golly&bossy

nedjelja, 29.12.2013.

golly&bossy pohode Ilire

Dragi Čitatelji,
božićno okupljanje gollyh&bossyh u Starom Kraju iskorišteno je na najbolji mogući način – posjetom arheološkom lokalitetu Kopila i novoiskopanoj ilirskoj nekropoli. Da sad ne objašnjavamo više sve pročitajte u Slobodnoj i Slobodnoj.

Ali moramo pružit mali uvod. Naime, Korčula nikad nije arheološki istraživana, osim čuvene Vele Spile. Na primjer, Lumbardska psefizma govori o grčkoj koloniji, ali sama kolonija nikad nije pronađena. Dalje, u Dubrovačkim muzejima čuva se jedna antička oinohoa (vrč za vino) iz 6. st. pr. Kr. za koju se samo zna da je nađena kraj Blata na Korčuli. U to vrime na Korčuli su samo Iliri i neki od njih očito jako bogati jer se tadašnja vrijednost oinohoe može usporedit s recimo Ferrarijem danas. Oinohoa je ovo desno, slabo se vidi ali je oslikana.
 photo oinohoa_gollyampbossy_zpscbab8699.png
Fotografija preuzeta iz knjige Povijest umjetnosti u Hrvatskoj, poglavlje Uvod i grčka civilizacija Nenada Cambija.

Sve ovo znamo samo zato što nam je to reka Dinko Radić, veloluški arheolog i hodajuća enciklopedija. On nas je i vodi na Kopilu usprkos orkanskom jugu i nemilosrdnoj kiši i sve nam ispriča. Min ćemo samo prepričat njegove riči.

Ovo je Kopila. Gore na vrhu bila je utvrđena akropola, a sve od vrha do nas bilo je naselje.
 photo kopila_gollyampbossy_zps45fadf95.jpg

A evo i nekropole. Vidi se komad kružne prapovijesne strukture koja i s vanjske i s unutarnje strane ima grobnice. Ali ne zna se ni koliko je velika ni što je još tu. S vanjske strane je nađeno puno dječjih grobova, s unutrašnje je jedan grob u kojem je bilo puno oružja.
 photo okruglastruktura_gollyampbossy_zpsedd0725b.jpg

Dinko govori da i ne znaju točno što su našli jer nemaju ništa s čim bi mogli usporedit ovu nekropolu. Mogu jedino pretpostavit da je to bila neka vladarska grobnica, ali to su naravno samo pretpostavke.

Inače Dinko ima oko sokolovo. Samo jednim pogledom iz daljine on prepoznaje ilirsku keramiku desno i helenističku keramiku lijevo ma koliko sitna krhotina bila.
 photo ilirskakeramika_gollyampbossy_zps98ecdc56.jpg  photo helenistic30C0kakeramika_gollyampbossy_zpsc7fc3316.jpg

Sve nalaze smo naravno uredno spremili jer sve je važno za buduća istraživanja, a i prema slovu je zakona. Kamo sriće da svi to poštuju.
 photo sakupljanje_gollyampbossy_zps9dd2d4fc.jpg

S nekropole puca pogled na Blatsko polje koje je u vrime Ilira bilo periodičko jezero.
 photo pogled_gollyampbossy_zps224a0bcc.jpg

Zato su vladari Kopile bili bogati i moćni; jer su kontrolirali vodu koje je i danas na otocima malo. Jezero bi liti presušilo, ali vode bi ostalo u podzemnim prirodnim rezervoarima. Polje koje bi ostalo kad bi jezero presušilo bilo je idealno za sijanje žita i zato Korčula nije trebala uvozit žito. Win-win :)
Polje je meliorilara Austro-Ugarska: izgradili su sustav kanala po polju i 4 km tunela do mora. Od tada jezera nema i polje je samo polje. A i brdo Kopila je iskrčeno otprilike tada kako bi se sadila vinova loza. Zato su izgrađeni suhozidi koji su prilično uništili ostatke ilirskog naselja. Jer zna se da su arheolozima važni slojevi i ono što je dublje je starije. Jednom kad je sve raskopano i izokrenuto od male je pomoći istraživačima. Kamo sriće da i ovo svi poštuju.

I za kraj jedna suvremena struktura. Ovo nema veze s Ilirima, ovo su složili arheolozi da mogu marendat ispod bora.
 photo stol_gollyampbossy_zps5197e8dc.jpg

Računa se da će istraživanje trajat tri godine tako da s veseljem iščekujemo nove nalaze. Zahvaljujemo Dinku što nas je po najgorem vrimenu vodi i podučava.

Vaši
golly&bossy

- 16:55 - Komentiraj (2) - Isprintaj - #

nedjelja, 08.12.2013.

golly&bossy pohađaju bečku školu

Dragi Naši,
Sve je počelo kad smo vidili da se u H&M Home prodaju šljokičasti kušini. Kad bi to bilo društveno prihvatljivo mi bi cili bili u šljokicama, ali kad već nije, zadovoljavamo se i kušinima i zato smo locirali najbliži H&M Home, a to je u Beču. A u Beču istovremeno izložba Matisse i fauvisti u Albertini i Warhol/Basquiat u Kunstforumu.
OK, imamo šoping, imamo kulturu, a za izist smo se obratili pravom stručnjaku - food-blogerici Mari.
 photo ScreenShot2013-12-08at195848_zps4878376e.png
She had us at “azijsko“.

Budući da smo već bili u Beču nismo trebali gledat znamenitosti tipa katedrala i vijećnica. Također nam ni ni palo napamet ulazit u gužvu božićnih sajmova, osim ako nam nisu bili usput i nudili čuda kao što su ove mini salamice, 3 za 1€, i ovi kruščići desno koji su bili od skoro od same šunke. Odlična mitteleuropska meza.
 photo kobasice_zps13eaec25.jpg

Vrime je bilo malo sunce, malo snig, malo sunce i snig. Hladnoća podnošljiva osim kad ni bilo ledenog vitra i ledenog vitra sa snigom kakav je bi isprid Albertine.
 photo albertina_zps102fa0f0.jpg

Do Kunstforuma vrime se već malo popravilo.
 photo kunstforum_zps95857830.jpg

Izložbe su odlične, za one koji žele znati više, i malo dosadnjikave, kakve već znaju bit izložbe. Mi smo zaključili da smo sve zaboravili o povijesti umjetnosti, ali ipak smo uspili povuć paralele između fauvizma i Warhola/Basquiata tako da smo se na kraju ipak osjetili malo pametniji nego što smo bili na početku.

Onda smo išli do crkve sv. Karla Boromejskog koja nam je jedna od najdražih građevina iznad. I tu smo zaboravili puno, ali prisjetili smo se kako su se tu skombinirali pročelje grčkog hrama i stupovi s reljefima koji podsjećaju na antički Trajanov stup. Inače, crkva je sagrađena početkom 18. stoljeća nakon posljednje velike epidemije kuge i posvećena sv. Karlu Boromejskom, zaštitniku od kuge. I isprid sv. Karla je božićni sajam u sklopu kojega su i ove klupe okićene vunom. Nismo skužili što predstavljaju, ali super izgledaju.
 photo svkarlo_zpsf67ca29b.jpg

A onda su se usrid svega prošetale dvi ljame, a mi smo u glavi čuli Monty Pytoni i “And now for something completely different”. Svijet je doista čudesno mjesto.
 photo ljame_zps5ed3a431.jpg

Malo pomalo, došlo je i vrime za hranu i susret s blogericom Marom. Inače nismo nikad upoznali nekoga priko interneta (rođaka Krešota ne računamo jer bismo ga prin ili kasnije sreli na nekom vjenčanju ili pogrebu). Nismo upoznali ni puno drugih blogera, zapravo otkad bi ih upoznali doznali bi da i blogaju, nismo ih upoznali prvo kao blogere. Mara je drugi slučaj. Nešto nam je komentirala na fan-stranici, ili mi njoj, i skužili smo da je to jedna cool i prva liga žena i blogerica. Zato smo smo se i sprijateljili s njom na Faceu i i nastavili povremenu komunikaciju. Normalno da smo se nje prvo sjetili kad smo počeli planirat put u Beč i znali smo da će nas ona dobro posavjetovat što se tiče spize.

Kad smo našli Lija unutra je bila gužva, a nas je bilo 8 tako da su nas zamolili da malo pričekamo vani. Dok smo čekali tih 10 minuti donili su nam čaj i proljetne roladice gratis da im se ne smrznemo i pregladnimo. U to je došla i Mara i uvjerili smo se da je to jedna cool i prva liga žena i blogerica.
 photo li_zpse1ae2a85.jpg

Ulaskom u Lija ušli smo u carstvo savršene istočno azijske i jugoistočno azijske hrane. Govori Mare da ona tamo stalno jede jer da su joj blizu, al da ne želi pisat o njima da se ne proslave previše. Srića pišemo južnočakavskom-ikavicom tako da ima manje šanse da naša publika učini gužvu u Lija. Al nemojte da doznamo da je neki čitatelj iša u Beč, a da nije pohodio Li's cooking.

Dok smo proučavali jelovnik naručili smo salatu s škampima i papajom i chillijem i vijetnamske roladice u rižinom papiru. Proljetne roladice došle su kao još jedan poklon iz kuhinje. Što vam je bečka škola kad se sretne s Dalekim Istokom...
 photo vijetnamskerole3_zps76147e35.jpg  photo proljetneroladice_zpsd32cbb5f.jpg

Dok smo proučavali sushi da ga pojedemo prije juhe i glavnog jela govori nam Mare: “Ali sushi vam je glavno jelo.” “Nama nije”, odgovorili smo. Ne zna ona naše kapacitete, i nas i naših prijatelja.
Odlučili smo se za Japan Girl (ovi s lososom, o njemu piše i blogerica Sushiandstrudel ) i Beautiful Girl (ovi s kukumarom). Beautiful girl je sushi koji će se svidit i onima koji ne vole sushi jer nema sirove ribe nego je frigana.
 photo japanesegirl_zps5a23166a.jpg  photo beutifulgirl_zps23f029ea.jpg

Za juhu smo odabrali tajlandsku juhu s kokosovim mlikom i s limunskom travom i hrskavim mahunama i najmekšom piletinom na svitu. Ne izgleda lipo, ovako blidunjkasta, al možemo je usporedit jedino s nektarom.
 photo juha2_zpse5ca310c.jpg

U međuvremenu je kao dar iz kuhinje doša još jedan red sushija, ovi put preliven umakom od manga kojega bi trebalo uvest u ustav koliko je dobar.
 photo sushi_kuhinja_zpsd60cede9.jpg

Glavna jela: patka s rezancima, tofu u slatkom umaku i vijetnamska piletina u čipsu od jastoga.
 photo sve_zps1d90c78a.jpg

 photo tofu_zps97c3d5de.jpg  photo piletina_zps66069b21.jpg

Na kraju nam je opet iz kuhinje doša gratis desert – tapioka u kokosovom mliku. I opet, ne izgleda ništa posebno, ali odličnog je okusa i savršeno osvježenje nakon svega.
 photo desert_zpse1300a6e.jpg

Za zaključak možemo samo reć: hvala imigrantima, hvala multikulturalnosti, hvala fuziji. Bečki šnicl i sacherica su za turiste-amatere! Već planiramo ponovni posjet Liju čim vrime stopli i dani produžu.

Do tada će doć i novi kušini u H&M Home. U međuvremenu nam na kauču šljasti šljokičasti : )
 photo IMAG1213_zps07e48dac.jpg

Vaši

P.S. Zahvaljujemo Ani K. na fotografijama.

- 21:44 - Komentiraj (3) - Isprintaj - #