Igre i Vicevi

četvrtak, 08.02.2018.

Iz prethodne godine

Evo zbirke šali i viceva koji su se najviše prepričavali prošle godine. Posebni poglavlje je posvećeno Božićnim vicevima, koji su bili zadnji na rasporedu, vremenski gledajući, i kojih se najbolje sjećam. Ako sve pročitate, ustanovit ćete da drugih i nema. Prema tome možemo zaključiti da je moja memorija kratka. Zabavite se!

Božićni vicevi

- Optimist je osoba koja počinje s dijetom na Božić.


- Kako kažu ljudožderi: za Božić, svi su ljudi bolji!


Prije božićnih blagdana, dva dečkića od 5 godina razgovaraju u vrtiću:
- Ja sam Djedu Božićnjaku zatražio da mi donese električni vlak. A ti?
- Ja sam zatražio paket Tampaxa.
- A što ti je to?
- Ne znam, ali sam vidio na reklamama gdje pokazuju da se može skijati, plivati, igrati tenis i još puno drugih stvari.



Malo prije Božića, u poštanskom uredu jednog zagubljenog sela u Posavini zaposleni nađu u poštanskom sandučiću pismo naslovljeno na Djeda Božićnjaka. Odluče da ga otvore i pročitaju. Na listu papira istrgnutom iz školske bilježnice, našvrljano dječjim rukopisom je pisalo:
- Dragi Djede Božićnjak, ja sam dječak od 8 godina i zovem se Zlatko. Htio bih te zamoliti za jedan poklon. Moja obitelj je jako siromašna i umjesto igračke bih te molio da nam pošalješ 1000 kuna, kako bi i mi mogli staviti nešto na slavljenički stol i provesti blagdane u veselju.
Zaposlenici u pošti su bili dirnuti i odlučili da skupe među sobom nešto novaca i pošalju ga dečku čije su pismo pročitali. Selo je bilo siromašno, a i njihove plaće su bile male pa su na kraju uspjeli skupiti 500 kuna dobrotvornih priloga.
Sljedeće godine, u istom periodu, u istom poštanskom uredu, zaposleni opet pronađu kuvertu naslovljenu na Djeda Božićnjaka. Otvore je i čitaju:
- Dragi Djede Božićnjak, ja sam Zlatko, dečko koji ti je pisao prošle godine. I ove godine, s istom motivacijom, bih te zamolio za 1000 kuna. Najljepše ti se zahvaljujem što si prošle godine ispunio moju želju, ali bih te molio da mi ove godine pošalješ neprenosivi ček, jer su prošli puta oni lopovi iz pošte maznuli 500 kuna.


Poklonio Mujo Fati novu peglu za Božić. Jedno popodne Fata peglala i kada je završila, ostavi peglu pokraj telefona. Dan iza, izađe Mujo na ulicu, s puno opekotina i sretne Hasu. Haso gleda u nevjerici i pita:
- Mujo, pa što ti se je desilo da si sav opečen?
- Fata je jučer ostavila peglu kraj telefona i kada je ovaj zazvonio ja sam greškom uzeo peglu i naslonio je na uho.
- Hajde, to mi je jasno. Ali zašto ti je ispečeno i drugo uho?
- Problem je što je onaj idiot opet bio nazvao.


Niti jedna poznata vrsta sobova leti. To još uvijek ne isključuje mogućnost da oni postoje. Na svijetu postoji oko milijardu djece. Budući Djed Božićnjak nosi poklone samo kršćanskoj djeci, to smanjuje brojku na otprilike 15% od ukupnog broja, odnosno na 150 milijuna. Ako pretpostavimo da je broj djece u obitelji u prosjeku 3,5, znači da imamo 43 milijuna obitelji koje Djed mora posjetiti. Sljedeća pretpostavka jeste da u svakoj obitelji postoji bar jedno dobro dijete koje zaslužuje poklon. Uzevši u obzir rotaciju zemlje i vremenske pomake, Djed ima na raspolaganju 31 sat da podijeli sve poklone. Tako nas račun dovodi do toga da svake sekunde mora obaviti 384 posjeta.

To znači, da za svaku kršćansku obitelj s bar jednim dobrim djetetom Djed Božićnjak (zašto nisu ostavili Mraz, puno je kraće za pisati) ima na raspolaganju 3 tisućinke sekunde da bi: parkirao sanjke (ovo je relativno jednostavno jer parkira na krovovima i nema problema sa zabranama parkiranja), odabrati pravi poklon i sići sa sanjki, spustiti se kroz dimnjak, ostaviti poklon pod Božićnim drvcem, popeti se kroz dimnjak, poletjeti i stići do sljedećeg odredišta.

Pretpostavimo da su staništa jednomjerno raspoređena, govorimo o udaljenosti od oko 1 kilometra između dva zaustavljanja, i ukupnom putu od 43 milijuna kilometara. To nas dovodi do činjenice da saonice Djeda Božićnjaka moraju putovati brzinom od 385 kilometara u sekundi. Za usporedbu, navedimo da najbrža svemirska sonda do sada lansirana leti brzinom od 50 km/s.

Ova enormna brzina pregrijava sobove zbog velikog otpora koji im pruža atmosfera (isti efekt koji ima svemirska letjelica na povratku u atmosferu). Par sobova na početku vuče mora apsorbirati energiju od oko 7 trilijuna džula u sekundi. Praktično se vaporiziraju u trenutku, ostavljajući izložen drugi par istoj energiji. Cijela ekipa će se vaporizirati u 8 tisućinki sekunde. Konačni zaključak jeste da je Djed Božićnjak nekada postojao ali da je s porastom stanovništva doživio tragičan kraj, kako je prethodno opisano.

- 17:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.