Rotterdam smanjio porast broja socijalnih davanja

nedjelja , 26.02.2017.

U velikim gradovima, u Amsterdamu, Den Haagu i Utrechtu, broj socijalnih davanja raste više nego u Rotterdamu.

Broj naknada za socijalnu pomoć u Rotterdamu raste manjim tempom nego u ostala tri grada. U 2015. i 2016. godini broj socijalnih davanja u Rotterdamu povećan je za 1,7 % dok je ostala tri veća grada u istom razdoblju ta brojka u prosjeku iznosila 8.6 %.

Mnoge općine i gradovi moraju se nositi s povećanjem broja korisnika socijalnih davanja. Uzrok tog povećanja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku veliki priljev tražitelja azila iz Sirije i povećane dobi za odlazak u mirovinu.Staklenici

Da je tako mali porast u Rotterdamu i relativno bolji nego što se očekivalo, tri su razloga:

1.) Mnogi podnositelji zahtjeva socjalnih naknada dobili su mogućnost zapošljavanja na različitim projektima rehabilitacije, kao što su staklenici u Westlandu u blizini Rotterdama.

2.) Općina nastoji, zajedno sa Institutom za osiguranje zaposlenih osoba (UWV), ljudima na vrijeme pronaći posao, prije nego što završe na socijalnoj pomoći.

3.) Tu su i dodatne kontrole: Rotterdam preispituje svake godine 3 000 korisnika i poništava po 15 % naknada, jer nisu bile u skladu sa zakonom.


Savjetnik za socijalna pitanja pri gradskoj upravi Rotterdama, Martin Struijvenberg , naglasio je kako je važno ograničiti porast broja naknada:

"Općina svake godine isplati 550 milijuna eura na račune korisnicima na socijalnoj skrbi. Drugim riječima, svaki sedmi eur kojeg potrošimo, ide za socijalnu pomoć!

Oznake: Socijala, Pomoć, Nizozemska, rotterdam, sirija

U domovima za njegu i skrb nedostaje 10.000 osoblja

četvrtak , 19.01.2017.

U domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba nedostaje 10.000 osoblja. Institucija za skrb starijih i nemoćnih osoba, Actiz, očekuje da će ove godine nedostajati 9.000 do 10.000 radnih mjesta u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba. Državni tajnik Van Rijn planira izdvojiti 100 milijuna eura kako bi zaposlili više osoblja, no prema Actizu to nije dovoljno za popunjavanje sadašnjih oko 10.000 slobodnih radnih mjesta.

IgreKlik - Igrice online

U Actizu kažu da nemaju dovoljno zaposlenika i da ljudi ne žele raditi u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba. Stoga ovog trenutka nedostaje u tim domovima 70 posto medicinskih sestara i medicinskog osoblja.

Na primjer, njegovatelji pomažu starijim osobama da se operu i dijelje im lijekove. Medicinske sestre pružaju većinu medicinske pomoći, kao što je na pr. davanje hrane pomoću sondi.

IgreKlik - Igrice online

Kako bi došli do novih djelatnika, u domovima za njegu i skrb starijih i nemoćnih osoba pokušavaju zanimanja napraviti atraktivnijima. Tako već u nekim domovima dijele bonuse za nove zaposlenike kao i za postojeće osoblje koji dovedu nove djelatnike. Isto tako promijenili su se i kolektivni ugovori.

Postoje planovi da bi se zbog bržeg zaposlenja u skrbi za starije i nemoćne osobe skratila obuka te da bi se više iskoristili volonteri. Osim toga ispituju se mogučnosti zaposlenja stranog osoblja u Nizozemskoj.

IgreKlik - Igrice online

Manifest

U Actizu su već izračunali da će za provedbu manifesta za bolju brigu za starije, koju su napisali Hugo Borst i Carin Gaemers, biti potrebno od 1,5 do 2 milijarde eura jer će prema Manifestu biti potrebno više od 70.000 dodatnih zdravstveni radnika.

Inicijatori manifesta 100 milijuna eura što bi izdvojio državni tajnik Van Rijn, smatraju lijep početak, ali ne i dovoljno. "Zadovoljni smo ovom gestom, jer to znači da ne samo da Van Rijn uzima vrlo ozbiljno ove probleme, već i cijeli kabinet. Ali to nije dovoljno" – kažu Borst i Gaemers.

Oni također predlažu donju granicu da dvije sestre imaju u grupi najviše do osam stanara.

Oznake: Pomoć, Zdravlje, medicina, skrb, manifest

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.