Pandook!

srijeda , 11.05.2011.

Izdao sam i svoju drugu društvenu igru, Pandook!
Pandook je igra za 3 do 5 igrača.
Traje oko 30 minuta.
Namjenjena je za od 10+ godina.

Kad je več napisana zgodna recenzija na igranje.org onda ju samo prenosim na svoj blog!


: Pandook! je još jedna od igara proizašla iz radionice Studiospektra. Autor je igru namijenio malo starijim klincima, te odraslima koji se još uvijek osjećaju kao klinci. Dakle, malo više promišljanja i strategije očekuje vas u ovoj igri.
Image and video hosting by TinyPic
prednja strana kutije

Dojam kutije i pribora igre

Igra dolazi u vrlo šareno oslikanoj čvrstoj kartonskoj kutiji. Simpatične ilustracije vanzemaljaca sigurno će vas privući da malo detaljnije proučite igru. Ono što će vas dočekati unutra definitivno je u skladu sa vanjštinom.


U kutiji se nalazi veliki broj vješto i duhovito ilustriranih kartica za igru. Dominiraju kartice robe među kojima ima vrlo mnogo najrazličitijeg vanzemaljskog inventara: polja žita, otetih krava, divovskih bakterija, skulptura raznih vrsta itd. Osim robe, tu se nalaze i kartice akcija koje dodatno pojačavaju igru, čineći je zanimljivijom. Zatim, nalazimo kartice likova koje igračima dodaju još neka osebujna svojstva. Zgodno je reći kako se uz igru dobiju i dvije prazne kartice akcije na koje vlasnik igre može upisati i neke svoje ideje.
Image and video hosting by TinyPic
jedan od likova s kojima možete igrati
Tu je i ploča za promijenu vrijednosti robe, također veselo oslikana. U svemirskom duhu, nalazimo i kriptonite – zelene staklene kamenčiće za označavanje propuštanja kruga.
Image and video hosting by TinyPic

Dojam igre

Igra, u trgovačkom duhu zahtjeva od igrača da ispred sebe sastavi štand od dobivenih kartica robe. Kartice akcije i još poneku robe igrač drži u ruci. Na sredinu plohe za igranje postavljena je ploča za praćenje vrijednosti pojedine robe. Igrači s pomoću svojih kartica robe, koje svaka na sebi nosi i određenu brojčanu vrijednost mijenjaju vrijednosti pojedine robe na ploči, a sebi u korist ili na štetu drugima. Naravno, nužno je praćenje robe na tuđim, kao i na svojem štandu, te igrači trebaju odvagati tijekom igre, kojoj robi je pametno smanjiti vrijednost, a kojoj povećati. Ostali igrači, pogađate pokušavaju isto: povećati vrijednost svoje robe, a smanjiti suparnikovu. Uz to, igrači imaju kartice akcije koje mogu odigravati umjesto postavljanja kartica robe na ploču s vrijednostima. Ove akcije dozvoljavaju brze promijene u vrijednostima robe, poglede u tuđe ruke, zaštitu od tuđe akcije… Uglavnom, ima ih dovoljno da sve skupa bude dinamično i interesantno. Igrači s karticama likova vanzemaljca dobivaju i neka trajna svojstva koja mogu koristiti tijekom igre. Naravno, ako igrači ne žele mijenjati vrijednost robe, niti bacati akcijsku karticu mogu propustiti krug igre, ali onda moraju svoj kriptonit kamenčić udijeliti nekom igraču koji će si na kraju pripisati po tri boda za skupljeni tuđi kamenčić.
Cijela igra izvodi se u dvije faze. Kada igrači odigraju prvu fazu, slijedi brza igra aukcije u kojoj se licitira sa osvojenim bodovima za akcijske kartice, te nakon toga slijedi druga faza igre, koja se odigrava po istim načelima kao i prva. Nakon toga zbrajaju se bodovi i određuje pobjednik.
Image and video hosting by TinyPic
igranje u četvoro
Igrače početnike u prvih nekoliko partija sigurno će malo zbunjivati zbrajanje bodova jer se ono vrši po načelu broj kartica određene vrste pomnoženo sa vrijednosti te robe na ploči. Iskustveno znamo da igrači umjesto zbrajanja broja kartica neke vrste zbrajaju brojeve s tih kartica, no to se vrlo brzo oduči i daljnji tijek igre teče glatko.

Igra nije toliko jednostavna koliko na to upućuju simpatični likovi i jednostavna pravila, već će od vas tražiti ponešto više pažnje, gledanja u tuđe štandove s robom i promišljanja što u datom trenutku odigrati. Pamćenje kartica koje su stavljene na ploču s vrijednostima također može biti od presudne važnosti.

Za razbibrigu i vježbanje vaših mozgovnih vijuga vrlo preporučljiv uradak!

recenzirao Žarko Pintar

igru možete kupiti online na stranicama Studio spektra


ili u trgovinama Algoritma

igra je tiskana u super maloj nakladi pa ih još imam malo! požuri te dok ima!

<< Arhiva >>