hedwig

petak, 25.11.2005.

kriza i utopija

nakon tri i pol godine moj se mobitel polako umara, sve cesce gasi i prekida. vrijeme je za novi izgleda. ali ja necu novi. kao prvo sad bas nisam u nekoj situaciji da si kupujem mobitel, kao drugo i ono najgore, zasto je sva ta nova tehnologija napravljena sa tako kratkim rokom trajanja? ok, znam odgovor, ali necu da je to tako. jer ja sam staromodna. vezem se za svoje stvari. i hocu ih imati barem dok ih ne izgubim. ne volim bacati ni staru robu. ok istina je da sad bas i nisam u situaciji da bacam staru robu, ali svejedno volim nositi jednu majicu dok se ne podere totalno ili dok je ne izgubim. i prebolim kako treba. isto je i sa cipelama. ne mogu uci u ducan, ok nisam sad bas ni u situaciji, kupiti si nove cipele, a stare dati teti prodavacici da ih baci u kos. ne dolazi u obzir. cak i kada su potplati skroz nahero vec i unutrasnjost ocufana ja ih cuvam u dnu ormara, makar i za otic bacit smece u njima. malo je drukcije jedino s kompjuterima. za njih se bas ne vezem i stalno bi novi. sva sreca da nisam u situaciji. trenutno bi jedan besumni. ali mobitel nedam. ne razumijem to konzumeristicko nagomilavanje, mijenjanje, varanje...mislim razumijem, ali necu da je to tako. al tako je. moram promijeniti stav. i mobitel. i majicu. i cipele. moram nesto promijeniti!!!glavu, frizuru, uho, grlo, nos, spol.
netko zvoni

- 21:32 - Komentari (6) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< studeni, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

iskusni kulen ziri

nakon kulena slijede

neke tajne

  • (namirnice potrebne za izradu 5 kg kulena): 5 kg mesa bez kostiju, 10 dag soli, 8 dag slatke paprike, 7 dag ljute paprike, 5 dag češnjaka.
    (Količina dostatna za dva manja kulena ili jedan veći i jednu kulenovu seku!)

    Svinja mora biti stara od jedne do dvije godine i teška od 140 kg do 160 kg, pravilno hranjena. Za kulen se odabiru prvenstveno leđni dijelovi mesa, a tek zatim but, plećka ili vrat. Mesu se doda i nešto tvrde leđne slanine, Meso se mora dobro ohladiti i ocijediti (na 5°C jedan do dva dana), a zatim se melje ili još bolje sitno nasjecka nožem. Od začina mesu dodajemo sol, češnjak i brižno odabranu crvenu papriku (po želji i nešto ljute).
    U ovom plemenitom zalogaju skrivene su i male tajne. Mesna se masa dobro izradi (izmiješa) i ostavi odležati nekoliko sati, zatim se proba ukus i puni svinjsko slijepo crijevo. Kulen mora ležati osam dana u usoljenom mesu, a zatim se dobro poveže uzicom i stavlja na hladni dim od bukovine, grabovine ili jasena. Dovoljno ga je prodimiti desetak puta (svaki drugi dan). Zbog debljine traži i posebne uvjete zrenja. Dobro mu godi temperatura oko 16°C, a vlaga zraka 75-85%. Treba ga čuvati u hladnoj, mračnoj i prozračnoj prostoriji, zaštićenoj od insekata i glodavaca.