Hrvatska numizmatika

ponedjeljak, 13.05.2013.

Žetoni sa signaturom ''B.P.'' i natpisom ''MESING''

Tokens with Signature „BP“ and Inscription „MESING“
This aricle is written in Croatian. You can translate it to your language using Google Translate tool.



U ''Numizmatičkim vijestima'' br. 36 iz 1982. g. objavio sam dva turska pozlaćena novca s ćirilskim natpisom.

Nakon toga počeli su mi se javljati numizmatičari koji su posjedovali nešto slično. Tako mi se javio Ante Kesić, novinar iz Zagreba i Jerko Sesardić, nastavnik iz Samobora.

Od njih sam saznao da novac na sl. 1. (Numizmatičke vijesti br. 36/82) postoji i bez ćirilskog natpisa (zasigurno državni novac), a da novac sa sl. 2.2 postoji s rupicom za vrpcu, kako bi se mogao nositi kao ukras.

No, Jerko Sesardić pokazao mi je dvije imitacije autrijskog novca veličine četverostrukog dukata, koji su privukli moju pažnju. Oba imaju godinu 1915. – Franjo Josip I; jedan je pozlaćen sa zakrpanom rupicom pri vrhu za nošenje kao ukras, a drugi je kromiran. Oba imaju iste natpise:

Av. FRANC. IOS. I. D. G. AUSTRIAE IMPERATOR
Rv. HUNGAR. BOHEM. GAL (4) LOD. ILL. REX. A. A. 1915.


Slike 1. i 2.

Zanimljivo je da se na pozlaćenom novcu na reversu između natpisa po rubu i grba javlja ćirilski natpis MESING s tvrdim znakom na kraju i ćirilska signatura ''B. P.'', istovjetna sa signaturom na turskom novcu sa sl. 1. u citiranom broju Numizmatičkih vijesti.

Kromirana imitacija još je uvjerljivija. Na aversu po rubu kružnice, ispod lika vladara piše latinicom MESING 1968 UKRAES.

Sve naprijed iznijeto navodi nas na zaključak da se ovdje ne radi o državnom novcu koji je u redovitoj upotrebi, već o ŽETONIMA za igru ili ukrasnim žetonima.

Kao što smo vidjeli, svaki od tih ''novaca'' može služiti i u jednu i u drugu svrhu, te su tako i korišteni možda pola stoljeća, s obzirom na vrstu ''novaca'' koji su uzeti kao uzorci (turski i austrijski) te s obzirom na datiranje.

Tako se ovo pitanje ''novca'' može držati riješenim: to su ŽETONI.
SI. 1. jest rever pozlaćene imitacije dukata.
SI. 2. je aver kromirane imitacije dukata.

Usput se može iznijeti da djevojke iz mnogih naših krajeva u zemlji i dan danas nose na svojoj narodnoj nošnji u raznim svečanostima ogrlicu od dukata i talira. Siromašnije su vjerojatno nosile imitacije.

Još uvijek ostaje neriješena zagonetka što znači signatura ''B. P.''? Vjerojatno označava autora, no tko je autor tih žetona?

Ovim člankom nastavili smo raspravljanje o žetonima na tlu Jugoslavije; počeli smo ga prikazom Sisevačkih žetona (Numizmatičke vijesti, br. 23/65).


Autor: Gjuro Krasnov
Izvor: Numizmatičke vijesti, broj 38, Zagreb, godina 1984.

Otkup kovanica, novčanica, odlikovanja
Otkup kovanica, otkup novčanica, otkup odlikovanja - isplata odmah!
Otkup zlatnika, otkup srebrnjaka, otkup ordena i medalja - isplata odmah!
Otkup obavlja numizmatička tvrtka Monetalis d.o.o. - www.monetalis.hr
111

- 12:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #