Stup srama za besramne

subota, 20.12.2008.

Mali Bog dolazi

Obaveze mi nisu dopustile se u zadnje vrijeme bavim problemom zbog kojeg je ovaj blog nastao.

Ipak, uhvatio sam malo vremena da svim posjetiteljima javim da sam živ i da vam svima zaželim
sretan i zdrav Božić, u kojem će smijeh zamijeniti suze!

Puno se volite, manje jedite i pijte. I slavite, jer Božić dolazi!

20.12.2008. u 11:46 • 1 KomentaraPrint#

subota, 08.11.2008.

Edukacija

Kao i u većini slučajeva, a najbolji primjer za to su nam nedavne zabrane pušenja, neznanje je jedan od najvećih problema za poštivanje i/ili provođenje određenog zakona ili odredbe.
Ni članci koji se odnose na znak za pristupačnost nisu na to imuni. Kako većina osoba s invaliditetom ne zna što vrijedi, a što ne, što se smije, a što ne smije, nerealno je očekivati da će to znati potpuno pokretne osobe.
Najsvježiji Pravilnik ministarstva prometa kaže da je JEDINI valjani znak za pristupačnost onaj pravokutnog oblika i plave boje, koji s lijeve-gornje strane sadrži žig, s lijeve-donje "URED DRŽAVNE UPRAVE U...", "Klasa: ..." i "Vrijedi do: ...", a s desne strane za promet tipičnu sliku osobe s invaliditetom (slika na slideshowu).
Drugim riječima, SVI OSTALI OBLICI znaka za pristupačnost NE VRIJEDE što se tiče parkiranja na "žutim" mjestima. Znači, ako u vozilu nemate istaknut gore opisan znak, koji sa stražnje strane nosi sliku osobe za koju vrijedi, NEMATE PRAVO PARKIRATI NA "ŽUTOM" MJESTU, unatoč činjenici da možda posjedujete okrugli plavi znak, četvrtasti bijeli s plavom kružnicom u sredini, bijeli s plavom slikom kolica, iskaznicu invalida Domovinskog rata ili BILO KOJI DRUGI.
Jedan od znakova koji se najčešće pokušavaju podvaliti pod važeći jest mali plavi okrugli na vjetrobranskom staklu (slika na slideshowu), koji se dobije na tehničkom pregledu. Ta oznaka se odnosi na naplatne kućice, tj. slobodan prolaz autocestom i NE DAJE PRAVO PARKIRANJA NA "ŽUTIM" MJESTIMA.
Bilo koja druga vrsta oznake vrijedi uz propisani znak za pristupačnost, ali tek kao znak ostalim vozačima da je u vozilu osoba s invaliditetom, kako bi pokazali strpljenje i solidarnost u prometu.
Krivnju za nepoznavanje osnovnih propisa svakako snosi ministarstvo, koje si nije dalo dovoljno truda ni da javnost upozna s Pravilnikom, niti da u tom smislu educira službene osobe. Kao posljedicu imamo to da su i policajci i djelatnici Zagrebparkinga (i sličnih gradskih firmi) često zbunjeni brojem, oblicima i veličinama desetaka verzija znaka za pristupačnost pa ne reagiraju ni u slučaju kada se radi o prometnom prekršaju.
Oni koji svakodnevno sudjeluju u zagrebačkom prometu će uočiti da praktički svako treće vozilo ima neku vrstu (uglavnom nevažeću) znaka za pristupačnost. Ali većina njih se ne odnosi na 70%-tni ili viši invaliditet organa kretanja, što je kriterij za dobivanje važećeg znaka za parkiranje na mjestima za osobe s invaliditetom.
Naravno, povrh svega toga postoji i problem zloupotrebe važećeg znaka u slučaju kada se osoba s invaliditetom ne nalazi u automobilu, ali o tome više u nekom drugom postu.

Današnji slideshow nam donosi mnoštvo fotografija prometnih prekršaja u Velikoj Gorici od kojih su neki počinjeni i službenim vozilima, te prikaz čemu sve mogu poslužiti "žuta" parkirna mjesta. Npr. odlaganju građevinskog materijala za vrijeme radova, u trajanju od 2-3 tjedna. Prekršaji na prvim slikama su počinjeni niti 20 metara od ulaza u POLICIJSKU POSTAJU, što prikazuje jedna od fotografija! Zadnje fotografije prikazuju važeći i nevažeći znak za pristupačnost.
Honda s prekrivenim brojem reg. oznake je prvi pozitivan primjer mog djelovanja! Naime, mladi gospodin u pratnji djevojke je već parkirao na "žuto" i krenuo u shopping kada me uočio s fotoaparatom u ruci. Onda je zastao, vratio se i premjestio automobil na obično parkirno mjesto, čime je zaslužio javnu pohvalu!

Izgleda da i fotić može biti moćno oružje...

Datum: 2.10.08. / 30.10.08. / 5.11.08.
Mjesto, vrijeme (cca): kod "Power Gyma", 20 sati / ispred policijske postaje, 9:30 / ispred Kauflanda, iza Gradskog poglavarstva, 10:00 / ispred Konzuma, 10:00 sati.
Približan iznos neplaćenih kazni (bez fotografija odlaganja građ. materijala): 10500 - 15000 kuna.08.11.2008. u 12:10 • 13 KomentaraPrint#

petak, 24.10.2008.

"Zašto", "kako" i "cilj"

Zašto "in_validus"?
Potaknut neprekidnom borbom pojedinaca za prava onih koji sami ta prava ne mogu izboriti, odlučio sam se poslužiti terminom kojim ih se najčešće oslovljava- invalidi. Latinska riječ "validus" znači vrijedan. Shodno tome, riječ "invalidus" bi se najtočnije prevela kao- bezvrijedan. Kako sam u osobnom životu stjecajem okolnosti imao prilike biti u društvu osoba s invaliditetom, zapitao sam se kako konkretno pomoći toj, pravno vjerojatno najugroženijoj skupini ljudi u Hrvatskoj.
Nadahnuće je stiglo sa stranica blogera koji često progovara o problemu nepoštivanja "žutih" parkirnih mjesta u Zagrebu i zagrebačkoj županiji. Kako živim u istom gradu kao i on, a poslovno sam gotovo svaki dan u centru Zagreba, odlučio sam pokrenuti ovaj blog kao "in_validus": netko tko je sam po sebi više-manje bezvrijedan, ali ima potencijala. Kao što su očito ovom društvu bezvrijedne osobe s invaliditetom, iako su osobe. Često kvalitetnije i iskrenije od "zdravih ljudi".
Kako?
Smatram da je pravo na "žuto" parkirno mjesto jedno od najbanalnijih prava osoba s invaliditetom. I činjenica da im država ni to pravo ne može osigurati najbolje govori o odnosu i brizi prema njezinim državljanima. Stoga sam odlučio u svakoj prilici koja mi se pruži u Zagrebu i zagrebačkoj županiji (a i šire) obići žuta mjesta i foto-aparatom ovjekovječiti automobile onih koji nepropisno ta parkirna mjesta koriste, bez imalo grižnje savjesti i ne razmišljajući da time krše osnovna životna prava drugog ljudskog bića.
Jednom sam pokušao izaći iz automobila s običnog parkirnog mjesta svezanih nogu. Svima koji pokušaju ovdje opravdati prekršitelje tog banalnog prava preporučujem isto.
Dakle, ovdje ću objavljivati fotografije nepropisno parkiranih automobila na "žutim" mjestima, onih koji ili nemaju nikakav znak pristupačnosti ili imaju NEADEKVATAN znak pristupačnosti, koji je zastario, falsificiran i td... Naći će se ovdje i fotografija pojedinaca koji ZLOUPOTREBLJAVAJU važeći znak pristupačnosti, koristeći se pravom nekog od članova svoje obitelji, prijatelja i slično.
Fotografije će biti biti objavljene sa vidljivom registarskom oznakom (koja će u tekstu biti posebno istaknuta), žutim crtama unutar kojih je vozilo parkirano ili vertikalnom signalizacijom, mjestom i približnim vremenom nastanka fotografija.
U boxu je istaknuta mail adresa na koju svatko od vas može poslati takve fotografije sa istim uvjetima i osnovnim osobnim podacima (ime i prezime) koji će ostati poznati samo meni.
Odgovorno i pod prijetnjom mogućeg zakonskog progona tvrdim da će SVAKA objavljena fotografija prikazivati isključivo prometni prekršaj tipa ovih ranije navedenih.
Cilj?
Učiniti ono što se dotični bloger ne usudi jer je donekle zakonski spriječen, a još više svojom pojavom u javnosti. Razumijem da nije lako poduzeti konkretne korake protiv pojedinaca kada se zna tvoje ime, prezime i mjesto stanovanja. To u Hrvatskoj, a pogotovo u Zagrebu može biti vrlo opasno.
Stoga sam kao anonimac sa dobrom kamerom na mobitelu odlučio preuzeti stvar u svoje ruke, pokušati pobuditi određenu znatiželju javnosti za ovaj problem i stvoriti atmosferu u kojoj će se raditi javni i osobni pritisci na osobe dovoljno primitivne, nemarne i neuljudne da čine ovakve prekršaje.
Nadam se da će doći doba kada će neki od vas prepoznavati automobile na fotografijama i po tom pitanju djelovati.
Svaka fotografija vozila prekršitelja će biti brisana uz pohvalu nakon ČINA POKAJANJA: predočenja uplatnice od 400 kuna na žiro-račun neke od udruga za osobe s invaliditetom.
Podsjećam, zakonska kazna za ovakav prekršaj je 700 - 1000 kuna!
Pa krenimo...

Datum: 24.10.2008.
Mjesto, vrijeme (cca): garaža na Langovom trgu, 14 sati / Konzum u Velikoj Gorici, 19:30 sati.
Približan iznos nenaplaćenih kazni: 12000 kuna.


24.10.2008. u 21:31 • 8 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< prosinac, 2008  
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Javni dokaz terora koji zdravi pojedinci svakodnevno vrše nad onima koji nisu te sreće i pasivnosti koju pokazuju zaduženi za kažnjavanje takvih primitivaca.

Kontakt

Svoje fotografije, pohvale i kritike možete slati na:

in_validus@windowslive.com

Broj klikova:

Free Web Site Counter
Free Web Site Counter