Kućne radosti

srijeda, 18.04.2007.

YouTube



Možda na prvi pogled ne izgleda tako ozbiljno, no novi alat za nadgledanje sadržaja, Claim Your Content, mogao bi ozbiljno utjecati na izbor video materijala dostupnih na Youtubeu.
Youtube, najpopularniji online servis gledanje video sadržaja, odnedavno u vlasništvu Googlea, zbog pritiska brojnih medijskih kuća uveo je još jedan alat za cenzuru sadržaja. Kako ne bi ponovo bio prisiljen sa svog servisa ukloniti stotine tisuća video klipova, što se već dogodilo nakon što je Viacom zaprijetio tužbom Youtibe je pokrenuo Claim Your Content.Ovaj alat trebao bi zakonskim vlasnicima na jednostavan način omogućiti skidanje s YouTubea svih sadržaja za koje oni smatraju da krše autorska prava.

Ovo će se vjerojatno svidjeti medijskim kućama (koje vjerojatno već otvaraju natječaje za mjesta Youtube cenzora), no što se korisnika tiče, količina zanimljivog sadržaja nesumnjivo će se smanjiti. To se ne odnosi samo na sadržaje zaštićene autorskim pravima, već i brojne video uratke koji uopće ne krše autorska prava, pa i one koji se nalaze u "sivoj zoni".

Naime, nakon Viacomove akcije s Youtubea su uklonjeni i brojni sadržaji za koje je iz aviona jasno da ne krše autorska prava. Sada kad Claim Your Content stavi cenzorsku palicu u ruke medijskih kuća i drugih instacni koje vjerojatno neće biti najobjektivnije u određivanju kršenja autorskih prava, za očekivati je da će se ovakvi primjeri ponavljati.

Googleov CEO Eric Schmidt izjavio je da će Claim Your Content napokon stati na kraj svima koji tvrde da Youtube potiče kršenje autorskih prava i smanjiti pritiske kojima je servis izložen. Ovo je vjerojatno točno, no treba se zapitati da li se ovo moglo postići na neki drugi način, bez davanja tako velikih (cenzorskih) ovlasti vlasnicima autorskih prava?

18.04.2007. u 19:30 • 21 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

  travanj, 2007  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Travanj 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

A kaj više reć?
Kuća je kuća, a radost je radost... Dakle pršut i sir.

Maketarstvo

Obožavam maketarstvo.
To mi je hobi gdje se mogu izrazit kako želim i potpuno mi odgovara. Obožavam slagat maketice. Trenutno na lageru imam Revellovog Wikinga B&W 1:72... Pratite me, dat ću vam slike.

Adsense

Google