Shakshouka

03 listopad 2022

Nakon subotnjeg prejedanja (najstariji unuk je slavio 9 rođ) treba pojesti nešto fino, s malo povrća.
Ovo je arapski specijalitet koji je popularan na Bliskom Istoku i Izraelu, a originalno vuče porijeklo iz Tunisa.
Pa krenimo:

Sastojci:

- 1 narezana crvena paprika
- 1 narezana žuta paprika
- 1 narezana zelena paprika
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1šalica sitno rezanog luka (ako je mladi, suuper)
- 2 paradajza
- 1 žličica origana
- 1/2 žličice soli
- 400 g svježeg špinata
- 6 jaja
- 1šalica feta sira (ili po ukusu; ja stavljam više jer volim sve vrste sira)
- limunov sok
- svježi peršin
- začini po izboru (kumin, biber, ljuta papričica...)
Može se dodati i šalica kuhanog slanutka!

Zagrijati ulje u tavi, prodinstati luk, pa dodati papriku. Kada se prodinsta, dodati paradajz. Promiješati, pa dodati origano i sol. Ubaciti špinat. Kuhati nekoliko minuta, povremeno promiješati. Na vrh šakšuke staviti šest jaja, poklopiti i sačekati da se jaja termički obrade (desetak minuta). Na kraju, jelo treba posuti izmrvljenom fetom, pa preko toga dodati limunov sok.
Ja ne radim nikakav prilog uz ovo, samo domaći kruh!
Uglavnom, ne treba se slijepo držati sastojaka........... napraviti po ukusu!

Oznake: kuharice kuhaj fino pa ćeš dobiti za kino

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Dijeli pod istim uvjetima.