Igre i Vicevi

utorak, 17.03.2009.

Slumdog Millionaire

Film sam pogledao u kinu, pravo mesto za gledanje odredjenih filmava, jer kvalitet slike i pogotovo zvuka u kucnoj projekciji nije mjerljiv sa onom kinematografskom. Gledajuci na prijer Matrix doma, na DVDu, gubi se puno od atmosfere i adrenalina koji film daje gledatelju. Znaci otisao sam u kino jer sam ocekivao da je film odredjenog nivoa. Film je osvojio 8 Oscara za ovu godinu, izmedju ostalih i onaj najvazniji, za najbolji film. Odmah cu se izjasniti i izjaviti javno da ne djelim misljenje i izbor americkog zirija za dodjelu nagrade.

Glavni junak je jednan indijski decko koji se zove Jamal i koji je musliman. Prica pocinje od njegove, otprilike setse godine zivota i zavrsava u mladosti. Tri su glumca koja glume glavnu licnost: mali deckic od 6 godina, decko od recimo 12 i mladic Jamal. Deckic ostane bez mame u nerazumljivim religijskim neredima, gdje jednostavno svi ubijaju sve, i zajedno sa svojim bratom putuje po zemlji u potrazi za nacinom da prezivi. Na svom putu upoznaje jednu curicu po imenu Latiak u koju se zaljubljuje. Njihovi putevi se razdvoje i on cini sve ne bili je ponovo pronasao. Na kraju uspije da ucestvuje u televizijskoj emisiji „Tko zeli postati milioner“ (postava indijske verzije je istovjetna nasoj, sto je normalno jer se radi o patentiranom, americkom formatu emisije) i osvoji maximalnu nagradu. Na kraju filma zlocesti su porazeni, dobri i siromasni pobjede, a on ostvari svoju veliku ljubav.

Prvi dio filma mi se jako svidio. Scena sa deckicem koji je blokiran u javnom klozetu u trenutku kada u mjesto stize njegov omiljeni glumac je doista fantasticna (potsjeca malo na „Sam kod kuce“. Da bi izasao iz blokiranog klozeta, skoci u govna, drzeci visoko iznad glave sliku glumca na koju zeli njegov potpis. Teska i surova realnost Indije, posebno Mambaia (nekadasnjeg Bombaia) pogadja u srce, dusu i u mozak.

Drugi dio filma me je ostavio hladnoga, kao spricer. Junak je odrastao, radi u jednom call centru, trazi izgubljenu djevojku koju voli, ucestvuje u televizijkoj emisiji i pobjedjuje. Sve stvari vec odavno vidjene i ovdje je Bollywood doista posta Hollywood, na njegov najgori nacin: limunada i patetika. Vidi se da su razmisljali o Oscaru vec u fazi pripreme filma. Reziser je Danny Boyle, famozan zbog svog filma Trainspotting. U prvom dijelu, gdje dva filma imaju dodirnih elemenata, se jako dobro snalazi, ali drugi dio, gdje se treba konacno svidjeti ziriju za Oscar, nece ostati u njegovoj biografiji kao remekdjelo. Ja ipak uvijek nastojim gledati stvari na optimisticki nacin, pa kada sam vec potrosio novac na ulaznicu, uspio sam da nadjem u filmu i nesto na sto je vrijedilo potrositi taj novac: glavna junakinja filma, Latika, je predivna, slatka i pomalo sam se zaljubio (nemojte to reci mojoj supruzi). Glumica se zove Freide Pinto. Konacna ocjena filma: 3 od 5.

- 14:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.