Ples pingvina uvredljiv za islamsku školu

četvrtak , 02.03.2017.

Učitelji iz muslimanske osnovne škole Abu Daoed u Utrechtu, nedavno su poslali svoje učenike sa kazališne predstave jer je predstava bila po njihovom mišljenju uvredljiva za muslimane! Režiser kazališne predstave "Ledena palača", Andreas Denk, bio je jako razočaran i nazvao je odlazak sa predstave "ponašanjem bez poštovanja". "Ne mogu pogledati u glave nastavnika, ali mislim da je uvredljivo izaći tijekom predstave" – rekao je. Andreas Denk bio je razočaran što djeca nisu smjela odgledati predstavu do kraja. Tehničar kazališta žestoko je reagirao na Facebooku: "Pa ovo je nevjerojatno ... u 2017. ... U slobodnom društvu."

Pogledajte crtić “PLES PINGVINA”, prema kojem je napravljena kazališna predstava:Iznenađeni i začuđeni

Kulturne ustanove koje su organizirale predstavu, bile su iznenađene i zaprepaštene ovim događajem. Direktor kazališta Zimihc, Appie Alferink, u kojem se održavala kazališna predstava, naziva reakciju muslimanske škole "apsurdnim". "Jako me iznenadilo kad sam to čuo. Ta se predstava prikazuje čitav tjedan za različite škole i nikada nije bilo nikakvih problema" – dodao je direktor.

Fouad El Haji, direktor osnovne škole Abu Daoed, kaže da su se nastavnici tijekom jutra sa svojim učenicima vratili u školu s tvrdnjom kako se prikazivao "ples neke vrste parenja". "Nisam bio tamo osobno, ali po njihovom mišljenju to nije bilo pogodno za djecu'' - rekao je Fouad El Haji.

Kazališnu predstavu gledala su djeca viših razreda osnovnih škola.

U čemu je problem?


"Kad je Centar za umjetnost ponudio predstavu za škole, provjerili smo zajedno sa školama, ima li možda uvredljivih scena u predstavi. Zajedno smo došli do zaključka da to nije slučaj" - kaže zamjenik ravnatelja Centra za umjetnost, René van der Kolk, koji je također gledao predstavu. On se ne sjeća scene koja nije prikladna za djecu bilo koje vjere i godišta.

U Utrechtskom Centru za umjetnost (Utrechts Centrum voor de Kunsten – UCK) mišljenja su da je možda problem u slijedećem:

"Dva pingvina izvode ples, jer se vole. Za vrijeme plesa, oni se dotiću ramenima, a dok podižu svoje ruke u zrak, vidi im se malo trbuh. No, to je sve".

Kasnije se saznalo da inicijativa za zaustavljanje predstave nije došla od nastavnika nego pratećih roditelja (majki). Nemiri su počeli sa sve glasnijom diskusijom sa strane. Na kraju je umjetnički ravnatelj odlučio prekinuti predstavu.

Još jedna zanimljiva reakcija sa Facebooka:

"Problem s ovim plesom pingvina, teško mi je razumjeti kao nemuslimanu, ali sam sada pristalica pingvina koji plešu na svakom uglu svake ulice u Nizozemskoj.
Čak i u uredima gdje ljudi mogu podnijeti zahtjev za socijalna davanja treba pustiti standardni ples pingvina. Šteta što to nije ranije otkriveno, bilo bi ih manje na socijali".

Oznake: ples pingvina, osnovna škola, učitelji, direktor, kazalište

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.