Konji : Ljepota i ponos !

nedjelja, 30.04.2006.

SEDLA

Postoji više vrsta sedla. Navesti ćemo neko od najčešće korištenih u konjičkom sportu.


1.Višenamjensko sedlo ( najčešće upotrebljavano sedlo, koje koriste sve skupine jahača )

Image Hosted by ImageShack.us

2.Preponsko sedlo ( koristi se za preponsko jahanje )


Image Hosted by ImageShack.us

3. Galopsko sedlo (sedla za galopske trke, karakterizira ih mala veličina te mala težina )

Image Hosted by ImageShack.us

4. Western sedlo ( najčešće se koriste u rekreativnom jahanju )

Image Hosted by ImageShack.us

5. Treeking sedlo ( sedlo koje se koristi za duga terenska jahanja )


Image Hosted by ImageShack.us

Postoji još nekoliko vrsta sedala, među ostalim i “Vojničko sedlo..
mogu reči da je vrlo teško, tvrdo i neudobno ...
Nisam na internetu uspjela pronači sliku tog sedla, ali to i nije toliko važno jer na ta sedla više gotovo nemoguće naiči u konjičkom sportu i rekrativno jahanju. I bolje …



- 18:09 - Komentari (17) - Isprintaj - #
Za sportsko jahanje postoji cijeli niz različite opreme
Tu opremu možemo podijeliti na dvije osnovne skupine

1. Osnovna oprema:
a) oprema za jahanje konja
b) za održavanje konja
c) oprema za jahača
2. Dodatna oprema
a) oprema za jahanje konja
b) oprema za jahača

OSNOVNA OPREMA:

Osnovna oprema za jahanje konja je:
-Uzda ( sa žvalom)
-Sedlo s podsedlicom.

Osnovna oprema za održavanje konja:
-Četke
-Masti za kopita
-Šamponi
-Deka

Osnovna oprema za jahača je:
-Jahaća obuća ( jahaće čizme ili cipele s čepsama, kod rekreativnog jahanja to mogu biti tenisice )
-Jahaće hlače (kod rekreativnog jahanja to može biti trenirka )
-Kaciga.


DODATNA OPREMA

Dodatna oprema za konja:
-Amortizer ( štiti greben i leđa konja od ozljeda koje može nanijeti sedlo )
-Štitnici za prednje i zanje noge


Dodatna oprema za jahača:
-Rukavice (dobrodošle su za jahanje na terenu i kod konja tvrđih na žvali )
-Korbač
-Bič
-Mamuze
-Zaštitni prsluk ( služi da ublaži povrede pri pad s konja )


Svu potrebnu opremu možete nabaviti u
http://www.equitatus.hr

Miagra ( Maksimirska ulica )

Pevecu (Jankomir) – I kat
_________________


- 18:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evo jedna zanimljiva slikica .... :)

cerek

Image Hosted by ImageShack.us

cerek
- 14:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

Tipovi konja

Pre upoznavanja sa rasama konja, upoznaćemo se sa podelom konja tj. njihovih rasa na tipove [što nam pruža pomoć i pri raspoznavanju]. Konje možemo podeliti u 3 osnovne grupe: poni konji, laki konji [toplokrvnjaci] i teški konji [hladnokrvnjaci]. Razlike među ovim tipovima su u masi, građi [što podrazumeva i razlike u proporcijama], veličini, pokretu [što proizilazi iz telesnih razlika] i u manjoj meri razlike u visini grebena. Što se tiče mase i visine grebena, one mogu da variraju u velikoj meri, pa čak i kod predstavnika istog tipa. Prava razlika između ponija i konja prepoznajemo u proporcijama. Kod punokrvnjak je visina grebena veća od dužine trupa, a dužina nogu je veća od dubine grudi. Kod ponija je to upravo obratno. Ponijima obično nazivamo konje kojima visina grebena ne prelazi 150-155 cm.

Karakteristike ponija

Poniji se prvenstveno razlikuju od konja po posebnom ponašanju i visini. Poniji, u odnosu na visinu, imaju duboke grudi, a dužina glave se poklapa sa dužinom između grebena i najvišeg dela sapi. Poni konjići su često živahni, i ponekad nestašni - mali klovnovi.

U pokretima, kretanju, možemo takođe uočiti velike razlike - poniji imaju veoma siguran korak, i stabilni su u pokretu. Islandski poni je jedan od najomiljenijih rasa zbog posebnog, vrlo udobnog i sigurnog koraka po nazivu toelt. Korak prednjih nogu [akcija] je veoma visok, a imaju i dugačak iskorak.

Poni konji imaju kratku, široku i elegnatnu glavu koja se prema njušci postepeno sužava. Uši su im male, vrlo pokretljive i osetljive. Imaju kraći, mišićav vrat i zaobljen greben uz kratka i veoma snažna leđa. Rep i griva u ponija su veoma gusti i dugački što ih štiti od hladnoće i vlage. Pored karakterističnih, dubokih grudi, poniji imaju kratke i jake noge. Kopita su im mala, tvrda i izdržljiva na neravnim, stenovitim podlogama. Prosečna visina ponija je između 100 i 150cm.

Karakteristike toplokrvnjaka

Već sam izgled toplokrvnjaka ukazuje na njihovu dobru sposobnost kao sportski, jahaći konji. Oblik ledja omogućuje lako sedlanje - prvih osam parova rebara su pljosnatiji, dajući dobre uslove za naslon sedla ili trkačkih amova, a ostalih pet parova su veoma fleksibilna.

U zavisnosti od rase, glava može biti:

1. konkavna (štučja)
2. ravna
3.konveksna(ovčija)

Image Hosted by ImageShack.us


Pored različitih tipova glave, toplokrvni konji imaju velike, radoznale oči i duže, vrlo pokretljive uši. Vrat im je dugačak i mišićav a leđa im nisu previše široka. Imaju izražen greben i duža, mišićava bedra koja im omogućuju postizanje velike brzine. Noge su duže, vitkije i omogućuju veliki raskorak. Sposobni su za ekonomične pokrete uz duži korak. Kopita su dobro razvijena i odgovaraju telesnoj građi i masi. Toplokrvni konji su veoma inteligentni i temperamentni, te se sa njima najčešće srećemo u najraznovrsnijim aspektima konjarstva - preko trka i manifestacija do hobby jahanja. Prosečna visina toplokrvnih konja varira od oko 150 - 180cm.

Karakteristike hladnokrvnjaka

Hladnokrvni konji daju utisak snage u kombinaciji sa masom - zaobljeni, široki, krupni. Sa grubljom glavom, veoma debelim, masivnim vratom, širokim prsima - češto veoma visoko smeštenim mišićavim grebenom [što podspešuje bolju vučnu snagu]. Hladnokrvnjaci imaju veoma široka leđa, vrlo jake, kratke i mišićave sapi. Ovi «gorostasi» poseduju vrlo strme plećke, prikladne za vuču amovima.

Noge su kratke i jake, mogu biti sa gustom dlakom oko kičice [karakteristično za ovaj tip] ili bez nje.
Pokret mu karakterišu kratki koraci koji rezultiraju veliku vučnu snagu. Ove konje karakteriše dobar karakter i miran temperament, zbog čega ih često zovu pitomim džinovima. Upravo zbog dobre naravi i velike snage, ovi konji se najčešće koriste za vuču teretnih zaprega i rad u poljoprivredi. Visina hladnokrvnjaka je od 170- 180 cm, ali su registrovani i primerci viši od 200cm!

Image Hosted by ImageShack.us







- 13:54 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Evo malo slikica ......baš su slatke.... hehe

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

SLATKICA :

Image Hosted by ImageShack.us
- 12:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Vrste konja...

Image Hosted by ImageShack.us

- 12:46 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 29.04.2006.

Opisivanje izgleda konja

B O J A
Za boju se može reći da je karakteristika jedinke, ali ne i rase, kao što je to slučaj kod drugih životinjskih vrsta.
BELAC - konj bele boje. [Lipicaner je nama najpoznatija rasa za koju je uvreženo mišljenje da su to isklučivo beli konji, ali se sreću i vrani lipicaneri.] Svi konji koji su bele boje se rađaju kao crna ždrebad, sa većim ili manjim belim površinama po glavi ili nogama, a beli postaju tek između 5. i 7. godine. Ovo naravno ne važi za one koji se rađaju potpuno beli sa crvenim očima - u tom slučaju se radi o pigmentnom poremećaju [albinizam].
VRANAC - konj crne boje. Ako na glavi ima belu liniju, koja može biti šira ili uža, onda je to lisast vranac, ako odmah iznad kopita ima bele noge onda je putast, ako je pak bela boja višlja kažemo da je čarapast. [Opisi o lisi, putici i čarapama su isti za sve boje].
DORAT [MRKOV] - konj mrke, braon boje. Često se varijante ove boje opisuju kao "otvoreni" - svetliji ili "zatvoreni" - tamniji dorat.
ZELENKO - konj "zelene boje", naravno ne prave zelene boje već neke koja čini prelaz od vranca ka belcu [ova boja se sreće kod konja koji se rađaju kao crni, ali vremenom pobele] - vidi BELAC.
ALAN - konj oker boje.

MySpace Layouts

MySpace Layouts



G L A V A
Generalno gledano izgled glave umnogome govori o samom konju, njegovoj građi, funkciji i plemenitosti. Mala, suva glava je odraz plemenitosti, i suprotno, duga teška glava je odlika primitivnih rasa.
Nozdrve su ulazna vrata za vazduh te su kod trkačkih konja poželjnije što šire nozdrve kako bi se razmena gasova obavljala što lakše.
Oči predstavljaju ogledalo duše, kako za ljude tako i za životinje. One odaju temperament i zdravstveno stanje same životinje. Moraju biti srednje veličine jer previše sitne govore o gruboj konstituciji dok su krupne odraz slabe konstitucije i sklonosti ka bolestima.
Uši imaju pre svega estetsku vrednost jer ni previše sitne ni previše krupne ne stvaraju bilo kakve smetnje za normalno funckionisanje konja, niti su pokazatelj smetnji. Međutim, prema pokretima ušiju može se imati uvid u psihofizičko stanje konja - bolest, strah, uznemirenost itd.
Dužina glave treba da bude jednaka dužini vrata, kao i dužini sapi.

V R A T
Kao što smo rekli dužina vrata treba da bude prubližno jednaka dužini glave. Kod kasača se najčešče sreće tzv. "daskast" vrat, dakle nešto duži, ali tanji vrat. Kod paradnih konja se teži ka tzv. labudovom vratu - visoko podignut vrat koji prema glavi pravi luk koji najviše podseća na držanje labudovog vrata.

Myspace

Myspace



L E Đ A
Leđa trebaju biti ravna i prava. Dužina je oko 1,5 - 2 dužine glave što pre svega zavisi od namene. Konji koji se koriste za jahanje i nošenje tereta trebaju imati što kraća leđa kako bi mogli lakše da nose sam teret. Sa druge strane trkački konji, pre svega kasači imaju potrebu za nešto dužim leđima kako bi nesmetano mogli da razvijaju što veće brzine u kasu a da se u medjuvremenu " ne stižu nogama" dakle da im zadnje noge ne dodiruju prednje. Ako su ledja povijena na dole nazivaju se sedlastim leđima, a previše uska i mršava nazivaju se " šaranasta" ili "krovasta" leđa.

S T O M A K
Ma koliko se činila čudnom, činjenica je da veličina i oblik stomaka mogu znatno poboljšati odnosno smanjiti upotrebnu vrednost konja. Smatra se idealnim ako je stomak "u ravni" sa grudnom kosti. Ukoliko je manje zapremine radi se o "potpasanim" konjima i to su pre svega trkački konji i oni koji su iz raznoraznih razloga izgladneli [bolest, oskudica hrane].
Ako je pak stomak veće zapremine radi se o "pupavim", odnosno "bačvastim" konjima, a razlog njihovog nastanka je prekomerna ishrana kabastom hranom. Takvi pastuvi teško opasuju kobile, a i estetska strana nije zadovoljena.

S A P I
Sapi su motor konja. Po mnogim knjigama ćete naći kako visina sapi mora da bude jednaka visini grebena, što je pre svega estetski opravdano, ali u svim konjarskim krugovima koji pre svega cene brzinu konja reći će vam da auto pokreće motor a konja sapi. Dakle tu se najčešće radi o takozvanim "pregrađenim" konjima.
Kao i leđa mogu biti krovaste i šaranaste, ako su previše strme.

N O G E
Britaci kažu - "No feet - no horse" i to će vam potvrditi svaki konjar. Zdrave i pravilno građene i postavljene noge su možda najbitnija stavka u korišćenju svakog konja. Gledano sa strane one moraju biti pod uglom od 90% u odosu na podlogu i potpuno prave. Ponekad se kod radnih konja zbog preterane eksploatacije javlja takozvani sabljasti stav - noge blago povijene u kolenom zglobu. Ukoliko ne zaklapaju ugao od 90% sa podlogom već su kopita ispod trupa radi se o "podbijenim" ili "podvučenim" konjima a sam stav je posledica bolesti.
Gledano spreda noge zbog greške u ishrani i korišćenju mogu biti pravilne, "O" i "X". Kada stoji, razmak između kopita bi trebao da bude širine jednog kopita. Ako je razmak veći za takvog konja se kaže da ima "lavlje" grudi, a ako je manji da ima uske grudi, a time i manji kapacitet pluća, što direktno upućuje na slabiju mogućnost eksploatacije.


EVO AKO JE KOGA ZANIMALO SADA ZNA ILI AKO U KOJEM SLUČAJU ŽELI PRODATI KONJA .... NADAM SE DA VAM SE SVIĐA....I DA AKO NISTE ZNALI DA STE SADA NAUČILI...

MySpace Layouts

MySpace Layouts













- 21:37 - Komentari (9) - Isprintaj - #

RAZVOJ KONJA

Ždrebnost kod kobile u prosJeku traje 11 meseci i nekoliko dana. Oko pola sata po rođenju, ždrebe staje na noge i instinktivno traži vime svoje majke - kobile. Za ždrebad je vrlo važno da što pre dođu do majčinog mleka, jer to “prvo mleko” /stručnim nazivom KOLOSTRUM/ sadrži veoma važne supstance za mališane. Pošto se ždrebe digne na noge, iako još nesigurno, ono je u stanju da prati svoju majku.
Kobile dostižu polnu zrelost sa 15-24 meseci, dok su pastuvi često polno zreli sa godinu dana, ali ih nije preporučljivo stavljati u priplod pre treće, četvrte godine. Konji svoju potpuno zrelost dostižu sa 5-6 godina, a životni vek im je 20-30 godina, pa i više - u zavisnosti od uslova u kojima žive.

Prvih 12 meseci
Mlada ždrebad su veoma neproporcionalna, njihove noge su veoma dugačke u odnosu na telo, što im u prirodnim uslovima dobro služi za beg od grabljivaca, opasnosti. Ždrebad do 6 nedelja starosti konzumiraju isključivo mleko, a kasnije, kada im izrastu prvi sekutići, polako počinju i sa uzimanjem čvršće hrane. Ždrebad se u prvim nedeljama skoro i ne odvajaju od majke; kako vreme odmiče, ždrebad stasavaju i postaju sve hrabrija i znatiželjnija. Oko drugog meseca ždrebad izgube meku ždrebeću dlaku i postaju glatka i sjajna, tada im se javlja i prava boja /izuzev kod zelenka, čija se boja menja sve do desete godine/ U našim uslovima, ždrebad sisaju do svojih 6 meseci, kada ih odvajamo od kobile i započinju samostalan život.

Godišnjak iliti jarling /yearling
Sa 12 meseci, ždrebe još uvek ima dugačke noge, i pokreti su mu pomalo nekoordinirani, ali pokazuje sve punije oblike - ovaj proces se nastavlja sve do zrelosti, kada najviša tačka sapi dostigne nivo visine grebena. Do tog perioda su sapi uvek višlje od grebena. Period razvoja između prve i druge godine je veoma važan, jer se u ovom periodu završava razvoj nogu - toliko važnih u karijeri trkačkih grla. Ovaj period je od veoma velikog značaja i za odgajivače, kupce, pošto se na svetu održavaju velike prodajne aukcije godišjaka, i ovo je period kada mladi konji dolaze u štale i započinju karijeru trkačkih grla. Što se tiče zubala, u ovom periodu ždrebad imaju sve svoje mlečne zube, a sekutići su /posmatrano sa strane/ postavljeni skoro veritkalno, da bi sa godinama zaklapali sve oštriji ugao. Centralni deo zuba ima vrlo usku tamnu liniju sa spoljne strane /prema usnama

Dvogoci – Trogoci
Period kada se razvoj ekstermiteta privodi kraju, i konji su spremni za ozbiljnije radove, opterećenja. Ovo je i period kada trkačka grla započinju svoje takmičarske godine. Konji koji se namenski odgajaju za trke /prvenstveno punokrvnjaci, kasači/ su uvek ranostasniji, što podrazumeva da su konji u ranim godinama života spremni za velike napore koje iziskuju trke. Ovi konji sa svojih 3-4 godina trče najveće i najvažnije trke u svojoj karijeri /kao npr. Derby/. U periodu od 2-3 godine, konji menjaju svoje mlečne zube - ovaj proces se završava krajem četvrte godine. Površina zuba je izglađena, a centralni, tamniji deo dobija ovalni oblik - biva širi.

Najbolje godine” od 5 – 10 godina
Konje u srednjim godinama /između 5 I 10 godina/ karakterišu pune forme i proporcije, kao i razvijeni unutrašnji organi. Kod dobro razvijenog konja je dužina vrata otprilike 1,5 puta veća od dužine glave, a dužina između lakta i grebena je identična dužini od lakta do zemlje. U ovom stadiumu razvoja, konji treba da su u “top formi”. Najčešće se u ovim godinama konji uvode u priplod, jer je ovo period kada su u najboljoj fizičkoj kondiciji, ili se pak tada povlače sa staze. U petoj godini pastuvi dobijaju svoje očnjake /koje kobile nemaju/ i time se kompletira zubalo, koje sada iznosi 42 zuba kod pastuva i 38 zuba kod kobila. Sa oko 10 godina, pojavljuje se takozvana Galvejnova brazda /vidljiva na sledećoj slici, na gornjem delu sekutića/, koja je jedna od merila kojim se utvrđuje starost konja. Kaličak /srednji deo površine zuba/ postaje sve okrugliji.

Period starosti, iznad 20 godina
Zglobovi postaju puniji, jer se pogoršava krvotok, a i dugogodišnji napor ostavlja svoje tragove - često se javlja i klecav stav prednjih nogu. Predeo iznad oka postaje udubljen, a leđa postaju spuštenija /sedlasta/. Zubi postaju sve istrošeniji, tako da se u dubokoj starosti sve teže određuje godina konja po zubima. Galvanijeva brazda se spušta sve niže, da bi posle tridesete godine nestala. Oblik zuba /u preseku/ postaje trouglast, kao i oblik kalička. Na slici se jasno vidi, kako zagriz zaklapa veoma oštar ugao. Delotvornost varenja isto opada, tako da je stare konje veoma teško održavati u dobroj i zdravoj kondiciji, i oni često deluju mršavo. Na žalost, veoma je malo primera da konji preminu u dubokoj starosti…. Razlog pogodite sami…

Vjeruje se da briga za konja njegova njega igraju važniju ulogu nego puka sreća ili slučajnost. moguće je izraditi tabelu koja poistovjećuje razne dobi ljudi i konja, ali podaci u njoj su samo približni.

EVO JEDNA ZANIMLJIVOST:cerek starost čovjeka - starost konja

20 - 5
40 - 10
50 - 15
60 - 20
70 - 25
80 - 30
90 - 35


- 21:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Dragi moji evo netko tko si eventualno želi kupiti konja ili slično.... kako biste vidjeli slike svakoga konja idite na stranicu : www.konjskasnaga.net

PASTUSI ZA PRIPUST

Američki kasač - Avon
Oždr. 1999.
Otac: Jesey Law, majka: Ava Lindy
Osobine: prvi rasplodnjak hrvatskog uzgoja, najbrži hrvatski kasač na duge i kratke staze.
Konj godine 2004. i 2005.
Rekord 1.15.7
Napomena: smiren i staložen, daje lijepu ždrebad
Upitati na
091/7343-538, 098/825-510
Lidija Bašnec, Zagreb

Švedski kasač - Hurricane Sound

Oždr. 1999.
Potomak Surgercane Hanovera
Osobine: Najbolji trogodac Švedske
Rekord 13.8 na kratko i 14.0 na dugo
Upitati na
091/7343-538, 098/825-510
Lidija Bašnec, Zagreb

PONI PASTUH

star četiri godine IZNIMNO DOBRE NARAVI SLOBODAN ZA PRIPUST
Moguć smještaj kobile
Upitati na 091/5750-221

KK Trajbar Team iz Zaprešića

traži odgovornu, komu nikativnu i profesionalnu osobu za rad u školi jahanja s početnici ma i naprednim polaznicima. Uvjeti izvrsni, mogućnost stanovanja.
Potrebno znanje engleskog i njemačkog jezika.
Sve informacije na 098/280 706
e-mail:info@kk-trajbar-team.hr

Kan, pasmine budioni. 14 godina,
uspješan preponski konj za juniore, dao nekoliko izvrsne ždrebadi.
Upitati na 091/5736-452

--------------------------------------------------------------------------------

Art, pasmine holstein, šest godina star
(Alkar-Ahorn-Alme).
Canter, pasmine holstein, pet godina, od Canard - Calypso. Obiteljsko gospodarstvo za uzgoj rasnih konja “KAVUR” Peteranec.
Tel:048/636-360
Mob: 098/9664-691 ili 098/9650-629

--------------------------------------------------------------------------------

Trakenerski pastuh star deset godina,
visok 165 centimetara. Uspješan u oreponskom jahanju na 1,10 i 1,20. Ppogodan za preponsko jahanje, millitary
i rekreativno jahanje.
Upitati na 098/9392-113 (Osijek)

--------------------------------------------------------------------------------

ZEMLJIŠTA
Građevinsko zemljište 891 čhv s drvenom štalom – dva boksa, sjenik, priključak za vodu, ograđeno plus voćnjak u Mariji Gorici, pokraj Zaprešića, prodajem.
Upitati na tel. 01/33 96 324 iza 18 sati

--------------------------------------------------------------------------------

OPREMA
REMENAR I SEDLAR.
Kvalitetna izrada i popravak jahače, kasačke i zaprežne opreme. Stjepan Papp, tel. 01/6683-444.

--------------------------------------------------------------------------------
Prodajem WINTEC sedlo u izvrsnom stanju, rabljeno samo mjesec dana.
Upitati na 098/9684-378

--------------------------------------------------------------------------------

RAZNO
Prodajem zob, veće količine. Mogućnost dostave.
Upitati: Andrija Vučković 098/1882-442

--------------------------------------------------------------------------------
Konji udruge Krila-terapijsko jahanje mole Vas za donaciju upotrebljivih konjskih deka, svih vrsta i veličina.
Zahvaljujemo!
Udruga Krila, tel: 01/2342-314
Jelena: 091/560-7353

--------------------------------------------------------------------------------


KONJI / PRODAJA
KOBILE
Kobila lipicanske pasmine,
A rodovnica, 833 Munja(otac 463 P. Batosta, majka 612 Munja), stara devet godina. Sivac, mirna, ujahana, potkovana, žig “Đ”.
VRLO POVOLJNO!!
Upitatni na: 098-1894-280

--------------------------------------------------------------------------------
Kobila lipicanske pasmine,
Trofetta 752 od Tulipan Trofetta V4, stara šest godina, A rodovnica, prodajem ili mijenjam za fi jaker.
Tel. 098/1364-948

--------------------------------------------------------------------------------
Lipicanku šest godina staru,
Trofetta 050 759 od Tulipan trofetta V4, 522. Žig hrastov list, A rodovnica, mijenjam za kobile HH.
Upitati na 098/1364-948

--------------------------------------------------------------------------------
Omica,
440 Gaeta, oždr. 2005. Majka 202 Gaeta IX, oždr. 1998., vranica po pastuhu L 001 Conversano Capriola XIV, oždr. 1989. u Lipici, otac ĐH 502 Conversano Mara VII-4, vranac.
Informacije: 00386/31/399-681
e-mail: jana.jasovic@siol.net (Slovenija)

--------------------------------------------------------------------------------
Kobila mađarski polukrvnjak,
11 godina stara, za rekreativno i terapijsko jahanje i uzgoj. Cijena 2500 ?.
Upitati na 098/297-230

--------------------------------------------------------------------------------
Kobila HT,
puna rodovnica, otac holstein (Connan 2), ujahana, mirna , za rekreaciju i uzgoj. Cijena = 3 000 ?
Upitati na 098/297-230

--------------------------------------------------------------------------------
Žensko ždrijebe
staro pet mjeseci od majke Cane (po lozi Calypso II) i oca polukrvnjaka, prodajem.
Upitati na 098/452-857

--------------------------------------------------------------------------------
PRODAJEM kobilu
(deset godina) i muško ždrijebe (dva mjeseca) toplokrvne
pasmine 867 Zeta. Kobila je ujahana, uvezena, mirna. Cijena povoljna, prema dogovoru.
Upitati na 098/9006-028

--------------------------------------------------------------------------------
Prodajem ili mijenjam ždrjebad.
Ergela lipicanaca OPG Jazbec, Ivanovac.
Upitati na 098/403-670 ili 031/396-175

--------------------------------------------------------------------------------
Hanoveranska kobila oždr. 2000.
od oca Romantic star (Ramiro’s son/Pinkus) i majke Gine (Gluecksgriff/Arkansas). Visoka 160 centimetara, ujahana, mirna, pažljiva pri skakanju. Pogodna za preponsko, dresurno i rekreativno jahanje, školu jahanja ali i za rasplod. Oždijebila jedno muško ždrijebe.
Cijena na upit.
Upitati na 098/9392-113 (Osijek)

--------------------------------------------------------------------------------
Povoljno prodajem kobilu engl. punokrv njak original iz
Engleske. Stara 17 godina. Garantirano će biti ždrijebna. Sada doji ždrijebe od osam mjeseci.
Upitati na: 091/5418-064

--------------------------------------------------------------------------------
Konjički klub Natura prima konje na pansion. Boxovi 4 × 4, pješčani ma Bešići bb, Gračani. Konakt osoba: Neven, 091/73 70 061

--------------------------------------------------------------------------------

PASTUSI
Ždrijebac - pastuh, 23 mj. star, otac KONVERSANO Slavonija XIV - 4 sivac, odličan i izvrsnog eksterijera.
Upitati na 044/771-110 ili 098/306-726

--------------------------------------------------------------------------------
Lipicanac pastuh, oždrijebljen 2003. (Siglavy Zenta 619, Batosta 889), visina u grebenu 153 cm, za jahanje i zaprežni sport. Cijena 1000 eura.
Upitati: Nikola Drobnjak na 032/363-200

--------------------------------------------------------------------------------
Pastuh lipicanac oždr. 1995. (Conversano, Barida), visok 172 cm za rasplod i rekreativno jahanje.
Upitati na 098/1901-478

--------------------------------------------------------------------------------
Poni pastuh, oždr. 2005. visok 81 cm. Cijena 600 eura.
Upitati na tel 032/363-200 (Vinkovci)

--------------------------------------------------------------------------------
Hrvatski toplokrvnjak otac holstein (Adolf), majka lipicanka, oždr. 2003.,visina 168 centimetara, pogodan za rekreativno jahanje. Cijena na upit.
Upitati na 098/968-4378 (Varaždin)

--------------------------------------------------------------------------------
Pastuh hrvatski toplokrvnjak star dvije godine. Otac: Manitu, majka Anita od Amadeusa.
Upitati: Ivan Lenardić, Vukšinac br. 3,
tel. 01/2725-511

--------------------------------------------------------------------------------
Punokrvni arapski pastuh oždr. 2003. Otac Bey el Jamaal (Brazilia),majka Pelaja II (Poljska). Visina 151 cm. Izvrsna rodovnica i eksterijer, pogodan za rasplod, endurance, sport, show...
Cijena na upit.
Upitati: Gregor Pintar, Partizanska ulica,
4260 Bled, Slovenija, tel: 00386/41 647
544, mail:info@arabskikonji-pintar.com

--------------------------------------------------------------------------------
Prodajem crnog hanoveranca, pastuh star četiri godine. Uvoz iz Njemačke, preponsko-dresurni konj.
Upitati na 091/7313 – 947

--------------------------------------------------------------------------------
Engleski polukrvni pastuh, oždr. 2004. Otac Dancing fi re, majka Dolly. Visina 165 centimetara. Za preponsko i rekreativno jahanje. Cijena na upit.
098/807-709

--------------------------------------------------------------------------------
Trakenerski pastuh star deset godina, visok 165 centimetara. Uspješan u oreponskom jahanju na 1,10 i 1,20. pogodan za preponsko jahanje, millitary, rekreativno jahanje i rasplod.
Cijena na upit.
Upitati na 098/9392-113 (Osijek)

--------------------------------------------------------------------------------

UZGAJIVAČI
Prodajemo konje holsteinske pasmine. Kobile, pastusi, ždrebad. Konji za preponske turnire, za parkure 0,80 m,
1,00 m, 1,10 m, 1,20 m, 1,30 m. Obiteljsko gospodarstvo za uzgoj rasnih konja „KAVUR” Peteranec.
Tel:048/636-360
Mob: 098/9664-691 ili 098/9650-629

--------------------------------------------------------------------------------
LIPICANCI VRHUNSKIH RODITELJA
– A rodovnici. Vrlo mirni, mladi, raznih uzrasta. Za dresuru i zaprežni sport. Ergela DORIĆ, Slavonski Brod.
Tel. 035/475-223, ili 091/2515-050

--------------------------------------------------------------------------------
Konje i ždrebad za sportsko i rekreativno jahanje prodajem. Upitati na tel.
tel/fax 01/336-1116, mob 091/252-3378

--------------------------------------------------------------------------------
Shetland poniji – ždrebad i odrasle, šare ne i jednobojne prodajem.
Upitati na 098/836-916

--------------------------------------------------------------------------------

PANSIONI ZA KONJE
Primam konje na pansion.
Boksovi 3 × 3, tereni, ispust, staza za trening, mogućnost noćnog jahanja pod refl ektorima.
Brezje, A.Šenoe 23, 10431 Sv. Nedelja.
tel: 01/ 3370-921, 098/775-711

--------------------------------------------------------------------------------
PANSIONI ZA KONJE!
Konjički ranč 20-ak kilometara od Zagreba, novouređena štala s boksovima 3 × 3 m. veliki ispust, prostrani pašnjaci,
manjež, idealni tereni za jahanje u prirodi. Mogućnost kampiranja, roštiljade, druženja. Za informacije: 091
7260 280, e-mail: ed@eurodata.hr

--------------------------------------------------------------------------------
PANSION ZA KONJE
24 km od Črnomerca, pokraj Zaprešića.
Nudimo:
• 2 boxa 4×4, svaki s vlastitim travnatim ispustom od 500 čhv
• pašnjak, manjež, staza, teren
• iskustvo i ljubav za konje
• moguće kampiranje
Upitati ujutro ili navečer, tel. 01/3396-324

--------------------------------------------------------------------------------
PANSION ZA KONJE
na ranču od 3,5 ha, u Baranji, mjesto Podolje, općina Draž, u prirodi izvan naselja, a udaljenom od glavne prometnice samo 250 m. Boksovi 3×3 u zidanoj štali, veliki korali i dobra paša. Nudimo maksimalnu pažnju i vrhunske uvjete.
Kontakt na tel. 031/739-129 ili e-mail:
marija.mueller@os.t-co.-hr

blog layouts

blog layouts



MySpace Layouts

MySpace Layouts

- 17:03 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 27.04.2006.

Dragi moji ...

da vas nešto pitam ...
jel ima netko od vas svoga konja ???
ili poznate nekoga rado bih htijela znati a i ako netko ide na Hipodrom....
hvala
layout for myspace

layout for myspace

- 19:35 - Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 25.04.2006.

evo malo puzla!! by



- 19:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 24.04.2006.

posjetite ...!!!!

MySpace Layouts

MySpace Layouts



www.konj.hr


www.hrvatski-konjicki-savez.hr


www.hipodrom.hr

www.ergela-djakovo.hr

Myspace layouts

Myspace layouts



www.krila.hr

www.mogu.hr

www.pegasus.hr

www.pegaz-rijeka.hr

Myspace layouts

Myspace layouts



www.vita-nuova.pondi.hr

www.ranch-mm.com

www.centar-stancic.hr


MySpace Layouts

MySpace Layouts



MySpace Layouts

MySpace Layouts



KISS


MySpace Layouts

MySpace Layouts







- 21:59 - Komentari (2) - Isprintaj - #

četvrtak, 20.04.2006.

volim te na 100 jezika kako vam se čini :komentirajte

kissvolim te na... znaci...cerek

Africki: Ek is lief vir jou
Africki (Juzna Afrika): Ek hejou liefe
Albanski: Te dua
Arapski: Ana behibek (muskarci zenama) : Ana behibak (zene muskarcima)
Armenski: Yes kez guh seerem
Apacki: Sheth she~n zho~n (Nasallaute)
Azerbejdzanski: Män säni sävirem
Etiopski: Afgreki´
Bangladeski: Ami tomake walobashi
Baskarski: Nere maitea
Bengali:Aami tomaake bhaalo baashi
Bolivianisch: Quechua Qanta munani
Bosanski: Volim te ; Ja te volim
Brazilianski: (Portugalski) Eu te amo (izgovara se “eiu chee amu")
Bugarski: Obicham te
Burmenski: Chit pa te
Kineski: Ngo oi ney (Kantoneski) ; Wo ai ni (Mandarinski)
Danski: Jeg elsker dig
Njemacki: Ich Liebe Dich
Engleski: I love you
Eskimski: Nagligivget
Esperantski: Mi amas vin
Esticki: Mina armastan sind
Farsi:(Iranski Dialek u Avganistanu i Pakistanu) Tora dost daram
Filipinski:Mahal ka ta
Finski: (Mä) rakastan sinua
Francuski: Je t´aimeGeliski: (govori se u Irsku) Ta gra agam ort
Georgski: Me schen mirq`var char
Grcki: S´ayapo (ausgesprochen “s´agapo”)
Hawaiski: Aloha wau ia oi ; Aloha wau ia oi nui loa (Volim te ludo)
Hebrejski: Ani ohev otach (M za Z) Ani ohevet otcha (Z za M)Holandski Ik houd van jou
Hrvatski: Volim te ; Ja te volim
Indijski: Mai tumase pyar karata hun (musko zenskom) ; Mai tumase pyar karati hun (zensko muskom)
Navajski: Ayor anosh´ni Ben seni seviriuym
Siouxski: Techihhila
Zuniski: Tom ho´ ichema Ja pokokhav tebe
Indiski: (Hindiski) My tumse pyaar kartha hun
Indoneski: Saya cinta padamu
Islandski: Eg elska thig (ausgesprochen “yeg l-ska thig”)
Italianski: Ti amo
Japanski: Ai shite imasu
Kambodzanski: Kh_nhaum soro_lahn nhee_ah
Kanadski (Francuski): Je t´adore (Ich liebe Dich)
Katalonski: T'estimo
Koreanski: Dangsinul saranghee yoKurdski Ez te hezdikhemLaotiski Khoi hak jaoLatinski Te amo
Libananski: Bahibak
Luonski: (prica se u Keniji) Aheri
Luxemburgski: Ech hun dech gär
Malajski (Indoneski): Saya cintakan kamu
Marokanski:Kanbhik
Makedonski: Te sakam
Madjarski: Szeretlek
Megrelski: Ma si miyork
Nizozemski: Ik hou van je
Norweski: Jeg elsker deg (Bokmaal)
Pakistanski: Mujhe tumse muhabbat hai
Persiski (Farsi): Du stet daram
Philipiniski: Mahal kita
Poljski: Kocham cie
Portugalski: Eu te amo (izgovara se “eiu chee amu”)
Rumenski: Te iubesc
Ruski: Ja tebja ljublju
Samanski: Ou te alofa outou
Srpski: Volim te : Ja te volim
Swedski:Jag älskar dig
Singhaleski: (govori se u SriLanku) Mama oyata arderyi
Slovacki: Lubim ta
Spanski: Te quiero
Siriski/Libanski: Bhebbek (muski zenskim) : Bhebbak (zenske muskima)
Tahitanski: Ua here vau ia oe
Tailandski: Khao raak thoe
Teski: Miluji te
Tuneski: Ha eh bak
Turkski: Seni seviyorum; Ben seni seviriuymUkrainski Ya tebe kokhayu ; Ja pokokhav tebe
Vietnamski: Anh ye^u em (muski zenskim) ; Em ye^u anh (zenski muskima)
Yudiski: (govori se u Israel) Ikh hob dikh lib
- 17:44 - Komentari (16) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 17.04.2006.

DVODNEVNO JAHANJE - Gologorički Dol :evo nešto sam odvojila - tko se želi provesti u prirodi....

Gologorički Dol je malo mjesto u središnjoj Istri, smješteno u dolini podno zelenih brežuljaka. Uživajte u jahanju, prirodi, tradicionalnim jelima...

1. DAN - Dolazak u Gologorički Dol u dolini podno zelenih brežuljaka. Slijedi večera u agroturizmu Dol uz istarsku bukaletu. Noćenje.
2. DAN - Nakon doručka odlazak na jahanje u smjeru Gračišća, slikovitog srednjevjekovnog gradića. To je kraj bogat brežuljcima, potočićima i usamljenim crkvicama. Ručak u istarskoj konobi u Gračišću. Nakon ručka i kratkog odmora povratak u Gologorički Dol drugom jahaćom stazom. Za večeru sprema se tradicionalno jelo u posudi umetnutoj u žar ognjišta - čripnji.
3. DAN - Nakon doručka u dogovoru sa vodićem može se jahati u nekoliko smjerova i to: Grimalda - Draguć, Šušnjevica - Čepić ili Lindar - Pazin. Predviđen je piknik u prirodi. Povratak u poslijepodnevnim satima u Agroturizam Dol. Večera. Povratak kući.

Cijena: 2.513,20 kn Trgovina: Isttours

By ŠALJEM VAM VELIKU PUSU kiss
- 10:11 - Komentari (13) - Isprintaj - #

nedjelja, 16.04.2006.

POMOZITE I UDOMITE ILI POMOZITE DARIVANJEM HRANE UMILJATIM PSIĆIMA!

Broj tel :0915820073 ili drugaprilika@gmail.com

MOLIM VAS AKO IMATE SRCA POMOZITE....

Volontirati možete i davanjem oglasa za pse koji se trenutno nalaze u šinteraju. U rubrici SPAŠAVANJE možete naći popis pasa za ovaj tjedan. Izaberite jednog od njih, oglasite ga besplatno u Plavom oglasniku na broj telefona 6102-800 ili putem SMS poruke na broj 098/6102-800. Udomitelje koji Vam se jave uputite na kontakt telefon Akcije ili na adresu Stara Pešćenica 69 svakim radnim danom od 9 do 10 sati.

I ZAPAMTITE ONI SVAKI DAN ČEKAJU NA VAS....

UNAPRED HVALA!

Evo kao što ste i pročitali...
pridružite mi se i pomozite ..
ja sam već donijela hrane i ljepila po stupovima slike i brojeve za udomljavanje...
molim vas pomozite..ako imate srca....

www.prijatelji-zivotinja.hr
- 17:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 15.04.2006.

Sretan Uskrs!! Želim vam od srca vaša blogerica i obožavateljica konja i životinja: HEIDI

- 15:57 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 14.04.2006.

Ponuda proizvoda za konje: hipodrom

cerekSEDLA
Galoperska
Višenamjenska (vielseitigkeit) T
Dresurna sedla
Trekking sedla
Western sedla
Pony sedla
Skakačka sedla (za preponaše)


cerekKOLANI
Obični
Neopren
S Gelom
Western
Elastični
Neomatic


cerekUZENGIJE I UZENGIJSKO REMENJE

cerekPODSEDLICE

cerekJAHAĆE OGLAVINE
ULARI I POVODCI
MASTI, GELOVI, ULJA ZA KOPITA, GRIVU, KOŽU


cerekBIČEVI

cerekRAJTERICE
KACIGE

- 21:33 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 13.04.2006.

Jahanje

"Jahanje opušta te koristi cjelokupnom zdravlju, podiže razinu svih psihofizičkih sposobnosti pa čovjek postaje zadovoljniji sobom i svojim tijelom."Prvi konji, zapravo preci konja kakve poznajemo, pojavili su se na zemlji prije 50 ili 60 milijuna godina na prostorima Amerike. Hranili su se uglavnom lišćem, a nisu bili veći od današnje lisice. Prakonji su se kroz milijune godina proširili zemljom te počeli hraniti travom, da bi nakon ledenog doba izumrli u Americi, kontinentu s kojeg potječu. No, oni koji su ostali na području Europe i Azije nastavili su svoj evolucijski razvoj u novonastalim klimatskim uvjetima. Nastanili su beskrajna stepska područja i udruživali se u stada.U novim životnim uvjetima i u evolucijom promijenjenom obliku, divlji konji su najprije dočekali čovjekove pretke, a potom i pojavu razumnog bića, pravog čovjeka. U staro kameno doba čovjek ih je, kao i ostale životinje, lovio isključivo za hranu. U mlađe kameno doba, nakon što se počeo baviti poljodjelstvom i pripitomljavanjem, među životinjama koje je počeo uzgajati našli su se i konji. I oni su mu u prvo vrijeme služili samo za hranu, a potom, pretpostavlja se tek oko 2 500. godine prije Krista, za vuču i pomoć.No, zbog svoje snage, brzine i dobroćudnosti, konji su počeli služiti i za jahanje. Smatra se da je korištenje konja za jahanje započelo na stepskim područjima današnjeg Turkestana, da bi se potom proširilo, pa i proslavilo mnoge narode. U povijest su, zahvaljujući osvajačkim pohodima na leđima okretnih, brzih i snažnih konja, ušli mnogi, primjerice, nomadski narodi euroazijskih stepa, Mongoli, Huni, Bugari, Avari i Mađari. Nakon otkrića Amerike, Španjolci su na konjima pokorili i opljačkali carstvo Asteka, ali i vratili konje u njihovu pradomovinu, u kojoj su davno, davno prije njihovi preci nestali iz neobjašnjivih razloga.Povratkom konja, stvorili su preduvjete za pojavu najpopularnijih jahača u povijesti, trapera, kauboja i Indijanaca.

MySpace Layouts

MySpace Layouts


- 21:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 12.04.2006.

Volim konje...

MySpace Layouts

MySpace Layouts




recite mi kakvog bi vi konja htijeli opišite mi ga (možete ga i izmisliti):
napišite u komentar!!!Biti će mi drago čitati...

Myspace layouts

Myspace layouts

- 20:05 - Komentari (4) - Isprintaj - #

utorak, 11.04.2006.

Zanimljivosti

cerek Konji u divljini provode i do 16 sati dnevno pasući.

cerek Ždrijebe siše majčino mlijeko 9 do 12 mjeseci.

cerek Konji spavaju manje od 3 sata dnevno.

cerek Equus caballus (azijski divlji konj) najbliži je živući srodnik domaćeg konja i posljednja preostala divlja vrsta konja.

cerek Položaj ušiju pokazuje i raspoloženje konja.Najbolje ga prepoznaje pripadnici njegove vrste,ali i čovjek.

cerek Stav životinje govori nam mnogo o njenom raspoloženju.Općenito,što je konj uspravniji to je uzbuđeniji.Pritom njegovo tijelo izgleda veće i impresivnije.
- 21:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Evo tko želi znati a prije nije znao : Bodovanje utakmica u preponskom sportu

Bodovanje utakmica u preponskom sportu je složeno i podjeljeno na više različitih načina, pa je ljudima koji površno prate sport često teško pratiti i razumjeti natjecanje. Stoga ću Vam na dalje pokušati pojasniti i približiti različite tipove utakmica i načine njihovog bodovanja.Osnova podjela bodovanja utakmica je na pozitivne ili kaznene bodove te na utakmice u kojima se svaka greška u parkuru pretvara u vrijeme. Princip je da je bolji onaj natjecateljski par (jahač i konj) koji skupi manje kaznenih bodova u najbržem vremenu ili više pozitivnih bodova u najbržem vremenu. Najčešće se održavaju utakmice koje se boduju po tablici A. To su utakmice gdje se greške u parkuru (parkur je teren u kojem se nalaze prepone i na kojem se odvija natjecanje) kažnjavaju kaznenim bodovima, a ovisno o tipu utakmice mogu biti brzinske ili na baraž. Kod brzinskih utakmica pobjednik je onaj natjecateljski par koji bez kaznenih bodova ili sa najmanje kaznenih bodova savlada parkur u najbržem vremenu. Kod utakmica na baraž svi natjecateljski parovi koji u zadanom vremenu savladaju parkur bez kaznenih bodova idu u dodatno natjecanje tj. baraž, a pobjednik je onaj natjecateljski par koji bez kaznenih bodova ili sa najmanje kaznenih bodova savlada baraž u najbržem vremenu.Zadano vrijeme za savladavanje parkura je kvocijent dužine parkura u metrima i zadanog tempa. Npr. za parkur dužine 700 m i tempom od 350 m/min zadano je vrijeme 120 sec tj 2 minute.Kada se utakmica boduje na kaznene bodove postoji stari i novi način bodovanja. Stari način bodovanja svaku grešku u parkuru kažnjava na slijedeći nači:- rušenje prepone - 4 kaznena boda- prva neposlušnost - 3 kaznena boda - druga neposlušnost - 6 kaznenih bodova - treća neposlušnost - isključenje iz utakmice- pad s konja - isključenje iz utakmice - prekoračenje zadanog vremena 1 (0,25) kaznenih bodova za svaku započetu sekundu preko zadanog vremenaFEI (međunarodna konjička federacija) je u nastojanju da pojednostavni i široj publici približi preponski sport odredila novi način bodovanja:- rušenje prepone - 4 kaznena boda- prva neposlušnost - 4 kaznena boda- druga neposlušnost - isključenje iz utakmice- pad s konja - isključenje iz utakmice- prekoračenje zadanog vremena - 1 kazneni bod za svaku započetu sekundu preko zadanog vremena.Novi način bodovanja se za sada koristi na velikim natjecanjima, a lokalna nacionalna natjecanja ovisno o odluci nacionalne konjičke federacije mogu se bodovati po novom ili starom načinu. U Hrvatskoj se od 2002 godine primjenjuje novi način bodovanja.Utakmice na pozitivne bodove su specijalne utakmice, a mogu biti vrlo različite. Osnovni je princip da je pobjednik onaj tko je skupio najviše pozitivnih bodova u najbržem vremenu.Treća je vrsta utakmica ona koja se boduje po tablici C. To je utakmica u kojoj se svaka greška pretvara u vrijeme (najčešće 5 sekundi) koje se potom dodaje vremenu u kojem je natjecateljski par savladao parkur. Pobjednik je onaj natjecateljski par koji na kraju ima najkraće vrijeme, bez obzira na greške u parkuru.Postoje i ekipna natjecanja od kojih je svakako najpoznatije natjecanje za Samsung pehar nacija. To je natjecanje reprezentacija gdje svaku nacionalnu reprezentaciju predstavljaju po 4 jahača. Odvija se u dvije manše (dva parkura), a u drugu manšu ide šest najuspješnijih iz prve manše. Kazneni bodovi po reprezentaciji su zbroj kaznenih bodova tri najuspješnija jahača, što znači da se najlošiji rezultat ne računa. Pobjednik je ona ekipa koja u obadvije manše skupi najmanje kaznenih bodova.Ovaj kratki pregled je samo prikaz bodovanja najčešćih utakmica na preponkim konjičkim natjecanjima. Nadam se da sam Vam u kratko približio dosta komplicirani način bodovanja u preponskom konjičkom sportu. Za eventualne nejasnoće ili pojašnjenja o ovoj ili bilo kojoj drugoj temi o konjima i konjičkom sportu, kao i do sada pišite nam, ja ću se potruditi odgovoriti.

MySpace Layouts

MySpace Layouts



- 19:08 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 10.04.2006.


Cursors

- 20:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

KOJU PASMINU KONJA KUPITI ???

Ako ste odlučili kupiti konja,prije svega bi trebali znati za koju svrhu će vam konj služiti. Ovisno o tome nije svejedno koju pasminu konja izabrati,jer se razlikuju po osobinama i temperamentu. Postoji više stotina pasmina konja. Hladnokrvni konji danas više nemaju svoju nekadašnju namjenu,jer su ih potisnuli strojevi,a kako radi svoje teške konstrukcije nisu dobri jahači konji,danas se uglavnom drže kao konji za meso.Za sport i rekreaciju se koriste toplokrvne pasmine konja. U nastavku ću pokušati dati pregled važnijih toplokrvnih pasmina sa njihovim osnovnim karakteristikama.
Za početak bi trebali pojasniti korijene uzgoja današnjih pasmina konja. Svi toplokrvni konji svoje korijene vuku od tri osnovne čistokrvne pasmine konja i to Arapski konj, Berberski konj i Akhal-Teke konj.


MySpace Layouts

MySpace Layouts



- 20:10 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 09.04.2006.

Komentirajte ovu sliku zar nije lijepa..kada bi bar mogli tako uzjahati konja i poletjeti bilo gdje ..gdje bi vi otišli :napišite u komentar!!

- 22:47 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Puzle



- 15:41 - Komentari (3) - Isprintaj - #

Evo za početak neke izreke o konjima...

Izreke

Hodaš kao paradni konj. Kad hodaš uspravno i visoko dižeš noge savinute u koljenu.
Brz si kao konj. Kada jako brzo trčiš.
Ponosan si kao konj. Kada hodaš uzdignute glave.
Jedeš kao konj Kada jedeš jako puno slatkoga.
Pametan si kao konj. Kada si poslušan.
Jak si kao konj. Kada si izdržljiv i snažan.
Kobilo jedna! Kada si dosadan.
Ponašaš se kao konj. Ponašaš se kao da si najvažniji na svijetu.
Balav si kao ždrijebe Kada misliš da sve smiješ i možeš.
Zamazan si kao konj. Kada si prljav.
Smrdiš kao konj. Kada si znojan.
Glasaš se kao konj. Kada rzaš kao konj.
Čupav si kao konj. Kada ti je kosa raščupana.
Lakom si kao konj. Kada bi htio sve napravit na brzinu.

- 15:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.