ponedjeljak, 01.02.2010.

Povratak stanarskog prava srbima

U ovo krizno vrijeme, vrijeme u kojemu Vlada puno stvari stavlja na čekanje ili čak i zaustavlja, mimo pogleda javnosti, Vlada je uvojila jedan sramotan i poražavajući program. U najvećoj tišini, program donešen još 2006. godine sada u ovo krizno vrijeme ulazi u fazu realizacije, program dodjele stanova Srbima, koji su 1991. napustili Hrvatsku a i većina njih se aktivno i uključila u rat protiv Republike Hrvatske. Program dodjele više od 1500 stanova bivšim nositeljima stanarskog prava nema nikakvu zakonsku utemeljenost jer su i oni sami bili svjesni da napuštanje stanova znači i gubitak stanarskog prava.

Mi u HSP-u izražavamo gnušenje i zgražanje ovakvim programom, jer umjesto šamara kojeg Vlada RH dijeli svima nama koji smo časno i ponosno stali na prag Domovine 1991. i omogučili da se Jadranka Kosor naziva predsjednicom Vlade HRVATSKE, preusmjeravanjem sredstava iz ovog sramotnog programa, u programe pomoći gospodarstvu spasilo bi se oko 10000 radnih mjesta.

Ovaj program je žalostan i ponižavajući za sve naše branitelje, a da i ne govorimo o onima koji su položili živote na oltar Domovine. Mi se s ovim programom ne možemo i nećemo složiti. Ne podržavamo i oštro odbacujemo izjednačavanje onih koji su 1991. i kasnije aktivno pokušali srušiti samostalnos i neovisnost Republike Hrvatske, onih koji su počinili genocid nad Hrvatima, onih koji su napadali naš Vukovar i naš Dubrovnik, onih koji su pokušali stvoriti SAO KRAJINU sa našim braniteljima i ljudima koji žive i dišu za ovu Hrvatsku. Ovaj sramotan program je upravo to - izjednačavanje agresora sa onima koji su se časno oduprli brojčano nadmočnijim srbo - četničkim snagama.

U ovom programu dodjele stanova su i deseci osoba protiv kojih se vodio postupak zbog ratnog zločina u Domovinskom ratu, deseci oficria JNA koji su sudjelovali u napadu na Vukovar, jedan aktivni pripadnik vojske Srbije i, ni manje ni više, nego osobni vozač Gorana Hadžića. Ovim programom najveći postotak dodjeljenih stanova je upravo u našoj, Osječko - baranjskoj županiji, oko 700 stanova, te se mi u HSP-u, podružnice Ante Paradžik Osijek ne možemo s ovime složiti.

Mi smatramo da jedino pravo koje ovi "povratnici" mogu u RH dobiti, je pravo na dugogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja rušenja samostalnosti RH kao i zbog genocida provedenim nad Hrvatima u Domovinskom ratu, te nikakvo pravo na dodjelu stanova financiranih porezima naših branitelja ne dolazi u obzir.

Jasno je da je ovaj program proveden ucjenjivačkim metodama SDSS-a, kojemu je to mogučeno davanjem posebnih prava kao nacionalnoj manjini kroz nadzastupljenost u predstavničkim tijelima, Saboru, županijskim tijelima te u gradskim i opčinskim vijećima. Zbog ovakvih programa smatramo da sada, kada se razmatraju promjene Ustava RH, treba razmotriti i mogučnost isključivanja predstavnika nacionalnih manjina iz mogučnosti utjecaja na formiranje Vlade.

Mi u HSP - u smatramo kako je šutnja ostalih parlamentarnih stranka po ovom pitanju jasan dokaz da nikome, osim nama, nisu prvenstveni planovi očuvanje interesa hrvatskog naroda, no unatoč tome, HSP neće dopustiti da ovaj program prođe bez znanja javnosti o tome što se u Hrvatskoj dopušta.

11:07 | Ostavi komentar (5) |

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.