folklorni

< prosinac, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Opis bloga
Praćenje folklornih manifestacija širom hrvatske, a po mogućnosti i šire.

Linkovi
Blog.hr

KUD ANKA OŠPUH - Ludbreg

HKUD Bijela

KUD Bistra

KUD Bizovac

KUD BRATINEČKO SRCE - Bratina

HKUD Darda

KUD Dr Vinko Žganec - Vratišinec

KUD Drežnik - Drežnik

KUD DUČEC - Mraclin

KUD ĐERAM - Viljevo

KUD Elizabeta - Jelžabet

KUD Fran Galović - Peteranec

KUD Gorjanac - Gorjani

KUD Graničari - Gunja

KUD HRASTOVIĆKA GORA - Hrastovica

KUD JABLANOVEC

KUD JANUŠEVEC

KUD JOSIP ŠOŠIĆ - Tenja

HKUD KRAMARIĆ - Nova Gradiška

KUD Husain

KUD Ivan Tišov - Viškovci

KUD Jedinstvo - Split

KUD Kamen - Sirač

KUD Klasje slavonije - Tenja

KUU Kristal Sladorana - Županja

KUD LIPOVAC - Generalski stol

KUD LUKA LUKIĆ - Brodski Varoš

KUD Marof - Novi Marof

KUD MOSLAVČANKA - Donja Gračenica

KUD MOSLAVINA - Kutina

KUD NADIN

KUD ORAČ - Demerje

KUD PITOMAČANKA - Pitomača

KUD POSAVAC - Vrbanja

KUD REPUŠNICA

KUD OŠTRC - Rude

KUD PALIČNA - Severin

KUD Petar Preradović Đurđevac

HKUD Perušić

HKUD Petar Zrinski - Vrbovec

KUD Posavina - Stara Gradiška

KUD Preporod - Dugo selo

KUD PRESLICA - Blato

KUD Prigorec - Markuševac

HKUD SVETI IVAN KRSTITELJ - Ružići

KUD SELJAČKA SLOGA - Špišić Bukovica

KUD SLAVKO JANKOVIĆ - Šiškovci

KUU Suhopolje

KUD Šandrovac

KUD Šokadija - Kruševica

KUD Šokica - Slobodnica

KUD Tena - Đakovo

KUD Tomislav - Donji Andrijevci

HKUD Valpovo 1905

KUD Zabok

FOTO ALBUMI FOKLORNIH MANIFESTACIJA

ZAJEDNICA KULTURNO-UMJETNIČKIH DJELATNOSTI VUKOVARSKO SRIJEMSKE ŽUPANIJE

Box 3



23.12.2008., utorak

Oj, Baranjo, mili zavičaju

BELI MANASTIR - Na godišnjem koncertu "Oj, Baranjo, mili zavičaju" HKUD-a "Beli Manastir" gostovalo je i makedonsko kulturno društvo "Braća Miladinov" iz Osijeka. U dvosatnom koncertu pred punom dvoranom belomanastirskog Centra za kulturu, gdje je bilo publike i na balkonu, HKUD se predstavio u svim svojim postavama, od dječje plesne skupine, plesača veterana, reprezentativnog plesnog ansambla pa sve do glazbenovokalne sekcije. Tako su se na ovoj večeri folklora plesači u živopisnim nošnjama redali u izvođenju baranjskih, slavonskih, jadranskih, bunjevačkih i starosplitskih plesova, a predstavili su se i HKUD-ovi vokalni solisti s po tri pjesme, Boris Kiralj i osebujna Kristina Krušelj, čiji je glas natjerao publiku na duži aplauz. Belomanastirski HKUD osnovan je 1995. godine, a osim brojnih inozemnih gostovanja i nagrada osvojenih nastupima po Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, sudjeluje sa svojih više od 150 članova i na gotovo svim kulturnim manifestacijama u Baranji. Da bi se plesači na koncertu bar malo odmorili, tamburaški sastav je odsvirao i nekoliko instrumentalnih skladbi bez stanke. MKD "Braća Miladinov" predstavio se svojom pjevačkom skupinom "Vardarke", koje su otpjevale splet makedonskih narodnih pjesama, a njihova članica i Belomanastirka Danica Krnjajić izvela je "Lihnidu". Makedonsko društvo koje postoji od 1994. godine predstavilo se i "Žetvarkom", koreografijom žetve iz istočnomakedonskih Kočana. Koncert ovih dvaju KUD-ova završio je zajedničkim izvođenjem svečane božićne pjesme, a zanimljivost i ono što posebno povezuje ova dva kulturna društva je voditelj Andrija Iža, koji je u HKUD-u umjetnički i plesni voditelj, dok je u MKD-u voditelj "Taneca" i koreograf. R. Cicak

GLAS SLAVONIJE
- 19:22 - Komentari (1) - Isprintaj - #

22.12.2008., ponedjeljak

95 godina KUD-a "Moslavec"




VOLODER - Svečano je obilježena 95. obljetnica djelovanja KUD-a "Moslavec" iz Volodera prigodnim programom te promocijom monografije ovog društva "Okreni se moje kolo malo..".Monografija uz povijest društva na 126 bogato opremljenih stranica donosi sačuvanu kulturnu baštinu koju prenosi novim naraštajima gđa. Ankica Đurinec, ali i reproduktivnu materiju koju je KUD Moslavec njegovao i izvodio svih ovih godina.
Brojne čestitke KUD-u Moslavec uputili su gosti iz Male Gorice, Nuštra, Gradišćanski Hrvati iz Prisike, Ivanić Grada, D. Gračenice, Repušnice, Popovače, Tvrtko Zebec, dr. Manda Svirac, saborska zastupnica Marijana Petir, dožupan Željko Lenart, načelnik Općine Popovača Josip Mišković i drugi.

"KUD Moslavec danas broji oko 70 aktivnih članovakoji djeluju u tri skupine, pjevačkoj, dječjoj i starijoj grupi. Pleše se i njeguje izvorni moslavački folklor, čuva izvorna folklorna baština, a poznato je da voloderski tamburaši sviraju po notnom zapisu još od tridesetih godina prošlog stoljeća" - kazao je predsjednik kulturno umjetničkog društva Moslavec g. Josip Štrok.

http://moslavina-info.hr
- 19:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

18.12.2008., četvrtak

10. godišnjica KUD-a "Hruševec Kupljenski"

Četvrti godišnji koncert KUD-a "Hruševec Kupljenski" održan je i ove godine na blagdan sv. Lucije, 13. prosinca, u velikoj dvorani POU Zaprešić. Njime je KUD proslavio 13. rođendana grada Zaprešića i 10. godišnjicu svoga djelovanja. Koncert je bio lijepa uvertira u ovo blagdansko doba u kojoj su mogli uživati svi željni dobre pjesme i divljenja mladim, ali i onim starijim članovima koji njeguju ples i pjesmu svoga kraja.

Kao gosti nastupili su članovi KUD-a "Luka Lukić" koji su iz Brodskog Varoša došli pokazati djelić svojih običaja. Nakon uživanja u programu, u koji su članovi uložili mnogo truda i ljubavi, druženje se nastavilo u Hruševcu gdje su osnivačima podijeljene zahvalnice. Zbog nemogućnosti odlaska na druženje, Silvija Bosner, donedavna pročelnica za društvene djelatnosti grada Zaprešića, svoju je zahvalnicu dobila nakon koncerta.

- 15:47 - Komentari (0) - Isprintaj - #

09.12.2008., utorak

17. smotra pjevačkih skupina Moslavine



U organizaciji Gradskog saveza kulturno umjetničkih društava Grada Kutine večeras je održana 17. smotra pjevačkih skupina Moslavine. Nastupilo je 14 pjevačkih skupine iz Moslavine i svaka je skupina izvela jednu pjesmu iz svoga kraja, te jednu po izboru. U publici je bio i Joško Ćaleta iz Instituta za etnologiju i folkloristiku Zagreb, koji će kasnije poslati svoju ocjenu nastupa pojedinih skupina.
Smotru je otvorio gradonačelnik Kutine, Davor Žmegač
„Dobro došli u Kutinu po osamnaesti puta“, kazao je Žmegač i dodao „Kažu da je kriza, ma kakva kriza kada ima pjesme i veselja i složnosti. Prema tome večeras ćemo se lijepo zabaviti, pozdraviti pljeskom sve izvođače i otići sretni ovo blagdansko vrijeme kući kod svojih obitelji“.
Osim gradonačelnika Žmegača i njegovih suradnika na smotri je prisustvovao i dožupan Sisačko moslavačke županije, Željko Lenart.

KUTINA
- 16:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.12.2008., ponedjeljak

Nikolinje u Potoku



Sedmu godinu zaredom KUD Potočanka iz Potoka organizira Susrete dječjeg folklora povodom dana Sv. Nikole u Potoku. U programu su nastupile dječje skupine KUD-a "Grančica " Đeletovci, KUD-a "Sloga" Hrastelnica, KUD-a "Matija Gubec" Gornja Stubica" te domaći KUD "Potočanka" iz Potoka sa dječjom i jedinstvenom ženskom tamburaškom skupinom. Po završetku folklornog programa Sveti Nikola je s pomoćnicima podijelio punu košaru darova djeci članovima KUD-ova , ali i svoj ostaloj prisutnoj djeci.
- 16:53 - Komentari (0) - Isprintaj - #

01.12.2008., ponedjeljak

2. večer folklora u Đurđenovcu

U subotu je u đurđenovačkom Domu kulture, pod pokroviteljstvom Općine Đurđenovac, održana 2. večer folklora na kojoj su nastupili KUD-ovi Mladost iz Vođinaca, Raspjevana Šokadija iz Prkovaca, Zdenci iz Zdenaca, Orljava iz Pleternice, Virovitica iz Virovitice te domaćini, sve skupine KUD-a Đurđenovac. Mnogobrojnoj publici i gostima obratili su se Ivica Pleša, predsjednik KUD-a Đurđenovac i načelnik Općine Hrvoje Topalović, a smotru je s nekoliko riječi i molitvom otvorio đurđenovački župnik Josip Grubišić.

Adam Pavić, predsjednik folklornog odbora Đakovačkih vezova, đurđenovčanima je za premijerno izvedene plesove bizovačkog kraja dao najvišu ocjenu, a dobre ocjene dao je i ostalim izvođačima. KUD Đurđenovac u subotu će ponovno biti domaćin značajne folklorne manifestacije. Finalna večer natjecanja u a capella pjevanju za Osječko-baranjsku županiju bit će održana u Đurđenovcu, a očekuje se nastup 13 KUD-ova. Tri najbolja s ovog natjecanja, plasirat će se na Državnu smotru koja će biti održana u Slavonskom brodu.


NAŠICE ONLINE
- 16:19 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.