Ukinimo zakon o igralištima za golf!

četvrtak, 09.04.2009.

Kod Prokljanskog jezera gradi se golf igralište, a vlasnici zemljišta prosveduju


- 13:09 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 21.02.2009.

Srđ postaje golf igralište?!

Vijest sa RTL-a
15.02.2009.

Ulagačima fali još nekoliko hektara zemljišta da krenu u izgradnju elitnog golf terena iznad Dubrovnika. Vlasnici zemlju ne žele prodati, ali zbog Zakona o golfu, čini se da će morati.

DUBROVNIK - Zakon kojim je golf postao jedan od nacionalnih prioriteta ne prestaje uzbunjivati javnost. Zbog, kako kažu, pokušaja legaliziranja pljačke i otvaranja novog prostora za korupciju, oporbenjaci su u petak Ustavnom sudu podnijeli zahtjev za ocjenom njegove ustavnosti.

http://www.rtl.hr/index.php?cmd=show_clanak&clanak_id=4537

- 11:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 26.01.2009.

Akcija protiv Hrvatske golferske stranke (novo ime Hrvatske seljačke stranke)Video sa akcije ispred Ministarstva turizma povodom skandaloznog izglasavanja nevjerojatnog Zakona o golf igralištima.

- 16:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

video - oduzimanje privatnog zemljišta za golf igrališta

- 16:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Udruge protiv zakona o igralištima za golf

Zelena akcija, GONG, Transparency International Hrvatska i Zelena Istra su na konferenciji za medije najavili podnošenje prijedloga za ocjenu ustavnosti Zakona o igralištima za golf. Pravni tim za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, koji su činili Darko Bizjak i Željka Leljak Gracin (Zelena akcija), Vanja Škorić i Robert Maračić (GONG) te Lana Ofak i dr.sc. Marko Šikić sa katedre Upravnog prava Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, utvrdio je nakon detaljne analize da zakon povređuje najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske kao što su nepovredivost vlasništva, jednakost, sloboda i očuvanje prirode i čovjekova okoliša.

Pravo vlasništva je Ustavom zaštićeno pravo koje se može oduzeti ili ograničiti samo iznimno, radi zaštite interesa i sigurnosti Republike Hrvatske, prirode, ljudskog okoliša i zdravlja ljudi. U slučaju izgradnje golf igrališta, privatno vlasništvo se oduzima radi privatnog, a ne javnog interesa. Jednakost i poduzetnička sloboda se krši jer se poduzetnike stavlja u povlašteni položaj jer se pogoduje jednoj „vrsti” poduzetnika, a to su oni koji će graditi golf igrališta. Zaštita okoliša se ugrožava jer su zemljište i šume zakonima proglašeni od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku i imaju osobitu zaštitu, dok se Zakonom o igralištima za golf omogućava devastacija poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

Osim Prijedloga za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, nevladine udruge sakupljaju i informacije iz zemalja Europske unije i ostalih zemalja svijeta. Do sad nije pronađena niti jedna zemlja koja bi imala poseban Zakon o igralištima za golf, a sve prikupljene informacije će se analizirati i napraviti usporedbu sa stanjem u Hrvatskoj.

Udruge također sakupljaju informacije o građanima koji su direktno pogođeni ovim zakonom kako bi se utvrdilo koliki su razmjeri ugroženosti, zbog čega je kreiran anketni listić koji će poslužiti za sustavno prikupljanje ovih informacija. Nastojat će se utvrditi i površine zemljišta koje se prenamjenjuju iz šumskog i poljoprivrednog u golf igralište te usporediti cijene koje su ponuđene vlasnicima s cijenama građevinskog zemljišta. Svi građani ugroženi zakonom mogu se javiti na tel: 01/4813 096 ili e-mail zeljka@zelena-akcija.hr (Željka Leljak Gracin).

- 16:17 - Komentari (0) - Isprintaj - #