Linkovi

"Bolje biti krepan nego poluživ."
(Saša Lošić u rijetkim trenucima kad je ovaj bio trijezan)

"U diktaturi ne smiješ nikome reći ono što je zabranjeno.
U demokraciji smiješ svakome reći ono što je dozvoljeno."
(A.Ferkel, Berlin)

"Ni ove godine vjerojatno nećete otići tamo gdje još nikada niste bili,
a bogami ni tamo kamo ste uvijek odlazili."
(Dalaj Sarma)

"Vidim opasan virus koji će izazavati pandemiju svjetskih razmjera
početkom 2020."
(Baba Vanga po okončanju pandemije, krajem 2023)

"To je nepravda!" (Kalimero, povodom ustoličenja novih top-blogera)

„Da Ahil nije imao petu, kad tad bi umro od korone.“
(Homer u neformalnom razgovoru, pred kraj pandemije)

"Rajši se Fuk pišem!"*
(Flekserica odgovarajući na pitanje: Da li bi se odazvali na poziv za blogersko druženje?)

"Bolje jesti smeće nego govna."
(Stevo Karapandža u nenapisanom komentaru kod Ipsilonke dana 04.04 24)



*u prijevodu s jezika naših dragih susjeda: radije mijenjam prezime u Fuck!


U središtu kružnice radijusa 15km

srijeda, 16.02.2022.

Gdje si bio 2016?

Moj pokojni stari je uvijek govorio da te policija možda neće pronaći kad nešto zasereš ali te zato porezna uvijek pronadje.
E sad.
Osobno sam već preko 20 godina porezni rezident drugih država a ne Hrvatske i uredno u njima plaćam porez na svjetski dohodak.
Malo sam ga plaćala u Sloveniji, malo ga plaćam zadnjih skoro pa deset godina u Njemačkoj.
Od Hrvatske nemam nikakve koristi već desetljećima, jedino obaveze oko produžavanja kojekakvih dokumenata, otplaćivanja manjeg kredita koji je ostao iza pokojnih roditelja i kuće koju su pičke iz Konzervatorskog odjela svrstale u područje pod kulturnom baštinom pa se možemo jebat, umjesto da ju prodamo a za svaku poneštru koju nanovo ugradim bi trebala pitati nekog malog arheološko-kulturno-hortikulturnog uhljebljenog šupčića, da mu sad ne spominjem ime.
Dijete mi minute nije išlo u hrvatski vrtić ili školu.
Nisam majka odgajateljica, niti sam se kravila tri godine "čuvajući trudnoću" na račun poreznih obveznika.
Nismo ni muž ni ja u lažnoinvalidskim penzijama sa 54 godine, a onda tako invalidni iznajmljujemo 17 apartmana ili vodimo kafić u kojem zaposlene prijavljujemo na minimalac jer "nisam lud plaćat porez", nego ćemo rmbati do 67.
Sve u svemu, kad čujem da moja izvorna domovina nešto hoće od mene, a na to me upozoravaju oni kojima je u njoj pala sjekira u med ili i sami imaju rezervnu domovinu, dobrano mi se prisere.
Barem nešto dobro od domov'ne jer kao što znamo, tvrda stolica puno je opasnija.

Nego, ajmo mi bolje nazad na porezne obaveze.
Kako su Slovenci negdje oko 2006 počeli uvoditi ovo što sada provodi Hrvatska, tako je muž morao svake godine prijavljivati prihode iz Hrvatske u Sloveniji.
Slovenski formulari za prijavu "dohodnine" jednostavni su i trebalo je samo stavku po stavku iz hrvatske porezne prijave preračunati u eure i to je bilo to.
Na početku doduše ni sama porezna uprava nije znala kako pravilno "izpolniti" i koje "olajšave upoštevati", no to je riješila skupina austrijskih dnevnih migranata a svi ostali su onda dobili "navodila".
Na kraju bi došlo rješenje po kojem muž nije bio ništa dužan Sloveniji jer je u Hrvatskoj već platio više poreza negoli kod njih i time je stvar bila riješena. U obratnom slučaju minus razliku morao bi uplatiti na račun slovenske porezne uprave.

Dječji doplatak nismo primali jer smo za 300 tolara prekoračili maksimalnu granici primanja po kojoj bi imali pravo na njega a vrtić smo plaćali po najvišoj tarifi jer su nam plaće uvijek bile prijavljene na visoki brutto iznos i nismo petljali sa isplatama na ruke.
Manje više moj je muž postojao samo kad je bilo na moju štetu, pa sam često razmišljala ne bi li možda imalo smisla riješiti se vraga i postati "samohranilka" iliti samohrana majka.
Eto do čega sve čovjeka, a posebno ženu, mogu dovesti ti prokleti poreznici. rofl

Ovih dana se o istome priča u Hrvatskoj.
I sad se po jednoj strani gastarbajteri bune jer ne žele plaćati uhljebe i korisnike kojekakvih pogodnosti u Hrvatskoj zbog kojih su i otišli a po drugoj uglavnom uhljebi likuju jer su ovi prvi glupi ko kurac i ne znaju svoje obaveze i sad će doći Mica na kolica, nema više nepošteno radit vani a u Rvackoj uredjivat gebis kod privatnog zubara na svoj račun.

Manje više, sav taj "progon" usmjeren je uglavnom prema dnevnim migrantima, mladjim penzionerkama s graničnih područja koje čuvaju babe po Italiji i onima čije obitelji su i dalje u Hrvatskoj, a time je i središte njihovih životnih interesa i dalje u Hrvatskoj.
No, u medijima se, kad krene priča o radnicima u inozemstvu najviše uzjebu njemački gastarbajteri.
A ovi pak koji su ostali doma likuju kako će konačno netko kurčevite "Švabo je to" likove opaliti po kesi, što nije likovateljima niti za zamjeriti.
I meni ovdje u Njemačkoj idu na kurac oni naši kojima je sve što Nijemac izmisli super i a smisao života im je onih mjesec dana kurčenja po Hrvatskoj zbog kojeg ovdje jedu govna 11 mjeseci u godini.

No nećemo sad poštediti kritike ni one "dolje". Ono, baš su u domov'ni svi ko ludi prijavljivat porez i ono, baš nikada se nisu sa šefom dogovorili da im malo jedan dio isplati na ruke preko putnih naloga.
I sigurno su poreznoj prijavili Švabu ili Austrijanca koji vodi njihove Zepter firme za prodaju muda pod bubrege a koji bi službeno trebao prijaviti boravište u Hrvatskoj jer se tu zadržava više od 183 dana i godini i time postaje hrvatski porezni rezident.
Ali kad zdravstveno nema za operaciju djece ili njih samih jer i sami nikad nisu u proračun uplatili ono što bi trebali jer "nisu ludi kad se može dio isplatit na ruke" onda cijela nacija tjednima uplaćuje dobrovoljne priloge jer "sistem ne funkcionira" i "ima para za aute političara a nema za bolesnu djecu".
Pritom se svatko kune u oči u glavi kako nikada ali baš nikada nije nikada prijavio Hansa i Helgu kao prijatelje a pokasirao od njih punu cijenu za apartman, boravišnu taksu i pogled na palmu.
O par boca meda prodanih bez računa ili popravku mašine ili autolimarije u fušu jer, ljudi smo, dogovorit ćemo se, bez veze govoriti.
Tko o čemu, kurva o poštenju.
Kad bi bilo pravde pa bi svaka laž u koju se kunu rezultirala sljepoćom, više bi ih hodalo okolo sa bijelim štapom negoli je trudnica u petom tjednu na očuvanju trudnoće a po čemu su Hrvatice definitivno svjetske rekorderke.
Nije ni čudo da stalno prizivamo pičku nečije matere kad je riječ o organu koji je na našim područjima zaštićeniji od morske medvjedice a na njegov račum je mogu iz proračina dobiti više negoli kad ti fale dvije noge i bubreg.

Nego, da se vratimo mi na poreznu obavezu migranata po cijelom svijetu.
Kako se dosad kojekakve statuse na račun ostalih rješavalo odgovorom (često i lažnim, uz dva svjedoka) na pitanja tipa:
Gdje si bio '41?
ili
Gdje si bio '91?,
tako je i porezna konačno dala objašnjenje tko se od gastarbajtera smatra hrvatskim rezidentom.
Potrebno je samo odgovoriti na pitanje:
Gdje si bio 2016?

Neću puno dalje o ovoj temi o kojoj najviše znaju oni kojih se uopće ne tiče i umjesto toga neka ide danas objavljeno objašnjenje porezne uprave za sve one u inozemstvu a kojima dušebrižnici ovih dana savjetuju da se informiraju o svojim dužnostima i dugovima:

"Utvrđivanje porezne rezidentnosti

Obzirom na povećan broj upita hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu i puno netočnih informacija u javnom prostoru dajemo pojašnjenje vezano uz utvrđivanje porezne rezidentnosti.

Plaćanje poreza se ne određuje prema državljanstvu ili prijavljenom prebivalištu već prema poreznoj rezidentnosti kao središtu životnih interesa. Osobe koje imaju užu obitelj (supružnika i/ili djecu) imaju poreznu rezidentnost tamo gdje im se nalazi obitelj i gdje ta obitelj koristi sve potrebito za svakodnevni život (mjesto odlaska na posao, doktor, škola, vrtić i slično). Osobi koja je samac porezna rezidentnost se određuje prema mjestu gdje boravi u pravilu u vremenskom razdoblju duljem od 183 dana.

Za hrvatske državljane koji su s užom obitelji ili kao samci odselili iz Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu RH) prije 2016. godine ili imaju užu obitelj izvan RH pretpostavlja se da nisu više hrvatski porezni rezidenti te stoga nisu ni u obvezi prijavljivati svoje ukupno ostvarene primitke po načelu svjetskog dohotka u RH. Sve i da imaju određenu nekretninu, koju su naslijedili ili kupili u RH, koju možda i iznajmljuju u RH i po toj osnovi plaćaju porez u RH to ih ne čini hrvatskim poreznim rezidentima.

Radi pogrešnih informacija u javnom prostoru mnogi hrvatski državljani koji već godinama s obitelji žive izvan RH sada pitaju trebaju li što prijavljivati u RH. Treba jasno naglasiti da oni nemaju obveze prijave ukupno ostvarenih primitaka u RH.

Samo osobe koje su promijenile poreznu rezidentnost u razdoblju od 2016. godine do danas, na način da su se odselili i prenijeli središte životnih interesa izvan RH, a nisu se odjavili iz porezne rezidentnosti RH moraju to učiniti podnošenjem Obrasca TI te podnošenja potvrde o poreznoj rezidentnosti te druge države kako bi se činjenica promjene porezne rezidentnosti mogla utvrditi unazad za protekla razdoblja."




Po vojni k njemu je pršou zadružni funkcionar
Zdej zmagali smo, Špacapan, ti vedno bil si naš
Bi bilo zdaj prav, da svoj teran nam dobrovoljno daš

Ma Karlo pej tako je djal: Pršli ste na oblast
Jen nikdar prej mi ni blo žou dat vina vam na čast
Ma ki čem reč, nč ne bom djou, komanda mora bet
Ma vino pej vse kr je prou, si vtknte v ret!

Lololololololololo lololololololo, ma vino pej
Vse kar je prav, si vtknte v ret!







- 08:24 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Travanj 2024 (8)
Ožujak 2024 (5)
Veljača 2024 (4)
Siječanj 2024 (5)
Prosinac 2023 (4)
Studeni 2023 (10)
Listopad 2023 (22)
Rujan 2023 (9)
Kolovoz 2023 (9)
Srpanj 2023 (9)
Lipanj 2023 (8)
Svibanj 2023 (2)
Ožujak 2023 (6)
Veljača 2023 (1)
Siječanj 2023 (1)
Prosinac 2022 (13)
Studeni 2022 (4)
Ožujak 2022 (1)
Veljača 2022 (6)
Siječanj 2022 (8)
Prosinac 2021 (18)
Studeni 2021 (6)
Listopad 2021 (4)
Rujan 2021 (7)
Kolovoz 2021 (1)
Srpanj 2021 (10)
Lipanj 2021 (6)
Svibanj 2021 (14)
Travanj 2021 (10)
Ožujak 2021 (15)
Veljača 2021 (13)
Siječanj 2021 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Šta znači KUJA?

» kuja • ženski rod Kučka, keruša.

Izraz KUJA se sastoji iz 4 slova što je za 4.8 manje od
prosječne hrvatske reči. Sadrži 2 (50%) samoglasnika,
što je za 7.2 procenta više od prosjeka.
Napisano unazad: AJUK

Sve sličnosti sa stvarnim osobama, mačkama, kujama,
bradavičastim svinjama i dogadjajima slučajno su namjerne.
Kako ne bi morali razmišljati da li su Vaši komentari na ovom blogu
poželjni ili ne, autorica je iskoristila mogućnost blokiranja
i time vam olakšala dilemu.
U slučaju neželjenih nuspojava zbog nemogućnosti komentiranja
pogledajte u ogledalo i preispitajte sami sebe (i svoje prijatelje).
Kod akutnih napada bjesnoće nazovite 112 ili Vrapče,
tamo će vam sigurno znati pomoći.

Pritužbe i primjedbe možete svakodnevno slati na slijedeće mailove:
Nuspojaveineželjeniučincibloga@net.hr
LansirnarampazalansiranjeodjebaPraćka@gmail.com
Blogotragedijestopifreshliste@histeriziranje.org
Napusisekurcaludakravoumjestodaovdjepizdis@uhljebljeni.hr
Samasidebelaisfrustriranakrava@jadna-pizda.hr