Blog Glasa Amerike na hrvatskom

petak, 25.06.2010.

Novo američko-rusko poglavlje

Piše Žorž Crmarić

Po dolasku u Bijelu kuću, Barack Obama je najavio oživljavanje odnosa s Moskvom. Kako je rekao, silazna putanja američko-ruskih odnosa dovela ih je na vjerojatno najnižu razinu nakon Hladnog rata. Previše je međusobnog nepovjerenja i premalo ozbiljne suradnje na pitanjima od zajedničkog interesa – upozorio je američki predsjednik na jučerašnjoj zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvjedevim u Bijeloj kući.

Na Obaminu ocjenu da posjet ruskog predsjednika simbolizira novo poglavlje u američko-ruskim odnosima skeptici su iz arhive odmah izvadili stare fotografije i članke: prisjećaju se kako je George W. Bush – nakon obilaska teksaškog ranča s Vladimirom Putinom – rekao da pogledom u Putinove oči vidi njegovu dušu koja otkriva iskreno prijateljstvo! Prisjećaju se srdačnih, otvorenih i često duhovitih izjava dvojice zagrljenih prijatelja – Billa Clintona i Borisa Yeltsina, istog Yeltsina koji je u govoru u američkom Kongresu obećao da Rusi više nikada neće lagati!

Pa ipak, ovoga se puta radi o jednoj novoj generaciji, novom pristupu. Nakon obilaska Applea, Googlea, Twittera i Cisco Systems u Silicijskoj dolini, ruski predsjednik jučer je izjavio da želi dobra iskustva i primjere koji postoje u Californiji iskoristiti u razvoju visoke tehnologije i inovacija u Rusiji. Nudi i traži partnerstvo. Ono što su i Obama i Medvjedev otvoreno rekli je da razlike u stajalištima glede više otvorenih pitanja i dalje stoje, ali da će dinamika bilateralnih odnosa (ekonomskih, političkih, tehnoloških) ubuduće biti na uzlaznoj putanji.

25.06.2010. u 21:30 • 2 KomentaraPrint#

utorak, 22.06.2010.

General kritizira vrhovnog zapovjednika

Piše Žorž Crmarić

Radi li se o generalskom gafu, ili kulminaciji neslaganja glavnog zapovjednika američkih i NATO snaga u Afganistanu s Bijelom kućom, saznat ćemo možda već sutra, nakon sastanka predsjednika Baracka Obame i generala Stanleya McChrystala. Generalu je naloženo da dođe na razgovor s predsjednikom odmah nakon što je u ponedjeljak u časopisu Rolling Stone objavljen intervju u kojem je McChrystal kritizirao nekolicinu najviših dužnosnika predsjednikove administracije, a najbliži McChrystalovi suradnici kritizirali i samog vrhovnog zapovjednika – Obamu.

“Stanley McChrystal, Obamin najviši zapovjednik u Afganistanu, uspio je uspostaviti kontrolu nad ratom tako što nikada nije skidao pogled s pravog neprijatelja: kilavaca u Bijeloj kući” – podnaslov je intervjua u kojem se McChrystala predstavlja kao vojnog zapovjednika kojeg je prvi susret s predsjednikom – „razočarao.”

Tekst Michaela Hastingsa u Rolling Stoneu nastao je na temelju više njegovih susreta i razgovora s bliskim suradnicima generala McChrystala i s generalom osobno, no prije nalikuje traču nego ozbiljnom razgovoru o taktici, strategiji i politici u Afganistanu.

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, admiral Mike Mullen izrazio je “duboko razočaranje” McChrystalovim komentarima, a “duboku zabrinutost” izrazio je i ministar obrane Robert Gates. U međuvremenu, duboko se ispričao i sam general McChrystal. Hoće li ga, međutim, ono što je rekao koštati i posla – pitanje je o čijem odgovoru odlučuje predsjednik Obama, vjerojatno već sutra.

22.06.2010. u 20:04 • 2 KomentaraPrint#

srijeda, 16.06.2010.

Ekološka kriza u Meksičkom zaljevu - prilika za radikalnije okretanje alternativnoj energiji?

Piše Bojan Klima

U televizijskom obraćanju naciji iz Bijele kuće, prvom u njegovom mandatu, predsjednik Barack Obama je sinoć najavio da će od čelnika British Petroleuma tražiti da 'odvoje sredstva, kolika su god potrebna, za odštetu' koju će isplatiti stanovnicima južne obale SAD - i onima koji rade na sanaciji priobalnih područja kao i onima čije firme gube zaradu - zbog masivnog izlijevanja nafte koje traje već gotovo dva mjeseca.

Predsjednik je također najavio početak rada na dugoročnom planu obnove cijele regije, za što je zadužio Raya Mabusa, bivšeg guvernera savezne države Mississippi, a danas čelnog dužnosnika Pentagona odgovornog za ratnu mornaricu.

'Neka nitko ne sumnja, sanirat ćemo štetu pa makar koliko to dugo trajalo' – rekao je predsjednik Obama, dodavši da će BP 'platiti za svu štetu za koju je odgovoran'. A, država će – nastavio je predsjednik – 'učiniti sve što je potrebno kako bi se obalna regija Meksičkog zaljeva i ljudi koji žive u njoj oporavili od ove tragedije'.

Predsjednik je također najavio da će korporacija British Petroleum ubrzati svoje napore na uklanjanju razlivene nafte i zaustavljanju njezina izlijevanja – najavivši da će BP uskoro biti u stanju s morske površine pokupiti i do 90 posto razlivene nafte.

Predsjednik je također najavio promjene u državnoj regulatornoj agenciji, Minerals Management Service, koja nadzire naftne platforme i druge instalacije ovog industrijskog sektora. Kako se pokazalo, nadzor nije bio dostatan i predsjednik je rekao da su 'potrebni bolji zakoni na ovom području, bolji sigurnosni standardi kao i bolji nadzor'.

No, predsjednik Obama je naglasio da je važno i dugoročno razmišljati te raditi na tome da Sjedinjene Države prestanu biti ovisne o uvoznoj nafti. Prvi korak na tom dugom putu, rekao je predsjednik, je izglasavanje sveobuhvatnog zakona o reformi energetskog sektora koji će naglasak staviti na razvoj alternativnih izvora energije.

16.06.2010. u 03:56 • 2 KomentaraPrint#

petak, 11.06.2010.

Nogomet, vuvuzela i Europa

Piše Ivica Puljić

U ratovima i velikim sportskim događajima susrećemo se fenomenom novih toponima i do jučer nepoznatih običaja. Kada se zarati onda lokalno stanovništvo nauči da se brežuljak u blizini središta grada zove, recimo Kosa stijena. Što je to, pitamo se, a ne znajući da smo pored te Kose stijene prolazili cijeli život, ali nismo joj znali ime. Kako se oko te stijene vode bitke to nam ona sve više ulazi u uho, da bi na kraju postala od životne važnosti, jer jako je bitno – tko je drži – naši ili njihovi? Ako po vašem kvartu padaju granate ispaljuju s Kose stijene, zapamtit će te je za cijeli život po zlu.

Na velikim sportskim nadmetanjima susrećemo se s novim nazivima. Poput – vuvuzele – jednotonske trube u koju Južno Afrikanci neumorno pušu proizvodeći stravičnu buku, jer vuvuzela je na tisuće posvuda oko vas, koja užasno nervira većinu onih koji nisu iz Južne Afrike, a u kojoj se, baš kao iz inata, igra Svjetsko nogometno prvenstvo. I baš kad se najviše nanerviram sjetim se – čegrtaljke! Koliko sam samo puta na nogometnim utakmicama vrtio to čudo, nervirajući mirnije navijače oko sebe. Pa, vuvuzela je igračka u odnosu na čegrtaljku!

Kaže mi prijatelj na poslu: „Vidjet ćeš, bit tu svašta tijekom prvenstva…kriminala, krađa, ubojstava…nesigurna je to zemlja. I stvarno, već ima novinskih napisa o pljačkama i otimačini. Ah, ta Afrika, mislim u sebi i baš kada se zbog toga najviše nanerviram, sjetim se nogometnih huligana diljem Europe. Od engleskih do hrvatskih. Svi su isti – uništi, razori, udari, otmi, zapali, nanesi bol nekome…Onda se sjetim kako smo mi, Europljani, stoljećima ugnjetavali Afrikance, pravili robove od njih, proganja li ih, pljačkali njihova bogatstva, nametali im svoje običaje, svoju hranu i svoju silu. Njima je ostalo jedino da naprave vuvuzelu i bjesomučno proizvode zvuk koji nas nervira. To je bilo njihovo jedino oružje protiv naših topova, aviona i mitraljeza. I znate što, da imam vuvuzelu ne bi me nitko zaustavio da trubim okolo i radujem se nogometu i globalnom druženju. I to baš u inat onom mom prijatelju koji bi jedino slušao zvuk klavira i ne pomišljajući da su njegove tipke napravljene od slonovače iz Afrike.

11.06.2010. u 20:09 • 1 KomentaraPrint#

utorak, 08.06.2010.

Neslavan kraj jedne karijere

Piše Bojan Klima

Nakon što je njezina nedavna izjava o Izraelu i Židovima u Americi doživjela široku osudu, dugogodišnja novinska izvjestiteljica iz Bijele kuće Helen Thomas jučer je iznenada najavila odlazak u mirovinu.

89-godišnja novinarka prošli je tjedan izjavila da se Izraelci 'trebaju izgubiti iz Palestine' te da 'Židovi trebaju otići svojoj kući – u Njemačku, Poljsku i Sjedinjene Države'. Izjavu je dala na jednom primanju u Bijeloj kući posvećenom židovskom kulturnom naslijeđu, u neformalnoj atmosferi, pred kamerom jednog rabina, koji ju je upitao može li komentirati situaciju u Izraelu.

Izjava je uskoro osvanula na You Tube-u.

Helen Thomas je jedna od najpoznatijih novinarki američkih tiskanih medija – pratila je rad ukupno 10 predsjedničkih administracija. Odlazak u mirovinu Helen Thomas objavila je jučer njezina medijska kuća, Hearst.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs rekao je da je izjava Helen Thomas o Izraelu i Židovima 'uvredljiva i vrijedna prezira'. Udruga novinskih izvjestitelja koji prate Bijelu kuću priopćila je da se ova izjava Helen Thomas 'ne može ničim opravdati'.

Helen Thomas, koja je libanonskog podrijetla, ispričala se jučer zbog izjave, rekavši da vjeruje da će na Srednjem istoku zavladati mir onda kada sve strane shvate da moraju živjeti u međusobnom poštovanju i toleranciji.

Poznavatelje njezina rada, međutim, nije iznenadila neosjetljivost izjave prema kojoj je Židovima više mjesto u Njemačkoj nego u njihovoj domovini i pradomovini – Izraelu. Američki Odbor za točnost novinskog izvještavanja o Srednjem istoku često je upozoravao na predrasude i neobjektivno pisanje Helen Thomas kada je u pitanju Izrael i sukob na Srednjem istoku.

08.06.2010. u 03:59 • 1 KomentaraPrint#

petak, 04.06.2010.

Godišnjica “ispružene ruke”

Piše Žorž Crmarić

Na današnji dan prije godinu dana američki predsjednik Barack Obama se govorom u Kairu obratio islamskom svijetu s pozivom na nadilaženje napetosti i nepovjerenja u odnosima između Sjedinjenih država i arapskih i drugih muslimanskih zemalja. Pomaka u tom smjeru je nesumnjivo bilo, ali ne treba imati iluzija o izgledima da se zaokreti dogode preko noći, tim prije što – neovisno o Washingtonu – iskrsavaju nove napetosti koje samo otežavaju perspektive Obamine „ispružene ruke.“

Najnoviji incident s potencijalno dugoročnim negativnim posljedicama dogodio se ovog tjedna kada su izraelski komandosi napali konvoj turskih putničko/teretnih brodova i usmrtili devet civila. Žrtve nisu bili samo ti humanitaraci i pro-palestinski aktivisti, od kojih su osmorica bili turski državljani, nego su to i odnosi između dva glavna američka saveznika u regiji – Turske i Izraela.

Za sada gotovo nitko, osim Izraelaca, ni ne pokušava opravdati vojnu akciju protiv humanitarne misije čiji je cilj bio brodovima dostaviti hranu, lijekove i drugu robu u pojas Gaze gdje su Palestinci već dvije godine pod izraelskom blokadom. Blokada, podsjetimo, uvedena je nakon oružanog obračuna u kojem je militantna islamistička organizacija Hamas zbacila s vlasti pripadnike sekularnog pokreta Fatah negdašnjeg vođe PLO-a Yassera Arafata. Od svog nastanka, fundamentalistički Hamas - slijedeći svoje teokratske uzore u Islamskoj republici - svojim ciljem proglašava uništenje Izraela.

Nakon gotovo dva desetljeća strateškog vojno-političkog partnerstva između Izraela i Turske, te posredovanja Ankare u srednje-istočnom mirovnom procesu, u odnosima Sirije i Izraela, kao i posredničkih misija između Zapada i Teherana, tursko-izraelski odnosi su ovog tjedna došli do ruba ponora. Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužuje Izraelce za “krvavi masakr“, barbarizam i državni terorizam, Jeruzalem uzvraća optužbama da Ankara ima neo-otomanski imperijalni san.

Proširenje popisa srednje-istočnih kriznih žarišta samo još više naglašava važnost Obaminih zalaganja za jačanje međusobnog povjerenja i suradnje zapadnih i islamskih zemalja.

04.06.2010. u 17:08 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>



< lipanj, 2010 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Studeni 2011 (2)
Listopad 2011 (3)
Rujan 2011 (5)
Kolovoz 2011 (3)
Srpanj 2011 (4)
Lipanj 2011 (5)
Svibanj 2011 (5)
Travanj 2011 (4)
Ožujak 2011 (5)
Veljača 2011 (4)
Siječanj 2011 (5)
Prosinac 2010 (4)
Studeni 2010 (5)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (8)
Kolovoz 2010 (6)
Srpanj 2010 (6)
Lipanj 2010 (6)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (5)
Ožujak 2010 (8)
Veljača 2010 (7)
Siječanj 2010 (6)
Prosinac 2009 (8)
Studeni 2009 (7)
Listopad 2009 (9)
Rujan 2009 (7)
Kolovoz 2009 (8)
Srpanj 2009 (5)
Lipanj 2009 (9)
Svibanj 2009 (7)
Travanj 2009 (9)
Ožujak 2009 (9)
Veljača 2009 (6)
Siječanj 2009 (10)
Prosinac 2008 (10)
Studeni 2008 (11)
Listopad 2008 (2)

Komentari da/ne?

Postanite naš fan na Fecebooku

GlasAmerike na Facebooku

Opis bloga

Razgovarajmo o Americi, kažite nam što mislite o ovdašnjoj politici, društvenim kretanjima, biznisu, kulturi i američkom utjecaju na svijet. Što vam smeta, što vam se sviđa...

Linkovi

Glas Amerike na hrvatskom




Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje - Dijeli pod istim uvjetima