Spremnik goriva - lijevo ili desno?

ponedjeljak , 13.02.2017.

Jeste li se ikad zapitali zašto spremnik goriva stoji na jednom automobilu lijevo, a drugom desno?

Na jednom automobilu je čep spremnika goriva lijevo na drugom automobilu desno. Pitate se zašto je ta razlika.

Automobili proizvedeni u zemljama u kojima se vozi desnom stranom ili automobili koji su namijenjeni zemljama u kojima se vozi desnom stranom ceste čep spremnika imaju na desnoj strani.

Automobili podrijetlom iz zemlje u kojoj se vozi lijevom stranom ceste ili automobili koji su namijenjeni zemljama u kojima se vozi lijevom stranom ceste kao što su Japan, Velika Britanija, Australija i dr. imaju čep spremnika obično na lijevoj strani.

Ovo nikako nije obvezujuće pravilo. Na vozilima koja su zajedno razvili japanski i europski proizvođači, kao što su Mazda / Ford, Toyota / Citroen i Renault / Nissan čep je ponekad lijevo, a ponekad desno.

I to još nije sve!

Jeste li ikad primjetili strelicu na kontrolnoj ploči kod pokazivača količine goriva pokraj onog malog simbola benzinske pumpe? Naime, strelica pored tog simbola može pokazivati u desnu:ili u lijevu stranu:Smjer strelice nije bez razloga s obzirom da on pokazuje s koje se strane automobila nalazi čep spremnika goriva!!

Kod nekih vozila nema strelice, nego je to označeno sa crijevom za punjenje goriva. Ako je crijevo na simbolu s desne strane, čep je na desnoj strani i obrnuto!Tko nije siguran gdje mu se nalazi spremnik za gorivo na ovaj način može bez izlaska iz automobila pravilno stati na benzinskoj pumpi.

Veći problem nastaje ako vozite tuđi automobil! S ovim praktičnim savjetom izbjeći ćete neugodnosti na benzinskoj pumpi.

Oznake: gorivo, spremnik, EP, simbol, strelica, benzinska pumpa

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.