HROC

subota, 05.08.2006.

-Zdravo!-

Stigli ste na stranicu HRvatskog Opsesivno-kompulzivnog Centra, posvećenu pomoći bolesnicima i edukaciji javnosti o psihičkom poremećaju OKB. Na lijevoj strani nalaze se opcije navigacije koje možete kliknuti i tako lakše istraživati stranicu. Pročitajte novosti u vezi HROC-a i svega u vezi opsesivno-kompulzivnog poremećaja u Hrvatskoj i u svijetu. Informirajte se o različitim temama u našoj arhivi. Pridružite se našoj zajednici u njenim diskusijama na forumu i chatu ili ostavite svoj komentar webmasteru u "guestbooku". Kupujte u shopu literaturu ili filmove u vezi opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Nadamo se da će ova stranica doprinjeti vašem oporavku i razumijevanju ove bolesti.



-NAJNOVIJE VIJESTI-


24.siječanj.2007
Mala, ali vrlo korisna knjižica u vezi OCD-a dostupna je na webu. Koristite je isključivo u edukacijske svrhe. Na engleskom je jeziku. Možete je skinuti ovdje.

20.prosinac.2006
19-godišnja Amerikanka Elisabeth McIngvale postala je službeni glasnogovornik oboljelih od opsesivno-kompulzivnog poremećaja u kampanji "What does OCD look like?" Prava mala miss OCD! Njen kratki informativni film možete skinuti ovdje.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us


19.studeni.2006
Iako nije bilo neko vrijeme updateova, radovati će vas činjenica da će se u par narednih dana o hroc-u informirati mnogo psihologa i psihijatara. Tako je moguće da ćemo dobiti možda i nekoliko intervijua te razgovora o opsesivno kompulzivnom poremećaju.

11.listopad.2006
Nova tema, "Strah od brojeva"
stavljena na stranicu.

29.rujan.2006
HROC bilježi 1000 posjeta. Hvala svakom od njih na posjeti!

14.rujan.2006
Nije bilo neko vrijeme updatea, ali stranica je poprilično posjećena. Dodan film "Šibicari" s Nicholasom Cageom u shop.

30.kolovoz.2006
Tony Shalhoub dobio je Emmy-a za seriju "Monk". U toj seriji Shalhoub glumi opsesivno-kompulzivnog detektiva. Serija je prihvaćena od publike, ali mnogi koji pate od ovog poremećaja smatraju je ismijavanjem njihove bolesti. Više o tome u diskusiji na forumu.

26.kolovoz.2006
Neki članovi počeli pisati osvrte na literaturu, više na HROC forumu.

19.kolovoz.2006
Maestralna biografija "Nikola Tesla-čovjek koji je promijenio dvadeseto stoljeće" dodana shop. Genijalni znanstvenik jedan je od najpoznatijih bolesnika OCD-a u povijesti, kojeg ta bolest nije mogla spriječiti da izmijeni čitavo društvo.

15.kolovoz.2006
Par dana nije bilo updateova ali se forum počeo razvijati. Da bi se još jače poboljšala organizacija, dogovoren je session od 21 do 22 na chatu. Dakle, ako želite s nekim razgovarati, ulogirajte se u to doba jer tada najčešće ima nekog za razgovor.

11.kolovoz.2006
Lupiga.com izvijestio , vrlo pozitivno, o HROC-u. Nadamo se da će se time privući još medijske pozornosti, a samim tim dovesti i do veće učinkovitosti stranice. Hvala redakciji na pomoći!

9.kolovoz.2006
Knjiga "Slobodne asocijacije" dodana u shop.

8.kolovoz.2006
Dobio zamjerku da je dizajn HROC-a predepresivan, te odbojan nekim ljudima. Malo ćemo ga promijeniti u budućnosti. U Shop dodana knjiga "Dječja i adolescentna psihijatrija" Naklade Ljevak.

6.kolovoz.2006
Bilježe se prvi posjeti, forum se razvija. Knjiga "Kako sam preživjela dok me vlastiti mozak pokušavao ubiti - Osobni vodič za prevenciju samoubojstva" autorice Susan Rose Blauner dodana u shop.

5.kolovoz.2006
Danas, 5.kolovoza.2006 službeno je otvoren HROC. Iako stranica ne radi još u punom zamahu, potpuno je aktivna i nadam se da će se tako i nastaviti. Forum, chat i guestbook rade i očekuju svoje članove. Editirao sam kod da bude sve što jednostavnije i user-friendly. Shop aktivan, nadam se da imaju dovoljno primjeraka knjiga u rezervi. Pišem dalje tekstove kako bih omogućio daljnju pomoć koja se pruža na stranici te pojačao promet. Nadam se uspijehu.





-ARHIVA TEMA-


-Strah od brojeva-

Brojevi, toliko svakodnevni i uobičajeni u današnjem životu, mogu bolesnicima zadati teške probleme. Naime, OCD-ovci su osobe koje često pate od posebne numerofobije, drugim riječima postaju anksiozni kada sretnu taj-i-taj broj.

Numerofobija ovog tipa je jedan od «poznatih OCD-a» . Toliko se razvila da je utjecala na kulturu samu. Primjerice, strah od broja trinaest kao znaka nesreće ili broja sedam kao sreće. Dok ostali ljudi osjete tek malu neudobnost pri pojavi ovih brojeva, OCD-ovci trpe goleme probleme koji često puta remete svakodnevne aktivnosti. Nerijetko se strah ne ograniči samo na jedan broj, nego i na brojeve koji daju njegov zbroj ili razliku.

U navedenim primjerima namjerno izostavljamo brojeve kako ne bi «zarazili» OCD-ovce koji čitaju, tj. da se ne bi plašili istih u budućnosti. Broj je zamijenjen riječju «Zink».

A.B. kasnio je na posao svaki dan jer je putem prolazio pored jednog izloga. U tom izlogu su naravno bili proizvodi koje je radnja prodavala, te njihove cijene. Jedan artikl imao je cijenu koja je koštala «zink». Svaki put kada bi A.M. prošao pored izloga i primijetio «zink», morao je izvršiti kompulzivnu radnju radi koje je kasnio na posao.

T.Č. nije upisao novu godinu na fakultetu iako je imao uvjete za upis. Razlog je bio što mu je prosjek ocjena davao «zink» te je odlučio ponovo upisati istu godinu kako bi dao još par ispita koji bi promijenili konačni prosjek.

V.R. nije mogao zaspati ako ne bi «zink» puta nabrojao imena svojih prijatelja. U slučaju kada ne bi napravio tu radnju, smatrao bi se odgovornim za sve loše što bi im se desilo idućeg dana.

U.C. je imao, uz ovaj oblik numerofobije, i opsesiju simetrijom ( potrebu da stvari s lijeve i s desne strane budu identične ). U svojem ormaru je morao imati «zink» stvari na jednoj strani, i jednako toliko na drugoj strani ormara.

E.E. se bojao družiti s jednim poznanikom jer zbroj slova u poznanikovom imenu daje «zink» te ga je stalno zaobilazio i dovodio u ružne situacije.


Ovaj strah od posebnih brojeva teško se može «preko noći» isključiti, ali primjenom kognitivno bihevioralne terapije mogu se postići zadovoljavajući rezultati. Osoba se mora ohrabrivati da razmišlja o pozitivnim stranama nekog «zinka». Primjerice u strahu od broja trinaest, osoba mora razmišljati da je isti zbroj deset i tri ( a koji se smatraju sretnim brojevima ) ili da je neki natjecatelj u utrci nosio taj broj i pobijedio. Nakon nekog vremena, anksioznost bi se trebala smanjiti te bi se kvaliteta života mogla itekako podići.

Više o tome, na
forumu


05.08.2006. u 17:56 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  kolovoz, 2006  
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

-ŠTO JE HROC?-

-TKO ODRŽAVA HROC?-

-ŠTO JE OCD?-

-DVIJE SFERE OCD-a (opsesivna i kompulzivna) -

-TIPIČAN DAN OCD-ovog BOLESNIKA-

-DEFENZIVNA ULOGA KOMPULZIVNIH RADNJI-

-STRAH OD BROJEVA-

-LIJEČENJE POREMEĆAJA OCD-

-TERAPIJA MEDIKACIJOM-

-KOGNITIVNO BIHEVIORALNA TERAPIJA-

-LIJEKOVI: ZOLOFT-

-RAŠIRENIJI OBLICI POREMEĆAJA-





ZAJEDNICA

Powered by
Free Message Forums from Bravenet.com



Free Message Forum from Bravenet.com




Free Java Chat from Bravenet.com

session svaki dan od 21 h



Sign my Guestbook from Bravenet.com
 






SHOP

Za naručiti neki predmet, kliknite na njegovu sliku!



Image Hosted by ImageShack.us
Dr. Daniel Amen osvrće se na organsku stranu psihičkih poremećaja, mnoge svoje argumente dajući na temelju SPECT analize mozga.

Image Hosted by ImageShack.usKlepsch i Wilcken autori su ove pregledne knjige o prilisnim radnjama koju toplo preporučamo ako želite znati više o OCD-u.

Image Hosted by ImageShack.us
Ako Vas je strah vaših čudnih navika, provjerite da li imate razloga.

Image Hosted by ImageShack.us
Profesor Singh raspravlja o psihologijskim uzročnicima osjećaja krivnje od djetinjstva do zrelih godina.

Psihoterapeut Emanuel Ricky traži uzroke i sustave anksioznosti i tjeskobe u psihičkom životu ljudi.



"Kako sam preživjela dok me vlastiti mozak pokušavao ubiti - Osobni vodič za prevenciju samoubojstva" je iskrena knjiga u kojoj Susan Rose Blauner govori o svojoj depresiji i psihozama koje su skoro uzele njen život- te kako se iz svega izvukla.


Knjiga "Dječja i adolescentna psihijatrija" je stručan pregled grupe domaćih stručnjaka. Bavi se ključnim dobom u razvoju OCD-a: djetinjstvom i adolescencijom.


Ova korisna knjiga mogla bi vam pomoći da, koristeći Freudove ideje u psihoanalizi, uspijete doći do nekih zaključaka o vašem konkretnom OCD-u.


Biografija Nikole Tesle- vrhunskog znanstvenika, genija koji je patio od OCD-a.


Film "Bolje ne može" s Jackom Nicholsonom u kojem slavni glumac glumi opsesivno-kompulzivnog bolesnika. Link će vas odvesti na stranicu distributera.


"The Aviator" - Scorseseov film u kojem glavnu ulogu igra Leonardo DiCaprio. Priča o poznatom filmskom redatelju Howardu Hughesu koji se bori s opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Link će vas odvesti na stranicu distributera.


"Šibicari" su film u kojem Nicholas Cage glumi opsesivno-kompulzivnog bolesnika, uz to i velikog muljatora.