grčkorimski

07.06.2006., srijeda

RUPA BEZ DNA

Raspravljaju se u Saboru,pa evo o čemu!

Hrvatski zdravstveni sustav u svom izvršnom dijelu se sastoji od PRIMARNE,SEKUNDARNE I TERCIRNE zdravstvene službe!
U primarnu spadaju liječnički timovi obiteljske medicine,medicine rada,školske medicine,primarni pedijatar i ginekolog te hitna služba,stomatologija,patronaža,epidemiologija,kućna njega i ljekarne.
Primarna zdravstvena služba provodi preventivne i kurativne(liječenje) mjere zdravstvene zaštite.U usluge spadaju sve preventivne akcije,lijekovi na recepte(osim određenih koje mora propisati specijalist),osnovne laboratorijske,rentgenske i ultrazvučne pretrage.Troškove podmiruje osiguravatelj,u našem slučaju HZZO(hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje)!
Jedan tim obiteljske medicine može maksimalno davati usluge za 1700 osiguranika,,stomatološki za 2200 a ginekološki za 6000 istih.
Sekundarna zdravstvena služba obuhvaća polikliničku konzilijarnu(savjetodavnu) i bolničku službu.
Organizirana je u obliku specijalističkih ordinacija,specijalističkih ordinacija u okviru domova zdravlja,specijalističkih ordinacija u privatnim poliklinikama te istih u okviru bolnica.Bolnička zdravstvena zaštita provodi dijagnostičke i terapijske postupke koje nije moguće sprovesti u okviru ordinacije primarne i gore nabrojanih oblika specijalističke zdravstvene zaštite.
Sekundarna zdravstvena služba se financira tako da HZZO ugovornoj ustanovi plaća izvršeni rad na osnovu računa koje te ustanove ispostave toj središnjici,odnosno HZZO-u.
Bolnički kapaciteti su utvrđeni pravilima,a izose 3,5 ležaja na 1000 stanovnika za akutne bolesti te 1,5 ležaja na 1000 stanovnika za kronične nezarazne bolesti!
Tercijarna zdravstvena zaštita u koju spadaju državni zdravstveni zavodi,specijalne bolnice i rehabilitacijski centri!Financira se jednako kao i prethodno.

VRSTE OSIGURANJA OPĆENITO:

1.OBVEZNO OSIGURANJE:državno ili privatno

2.DOBROVOLJNO OSIGURANJE:državno ili privatno

3.DOPUNSKO OSIGURANJE

4:OSIGURANJE OD NESREĆA NA POSLU I PROFESIONALNIH BOLESTI

HZZO je cenralizirana ustanova za osnovno zdravstveno osiguranje s direkcijom i 20 područnih ureda na razini županija.

Stvari u najjednostavnijem obliku funkcioniraju na slijedeći način:postoje korisnici usluga(građanstvo),provoditelji usluga(mogu biti neki ili svi dijelovi zdravstvenog sustava koji su nabrojani ovisno o potrebi) te posrednici u svemu tome,a to je HZZO koji služi da se usluge ne bi plaćale iz ruke u ruku što se i radi pri davanju usluga u potpuno privatnom sektoru)!

OSNOVNI MODELI FINANCIRANJA ZDRAVSTVENIH SUSTAVA U SVIJETU:

1.NACIONALNA ZDRAVSTVENA SLUŽBA:financira se kroz poreze,kontrola je javna a metode plaćanja su iz plaća i iz proračuna.
takav model imaju slijedeće zemlje:Velika Britanija,Danska,Finska,Italija,Španjolska,Portugal,Grčka.
Ovo je samo osnovni model što ne znači da ne postoje i drugi oblici plaćanja,dapače postoje dobrovoljna mnogobrojna privatna zdravstvena osiguranja kao i potpuni privatnici,ali i drugi oblici.

2.SOCIJALNA ZDRAVSTVENA ZAŠTITA:financiranje iz obveznog zdravstvenog osiguranja(hzzo),doprinosi zaposlenih(9%) i poslodavaca(7%) iz bruto primanja,kontrola je javna i interna.
takav model imaju:HRVATSKA,NJemačka,Francuska,Austrija,Nizizemska,Belgija,Irska

3.PRIVATNA PRAKSA/PRIVATNO OSIGURANJE:tržišni uvjeti financiranja,neprofitna i profitna medicinska praksa,različiti načini plaćanja.Prakticira se u SAD-u!

OVA TRI MODELA SU OSNOVNA,ALI POSTOJE RAZNE KOMBINACIJE RAZLIČITE U UDJELIMA RAZNIH MODELA!

STRUKTURA FINANCIRANJA ZDRAVSTVA U HRVATSKOJ U 2000. GODINI:1.OSIGURANJE 88%
2.DRŽAVNA I LOKALNA UPRAVA 9%
3.PRIVATNI TROŠKOVI 3%

KOJI SU SVE OBLICI SUDJELOVANJA GRAĐANSTVA U TROŠKOVIMA MOGUĆI:
1.PARTICIPACIJA
2.FRANŠIZA(platiti npr. prvih 100 kn troškova,a ostalo plaća osiguranje)
3.SUOSIGURANJE(npr. 20 % troškova liječenja plaća osiguranik,ostalo osiguranje)
4.MAKSIMIRANJE POTROŠNJE(do određenog iznosa troškove snosi osiguranje,a iznad toga sam građanin)
5.MAKSIMIRANJE PARTICIPACIJE(plaćanje participacije do određenog iznosa,a nakon toga se prestaje plaćati participacija
6.DODATNO PLAĆANJE IZNAD CIJENA OSIGURANJA
7.REFERENTNE CIJENE LIJEKOVA(jedan dio lijekova ide na trošak zdravstvenog osiguranja,a ostali nisu uključeni)

KOJI SU PROBLEMI NAŠEG ZDRAVSTVA:

Prvi i najveći problem našeg zdravstva je onaj koji imaju svi zdravstveni sustavi svijeta,a taj je da nema tih novaca koje neko zdravstvo ne bi moglo potrošiti-RUPA BEZ DNA!

SREDSTVA OGRANIČENA,POTREBE NEOGRANIČENE!

TROŠKOVI ZDRAVSTVE ZAŠTITE U HRVATSKOJ ZA 2003. SU IZNOSILI 13 220 019 860 KUNA,ŠTO JE 9.1% BDP-A ILI 470 AMERIČKIH DOLARA PO GLAVI STANOVNIKA!za usporedbu amerika je na zdravstvo u 2004. godini potrošila .8 triliona usd,što je 15,3% bdp-a,i 4.3 puta više nego što je dato za obranu, prosjek izdvajanja po glavi stanovnika u EU(prije 2004.)je bio 1700 usd!

NEUČINKOVITOST PRIMARNE ZDRAVSTVENE ZAŠTITE KOJA KOD NAS U PROSJEKU RJEŠAVA MANJE OD 50 % SLUČAJEVA,DOK JE EUROPSKI PROSJEK 75 %,A U VELIKOJ BRITANIJI JE 84%,što sve za posljedicu ima nepotrebno ponavljanje već učinjenih pretraga,više skupih-često nepotrebnih pretraga te dovodi do skupe medicine koja često nema opravdanje u težini bolesti!

PROSJEČNI GODIŠNJI RAST TROŠKOVA BOLNICA OD 1994.-2001. JE BIO OKO 28 % SAMO ZA BRUTO PLAĆE I JOŠ OKO 6,5 % ZA MATERIJAL!

BOLNICE SE FINANCIRAJU IZ BUDŽETA,A POSTOJI MJESEČNI LIMIT POTROŠNJE PA KOD NEKIH ODE I 90% SREDSTAVA SAMO NA PLAĆE I TEKUĆE TROŠKOVE!

KONTROLA TROŠKOVA U BOLNICAMA JE KATASTROFALNA JER LIJEČNICI NIŠTA NITI DOBIVAJU NITI GUBE KAKO GOD SE ODNOSILI PREMA TROŠENJU LIJEKOVA I OPREME JER JE UNUTARNJA KONTROLA JAKO SLABA,A JEDINI TKO TO UOPĆE PRATI JE SREDNJOŠKOLSKI OBRAZOVANO ADMINISTRATIVNO OSOBLJE HZZO-a KOJE ZAPRIMA RAČUNE POSLANE IZ BOLNICA PA AKO IM SE UČINI DA SU NEKI RAČUNI VELIKI TEK ONDA OBAVJEŠTAVAJU KONTROLU!

STRUKURA ZDRAVSTVENE POTROŠNJE JE TAKVA DA NAJVIŠE NOVCA ODLAZI NA LIJEKOVE I BOLNIČKO LIJEČENJE PA SE ZATO NAJVIŠE TU I UDARA S RAZNORAZNIM MJERAMA(liste lijekova isl)

HZZO JE U DRŽAVNIM RUKAMA ŠTO ZNAČI I POD KONTROLOM POLITIKE ŠTO ZNAČI DA SU U SVE TE RASPRAVE DEBELO UMIJEŠANI I POLITIČKI RAZLOZI ŠTO UVIJEK KOMPLICIRA SVAKU REFORMU!

HZZO JE JEDINI OSIGURAVATELJ U PODRUČJU OSNOVNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA ŠTO ZNAČI DA TU IMA MONOPOL,A TAJ POLOŽAJ JEDINOG U PODRUČJU OSNOVNOG OSIGURANJA DEBELO KORISTI I ZA PRIDOBIVANJE KLIJENATA I U DOPUNSKO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE KOJE MOŽE BITI I PRIVATNO(to je onih dodatnih 80 kn za one koji rade i 40 kn za one koji ne rade)!

NAŠ NAJVEĆI PROBLEM JE STRUKTURA OSIGURANIKA:31 % ZAPOSLENI
32 % ČLANOVI OBITELJI
24 % UMIROVLJENICI
7 % NEZAPOSLENI,
ŠTO U PRIJEVODU ZNAČI DA 1,3 MILIONA ZAPOSLENIH FINANCIRA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU ZA 4,3 MILIONA STANOVNIKA!

MOJ OSOBNI ZAKLJUČAK:

Za zdravstvo nikad neće biti dosta novca jer takva zemlja ne postoji,a najbolji način za poboljšanje stanja je klasično uvođenje reda i kontrole u korištenje našeg zajedničkog novca počevši od administrativne do liječničke razine zdravstva plus nagrađivanje ušteda.Nadalje,povećati sudjelovanje građanstva u troškovima liječenja sukladno socijalnom statusu jer s tako malim postotkom u troškovima od strane građanstva nema šanse da opstane i zdravstvo puno bogatijih zemalja od naše!Na žalost,to je neminovnost jer nismo više u komunizmu pa se neke stvari moraju u određenoj mjeri i platiti(npr.svakom je normalno dati 40 kn za šišanje,ali nije mu normalno dati 5 kn za participaciju)!
I zadnje,ali i najvažnije-TREBA POKRENUTI HRVATSKU jer kad u strukturi osiguranika bude 50 % zaposlenih-pametnom ne treba objašnjavati domino efekt koji bi se dogodio!


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.