Hrvatska sfera https://blog.dnevnik.hr/hrvatskasfera

nedjelja, 30.11.2014.

Maidan godinu dana poslije.

Prošlo je više od godinu dana kako su započeli prosvjedi u Ukrajini. Narod je izašao na ulice razočaran Janukovičevom politikom približavanja Rusiji. Uz političke razloge prosvjedi su se širili i zbog katastrofalne socijalne i ekonomske situacije. Narod okupljen na ulici vjerovao je da može nešto promijeniti. Ukrajinci puni elana vjerovali su da svojom voljom, svojim željama i svojim htijenjem mogu promijeniti i pokrenuti Ukrajinu.

Prosvjednici na Maidanu nisu puno razmišljali o geopolitiki, niti o skrivenim namjerama aktera koji su javno podupirali prosvjede. Nisu prosvjednici vjerovali da se njihovi legitimni zahtjevi mogu zloupotrijebiti na najgori mogući način. Za prosvjednike Maidan je trebao biti novi početak, ali za zapad Maidan je bio samo sredstvo za ostvarivanje ekonomskih i geopolitičkih interesa. Legalni zahtjevi iskorišteni su kao sredstvo na nelegalni državni udar i rušenje predsjednika Janukovića. Padom Januković uzdrmani su sami temelji Ukrajine a zemlja je postala poligon za odmjeravanje snaga između Rusije i zapada.

Pad Janukovića doveo je narod u euforiju ali kako to povijest uči euforija je brzo prerasla u depresiju. Ruska intervencija, gubitak Krima i početak sukoba na istoku Ukrajine bacili su ukrajince u očaj i depresiju. Nitko na Maidanu nije očekivao rat, nitko nije ni zamišljao da će Maidan dovesti do nemira, sukoba i nestabilnosti. Ukrajinci su s jedne strane razvili mržnju prema Rusima a s druge izgubili su povjerenje u zapad. Oni žele u EU i NATO ali njih NATO i EU ne žele. Oni ne žele s Rusijom ali njih Rusija želi. Između Rusije i zapada, između emocija i interesa, narod se nije snašao i sada skupo plaća cijenu sukoba na relaciji Rusija – Ukrajina – zapad.

Prolazak vremena omogućava da se stvari sagledaju realnije. Godina je prošla i nepovratno je izgubljena. Ukrajina se nalazi pred ekonomskim kolapsom podijeljena između Rusije i Europe. Postavlja se pitanje jeli Maidan ispunio svoja očekivanja? U očima naroda zasigurno nije ali u očima zapadnih elita poslužio je svojoj svrsi. Prosvjednici i žrtve za narod su heroji ali za zapadnu elitu samo su topovsko meso koje je poslužilo svojoj svrsi. Ukrajinski narod plaćati će cijenu sukoba sve dok ne postane svjestan svojih interesa i svojeg položaja u Europi i svijetu. Interesi Ukrajine ne moraju biti i nisu u skladu niti s interesima zapada niti s interesima Rusije. Kada prestanu idealizirati zapad, i kada prestanu vjerovati u bratsku ili zlu Rusiju ( zavisi tko je za a tko protiv Rusije ) moći će formirati svoj stav i realno sagledati svoje političke i ekonomske interese. Maidan će dugoročno imati smisla samo ako se pokaže kao pokret koji će dovesti do sazrijevanja svijesti ukrajinaca o interesima Ukrajine. Put napretka Ukrajine je isti kao i za svaku drugu zemlju. To je put u sazrijevanje svijesti o vlastitoj zemlji, vlastitim interesima i vlastitim ciljevima. Tek kada poznajemo sebe, svoj položaj i svoje interese tek tada nam je otvoren put prema napretku i blagostanju.

30.11.2014. u 17:40 • 0 KomentaraPrint#^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< studeni, 2014 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Listopad 2015 (1)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (3)
Rujan 2014 (4)
Kolovoz 2014 (3)
Srpanj 2014 (1)
Lipanj 2014 (5)
Svibanj 2014 (5)
Travanj 2014 (5)
Ožujak 2014 (11)
Veljača 2014 (14)
Siječanj 2014 (7)
Prosinac 2013 (5)
Studeni 2013 (6)
Listopad 2013 (1)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Biznis je za poštene,
a politka za plemenite.

Blog o politici, ekonomiji, društvu i društvenim znanostima.

Brojač posjeta


Tražilica

Loading

Friends

area272>
Novinar Istine.blog.hr
budan.blog.hr