Stup srama za besramne

subota, 08.11.2008.

Edukacija

Kao i u većini slučajeva, a najbolji primjer za to su nam nedavne zabrane pušenja, neznanje je jedan od najvećih problema za poštivanje i/ili provođenje određenog zakona ili odredbe.
Ni članci koji se odnose na znak za pristupačnost nisu na to imuni. Kako većina osoba s invaliditetom ne zna što vrijedi, a što ne, što se smije, a što ne smije, nerealno je očekivati da će to znati potpuno pokretne osobe.
Najsvježiji Pravilnik ministarstva prometa kaže da je JEDINI valjani znak za pristupačnost onaj pravokutnog oblika i plave boje, koji s lijeve-gornje strane sadrži žig, s lijeve-donje "URED DRŽAVNE UPRAVE U...", "Klasa: ..." i "Vrijedi do: ...", a s desne strane za promet tipičnu sliku osobe s invaliditetom (slika na slideshowu).
Drugim riječima, SVI OSTALI OBLICI znaka za pristupačnost NE VRIJEDE što se tiče parkiranja na "žutim" mjestima. Znači, ako u vozilu nemate istaknut gore opisan znak, koji sa stražnje strane nosi sliku osobe za koju vrijedi, NEMATE PRAVO PARKIRATI NA "ŽUTOM" MJESTU, unatoč činjenici da možda posjedujete okrugli plavi znak, četvrtasti bijeli s plavom kružnicom u sredini, bijeli s plavom slikom kolica, iskaznicu invalida Domovinskog rata ili BILO KOJI DRUGI.
Jedan od znakova koji se najčešće pokušavaju podvaliti pod važeći jest mali plavi okrugli na vjetrobranskom staklu (slika na slideshowu), koji se dobije na tehničkom pregledu. Ta oznaka se odnosi na naplatne kućice, tj. slobodan prolaz autocestom i NE DAJE PRAVO PARKIRANJA NA "ŽUTIM" MJESTIMA.
Bilo koja druga vrsta oznake vrijedi uz propisani znak za pristupačnost, ali tek kao znak ostalim vozačima da je u vozilu osoba s invaliditetom, kako bi pokazali strpljenje i solidarnost u prometu.
Krivnju za nepoznavanje osnovnih propisa svakako snosi ministarstvo, koje si nije dalo dovoljno truda ni da javnost upozna s Pravilnikom, niti da u tom smislu educira službene osobe. Kao posljedicu imamo to da su i policajci i djelatnici Zagrebparkinga (i sličnih gradskih firmi) često zbunjeni brojem, oblicima i veličinama desetaka verzija znaka za pristupačnost pa ne reagiraju ni u slučaju kada se radi o prometnom prekršaju.
Oni koji svakodnevno sudjeluju u zagrebačkom prometu će uočiti da praktički svako treće vozilo ima neku vrstu (uglavnom nevažeću) znaka za pristupačnost. Ali većina njih se ne odnosi na 70%-tni ili viši invaliditet organa kretanja, što je kriterij za dobivanje važećeg znaka za parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom.
Naravno, povrh svega toga postoji i problem zloupotrebe važećeg znaka u slučaju kada se osoba s invaliditetom ne nalazi u automobilu, ali o tome više u nekom drugom postu.

Današnji slideshow nam donosi mnoštvo fotografija prometnih prekršaja u Velikoj Gorici od kojih su neki počinjeni i službenim vozilima, te prikaz čemu sve mogu poslužiti "žuta" parkirna mjesta. Npr. odlaganju građevinskog materijala za vrijeme radova, u trajanju od 2-3 tjedna. Prekršaji na prvim slikama su počinjeni niti 20 metara od ulaza u POLICIJSKU POSTAJU, što prikazuje jedna od fotografija! Zadnje fotografije prikazuju važeći i nevažeći znak za pristupačnost.
Honda s prekrivenim brojem reg. oznake je prvi pozitivan primjer mog djelovanja! Naime, mladi gospodin u pratnji djevojke je već parkirao na "žuto" i krenuo u shopping kada me uočio s fotoaparatom u ruci. Onda je zastao, vratio se i premjestio automobil na obično parkirno mjesto, čime je zaslužio javnu pohvalu!

Izgleda da i fotić može biti moćno oružje...

Datum: 2.10.08. / 30.10.08. / 5.11.08.
Mjesto, vrijeme (cca): kod "Power Gyma", 20 sati / ispred policijske postaje, 9:30 / ispred Kauflanda, iza Gradskog poglavarstva, 10:00 / ispred Konzuma, 10:00 sati.
Približan iznos neplaćenih kazni (bez fotografija odlaganja građ. materijala): 10500 - 15000 kuna.



08.11.2008. u 12:10 • 13 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< studeni, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Javni dokaz terora koji zdravi pojedinci svakodnevno vrše nad onima koji nisu te sreće i pasivnosti koju pokazuju zaduženi za kažnjavanje takvih primitivaca.

Kontakt

Svoje fotografije, pohvale i kritike možete slati na:

in_validus@windowslive.com

Broj klikova:

Free Web Site Counter
Free Web Site Counter