (O tome u slijedecem postu).


IndigoDje

| 00:02 | Komentari (46) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.