04

četvrtak

prosinac

2014

I josipović mijenja okvire ...

Nogometni klubovi mogu biti profesionalni ili amaterski.

Nogometni klub Hajduk - Split, osnovan 1911.g., u tijeku svog postojanja finacirao se iz raznih izvora (kako uobičajeno i biva s financiranjem). Od donacija do profesionalnih ugovora.
Veći dio povijesti, sami su igrači financirali svoje troškove ...
Klub, koji je u većem gradu znao dobiti novčanu pomoć grada (i uzdizati se tim novcima, istovremeno se ponašajući antagonistički prema drugim gradskim klubovima (RNK Split; što i danas radi)), grad je i danas suvlasnik Kluba, zamjera drugim prvoligaškim klubovima izdašnuo finaciranje gradova u kojima su osnovani.
Svojedobno, u vrijeme slobodnog nogometnog tržišta (FIFA/UEFA tržišta, ali i djelomično ograničenog domaćeg tržišta igrača zbog ograničenja odlaska u inozemstvo prije napunjenih 28 godina života igrača), koristili su sufinaciranje i trgovali igračima. Privlačili su potencijalne inozemce mogućnošću plaćanja i dobre prodaje (u doba kad su klubovi i menadžeri od ugovora uzimali 70% i više).
U isto vrijeme je stadionsko gledalište bilo i stajaće. Mogućnost manipulacije kartama (i zarade na neprijavljenim prodanim kartama je bila enormna). Primjerice, prva Hajdukova utakmica na Poljudu odigrana je 1979. g., sjever i jug su bili stajaći djelovi tribina, stadion je mogao sveukupno primiti 55000 gledatelja (i bio je pun). Na toj utakmici prodano je više karata nego stadion može primiti, van stadiona je ostalo 6000 navijača s kupljenom kartom. Koliko je Hajduk (organizator) prodao karata više no što je predviđeno stadionskim kapacitetom?
Hajduk je stvarao vlastite igrače (vlastita škola nogometa). I danas su treneri u tim školama trenerske zvijezde. Tada se u hajdukovim školama proslavi Ante Mladinić, Tomislav Ivić (dvojica od plejade dobrih). Tko je danas trener u hajdukovim mlađim kategorijama?
Hajduk je uz vlastite igrače, privlačio igrače iz drugih nogometnih škola. Osobina profesionalne nogometne ekipe je selekcija. Velika nogometna momčad je probrana (selekcionirana) ekipa. (NBA timovi kupuju igrače (vrhunske).)
Hajduk je od doba prodaje igrača (do tada je primaljivim uvjetima privlačio domaće igrače)(mislim kako je Bernard Vukas prvi igrač Hajduka iz doba socijalizma koji je napravio profesionalni ugovor s nekom inozemnom nogometnom momčadi)(Vukas nije hajdukova škola, već zagrepčanin, iako hajdukovac) uzimao ogromne provizije (a najčešće nije plaćao igraču ništa od tih ugovora). I danas se vuku sudski repovi hajdukovih (hajdučkih) transfera.
Nogomet je profesionaliziran. Dostupan je putem TVa. Najbolji igrači, najbolje momčadi, najbolji treneri, najbolji komentari. Danas svi o nogometu znaju sve. I svi igraju nogomet. Raširenost (kvalitenijeg) nogometa umanjio je značaj Hajduka (ili bilo kojeg drugog kluba). Nogomet je posao, koji ili radite ili propadate.
Učestalost nogometnih utakmica (profesionalizacijom nogometa) smanjio je broj gledatelja (nogometni paradoks) većini nogometnih klubova, a povećao samo vrhunskim klubovima (globalno vrhunskim).

Uvođenjem obaveze svih sjedećih mjesta na stadionima (zbog sigurnosnih razloga i spriječavanja stvaranja crnih fondova), Hajduk je novčano izgubio i u maksimalnom broju prodanih karata i u nemogućnosti prodaje karata bez evidentiranja). Obavezu je propisala krovna nogometna organizacija FIFA/UEFA.
Pravilnik o transferima, koji štite interese igrača (roditelja koji su ulagali u igrača), amaterske klubove. male menadžere nametnula je FIFA/UEFA (što je izazvalo daljne smanjene prihoda Hajduku).
Sudski sporovi (zbog neispunjenja ugovornih obaveza prema klubovima/igračima/menadžerima s kojim su poslovali) Hajduku su izazvali javno sramoćenje (i prokazivanje) što je izazvalo smanjenje poslovnog ugleda, smanjenje prostora selekcije. Sa smanjenjem selekcije Hajduk je znatno umanjio svoje natjecateljske sposobnosti, što je dodatno smanjilo prihode. Sudski sporovi su vođeni po FIFA/UEFA pravilnicima.

Vidljivo, uistinu je organizacija kojoj nogometni klub Hajduk pripada uzročnik negovoj propasti. A prva instanca u toj organizaciji je Gradski nogometni savez, Županijski nogometni savez te Hrvatski nogometni savez. Čak ih nije zanimal niti Udruga prvoligaša. Nisu koristil Gradski savez, niti Županijski ... obrušili su se na Hrvatski nogometni savez.
Što bi htjeli?
Sve sudske sporove gube. Nisu podnijeli tužbu i prigovor FIFA/UEFA tijelima (niti za kazne prouzročene navijačkim neredima), nisu osporili pravilnike ...
Unatoč padu prihoda (Grad Split je suvlasnik) nisu kontrolirali rashode (te su stvorili stotine milijuna dugovanja).
Očito (u razdoblju od 30ak godina, od 60ih do 90ih godina prošlog stoljeća) nisu prihvatili pravilnike matičnih organizacija i sveli postojanje i poslovanje u transparentnije okvire, u propisane okvire.

Napad na HNS je zapravo isti (neprofesionalni) pristup dokazanih prevaranata, koji unatoč bankrotu nisu promjenii poslovne navike.
Selekciju igrača (i stvaranja gledljive i rezultatski uspješne momčadi) nije moguć kvalitetno provesti jer su smanjili područje selekcije.
Hajduk je poluamaterski klub (koji je dugo koristio veća sredstva grada za poslovanje), bez mogućnosti profesionalizacije. U protivnom bi odavno, umjesto navijačkih prosvjednih skupova i prijetnje istupanjem iz lige koristili profesionalne mehaniznme jačanja kluba.(Ali ih vodi komunjara.)

ps
S Hajdukovom nemoći, košarkaški klub (nekad ponos) potonuo je na margine, vaterpolo (ponos) potonuo je na margine, plivanje (ponos) potonulo na margine, veslanje (nekad ponos) potonulo na margine, tenis (ponos) potonuo na margine, rukomet (ponos) potonuo na margine, jederenje (ponos, koje ostvaruje svjetske vrhunske rezultate) unatoč rezultatima prosi mrvice... a RNK Split je (po hajdukovim procjenama) trojanski klub koji služi razaranju Hajduka.
Paranoja se nastavlja ... (politička stranaka, odlučna braniti svoju neprincipijelnost, neprincipijeno nastavlja postavljati vlastita mjerila).

Komunističko-orjunaška klika, nesposobna razlučiti uzroke, spremna promjeniti i mijenjati okvire (a ne sebe), ustrajava na pritisku inagurirajući svoje nesposobne kadrove (koji znaju samo otimati).
Tko je na njihovoj strani??

Jedrimo (dok ih Oluja2 ne otpuše)