HRVATSKA ANTIKRIMINALNA ORGANIZACIJA

ponedjeljak, 09.10.2006.

Prijedlog zakona o odvjetničkim tarifama

JURIS PROTECTA

UDRUGA ZA UNAPREĐENJE PRAVOSUĐA U RH

Hrvatska je jedina europska država koja nema zakonom regulirane cijene odvjetničkih tarifa.
Određivanje visine i načina obračuna odvjetničkih tarifa prepušteno je samim odvjetnicima, odnosno njihovoj komori. Posljedica toga je masovna zloupotreba takvog ovlaštenja koja se očituje u astronomskim visinama odvjetničkih honorara i mnogostruko dužem trajanju sudskih postupaka. Prije dvije godine pokrenuta je inicijativa za donošenje Zakona o odvjetničkim tarifama i formirana radna grupa pri Ministarstvu pravosuđa u kojoj su sudjelovali pored dužnosnika Ministarstva pravosuđa, sindikata, poslodavaca i predstavnik Hrvatske odvjetničke komore. Odvjetničkom lobiju, kojeg predvodi odvjetnik Marijan Henžeković, je uspjelo cjelokupni proces zaustaviti, pa izrada prijedloga Zakona još nije ni započeta. Dužnosnici Ministarstva pravosuđa i Vlade su pod utjecajem odvjetničkog lobija i ne osjećaju potrebu zakonske regulative odvjetničkih tarifa, iako se događa masovna pljačka fizičkih i pravnih osoba u Republici Hrvatskoj kao i povreda ljudskih prava zbog dugotrajnosti postupka i onemogućavanju pristupa sudskoj zaštiti.
Tako su odvjetnički honorari nerijetko i nekoliko desetaka puta veći od njihovih kolega u SR Njemačkoj, dok je trajanje sudskih postupaka u SR Njemačkoj nekoliko desetaka puta kraće. Kao primjer nerazmjernosti odvjetničkih honorara u RH navest ćemo prosječan honorar odvjetnika u SR Njemačkoj i odvjetnika u RH za građanski postupak kod vrijednosti spora od 10 milijuna kuna:


Pojedinačna naknada za 1 procesnu radnju

SR Njemačka...........................5.696,00 EUR
Hrvatska................................10.286,00 EUR

Prosječan broj radnji

SR Njemačka..........................3
Hrvatska...............................15

UKUPAN HONORAR

SR Njemačka.........................17.088,00 EUR
Hrvatska..............................154.290,00 EUR


Iz gornje usporedbe proizlazi da je visina odvjetničkog honorara za navedenu vrijednost spora u Hrvatskoj 9 puta veća u apsolutnom iznosu, a ako se uzme razlika u dohotku, odnosno životnom standardu, proizlazi da su odvjetnički troškovi i do 30 puta veći u Hrvatskoj od onih u SR Njemačkoj. K tome treba nadodati da su odvjetnici u Hrvatskoj dogovorili da zaračunavaju posebnu naknadu za svaki izlazak na ročište i za svaki sudu upućeni podnesak, ta im je stoga u interesu da bude što više ročišta i sudskih podnesaka. Odvjetnici i njihovi klijenti u RH su u direktnom sukobu interesa, jer odvjetniku je u interesu da postupak traje što duže kako bi zaradio što je moguće više, a interes klijenta je da postupak završi što prije i košta što je moguće manje.
Politika je omogućila odvjetnicima u RH da ostvaruju prihode mnogostruko veće od onih u bogatim europskim zemljama, a da ih ne uspoređujemo s drugim zanimanjima u RH, ta postoji osnovana sumnja da odvjetnički lobi drži pod kontrolom političare i da ovi posljednji imaju debele koristi od toga. Postoji sumnja da su odvjetnici oni koji u dosluhu s političarima izvlače novac na „zakonit“ način iz poduzeća i ostalih pravnih osoba. Da odvjetnici zauzimaju čelno mjesto po ostvarenim prihodima potvrđuje i činjenica da je prema priopćenju porezne uprave upravo odvjetnik koji je u 2005. godini ostvario najveći prihod u RH.

Pozivamo prvenstveno medije i sve javne osobe da skupa sa svekolikom javnosti utječu na aktualnu Vladu da konačno zakonom regulira odvjetničke tarife, sukladno s dobrim standardima u naprednim zemljama EU, i time okonča zakonom omogućenu pljačku hrvatskih građana, te smanji masovno kršenje ljudskih prava zbog nedostupnosti sudske zaštite i dugotrajnosti sudskih postupaka.

S poštovanjem,
JURIS PROTECTA
Zlatko Zeljko, predsjednik

| 10:04 | Komentari (0) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>