indolencija

ponedjeljak , 04.12.2023.Ugašena je sinoć prva svijeća

Gasi mi se nekako i moja volja

Bezvezarije ne pišem, od pametnijih stvari odustajem privremeno

Nije mi žuta minuta , nego hibernacija povodom i razlogom.

Je li ikome tako među vama ?


hvala-ti

PRVA SVIJEĆA

nedjelja , 03.12.2023.

moranin-vjen-ic


najjednostavnije što može : lovorovo lišće, prva svjećica i anđelica po sredini

Prva svijeća je - vjera i nada
druga - mir
treća - ljubav
četvrta - radost

Sve ovo potječe od luteranskog pastora i ne mora imati veze s kršćanstvom nego sa željom čovjeka da krene ostvariti svoje nade i snove na putovanju koje nam predstoji i traje

Jon Foss, nobelovac za književnost

subota , 02.12.2023.


Da nije dobio Nobelovu nagradu za književnost ove 2023. godine , otišla bih s ovog svijeta s polovičnim znanjem, da je Ibsen jedini Norveški književnik i da je drama Kuća lutaka ili kako neki prevode Lutkina kuća kratko i snažno djelo o ženi "lutki" koja se postupno i mudro odupire konvencijama društva , poglavito svoga supruga , mirnog čovjeka, koji živi po špranci protestantizma.

Nobelova nagrada donijela je svijetu na pladnju veliko stvaralaštvo gotovo nepoznatog Jon Fossa rijetko samozatajnog pisca iz nekog hladnog Norveškog kutka iz kojega je malo komunicirao sa svijetom, a u kojem je stvarao poeziju, drame , romane pa i ovaj Jutro i večer , nagrađenog, neobično kratkog a sadržajno bogatog između dvije tako jednostavne i svagdašnje točke svih ljudskih života :
rađanja i smrti , prve i druge točke , potpuno iste ma gdje se tko među nama rodio , svatko ima te dvije, zajamčene i ispunjene relacije života.

Nisu nam jednako ugodne ; norveškim ribarima od oca do sina, od rođenja do smrti su teške, neizvjesne i bolne jer ribarenje i život na ledu ima svoje ogromne teškoće koje, unatoč svemu, preživljavaju se u svoj svojoj surovosti.

Fluidno i pitko štivo , rečenice tipa toka svijesti, negdje daleko je točka na kraju i pri čitanju ne ostavljaju dojam monotonije nego suprotno od toga : gotovo da čitatelj sebe požuruje slijedeći osnovnu nit.

Bitna poanta je - nema uzmicanja od zadanog načina života , nema lažnih nadanja , ni improvizacija čak ni htijenja, jer, život nordijskih ribara je strogo omeđen takvim radom pa i generacijski prenosiv od oca na sina.

fjord
image uploading

https://postimg.cc/ykPVLscX

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.