Uzgajivači cvijeća pokrenuli kampanju kako bi turiste zadržali izvan polja

četvrtak , 28.03.2019.Uzgajivači cvijeća iz regije cvijetnih polja pokrenuli su kampanju za zadržavanje turista izvan polja cvijeća. Broj posjetitelja povećava se svake godine, a s time i broj uništenog cvijeća.


Stoga, ako se nađete u blizini cvjetnih polja, ni u kom slučaju nemojte ulaziti među cvijeće.

Ove godine je Keukenhof, park cvijeca otvoren od 21. ožujka do 19. svibnja.Oznake: keukenhof, tulipani, cvijece, Nizozemska

Moje ime je Mirko

nedjelja , 27.01.2019.

Sjećate se naslova iz tiska: Pas Mirko iz čakovečkog azila završio u nizozemskom domu za pse s posebnim potrebama? Ako niste čitali, još uvijek možete to učiniti na ovoj poveznici: Pas Mirko iz čakovečkog azila završio u NizozemskojZlostavljenog psa iz romskog naselja Kuršanec spasili su članovi čakovečkog azila ”Prijatelji” i Petra Puvača, predsjednica Udruge za zaštitu životinja Sedma od Devet.

Mirko se zahvaljuje svim dobročiniteljima. Kako je i gdje završio Mirko, možete saznati ovdje ispod:Živio sam s Romima, u jednom romskom naselju u Hrvatskoj. Pretrošle godine, ljeti, toliko sam bio zlostavljan da sam postao invalid. Kosti su mi bile slomljene, šape su mi bile slomljene. Lokalni azil u Čakovcu tražio je da me se uspava. Ali Petra mi je spasila život. Osjećao sam se prilično loše nakon zlostavljanja. Bio sam u velikoj boli. Više nisam mogao hodati, više nisam mogao ništa učiniti. To me rastužilo. Ali Petra je vidjela da sam zapravo vrlo sretan mladi pas i da želim živjeti. I Petra mi je pružila tu priliku. Odvela me u Zagreb. Pobrinula se da me operiraju, a troškove liječenja platio je proslavljeni Mirko Filipović ”Cro Cop”, po kome sam i dobio ime Mirko. Sada imam vijke u nogama, i prošao sam transplantaciju kože. Mogu hodati na svoj način, ne trebaju mi invalidska kolica! I moj mali rep morao je biti amputiran. Ali to nije važno. Drago mi je što još uvijek postojim. Petra me nije samo spasila i brinula, već mi je dala i dom. Dom u kojem mogu biti običan pas sa svojim novim prijateljima s invaliditetom. To što ne mogu dobro hodati nije važno. Navikli su na to. Skoro cijeli dan je netko s nama da očisti našu sobu, da se brine o nama, da se igra s nama i da hoda s nama. Petra me dovela u Nizozemsku iz Zagreba. Bili smo satima u automobilu. Odmarao sam se. Petra naravno nije, morala je voziti. Ali nije joj smetalo, svidjelo joj se to što radi za mene, rekla je. Hvala ti draga Petra, za svu dobru brigu i za moj novi život!

Dobrodošao dragi, nestašni, ponosni Mirko. Zauvijek kod kuće, zauvijek siguran.

Izvor: Zaklada Životinje kod kuće

Oznake: azil, pas, Nizozemska

Od 2021. godine naknada za PET ambalažu

subota , 10.03.2018.Nizozemska vlada donosi zakon po kojem bi se od 2021. godine uvela naknada za PET ambalažu manju od 1 litre. Time misle smanjiti plastični otpad za 70 %.

Kolika će biti naknada još se nezna. Špekulira se između 10 i 15 centi za boce do 1 litre.

Oznake: pet, boce, Nizozemska, Vlada

Kralj danas slavi 50. rođendan

četvrtak , 27.04.2017.

Kralj Nizozemske, Willem-Alexander, danas slavi 50. rođendan. Cijela Nizozemska je narančasto obojana. Nizozemski barjaci sa oranje trakom ukrašavaju pročelja kuća. Na svakom koraku osjeća se duh slavlja. Održavaju se razne fešte.
Organiziraju se dječje tržnice gdje djeca mogu prodavati svoje stvari kojih su se zasitili ili im nisu više potrebne ili su ih prerasla.

Centralna proslava ove se godine održava u Tilburgu, u provinciji Noord Brabant.
Klik na sliku za veći format...
Oznake: Willem-Alexander, kralj, Nizozemska

Kos odgodio vuzmenku (uskrsni krijes)

utorak , 11.04.2017.

Mještani sela Dronten u provinciji Flevoland susreli su se sa nesvakidašnjem problemom. Naime, pripremili su sve za vuzmenku (uskrsni krijes) visoku 6 metara, ali ih je u tome sprijećio jedan kos. Ta umiljata ptica napravila je gnijezdo na vrhu hrpe otpadnog drveća i vuzmenka se odgađa do daljnjega.Naime, društvo za zaštitu životinja zabranilo je potpaljivanje vatre sve dok se ptice ne izlegnu i odlete.

Oznake: kos, vuzmenka, uskrsni krijes, Nizozemska

Parlamentarni izbori u Nizozemskoj

srijeda , 15.03.2017.

Odaziv birača do 15:45 gotovo jednako visok kao u 2012. godini

Umjesto kompjuterskog glasovanja, ove godine Nizozemci su se odlučili za ručno glasovanje. Razlog su moguće raznorazne prijetnje iz inozemstva i napadi na kompjuterski sustav same vlade i izbornog povjerenstva kao i na webstranice koje prate izborne rezultate.

Učestali DDoS napadi na dan izbora su sprijećeni i webstranice su ostale na internetu. U borbi protiv napada vlada je zatražila zaštitu od posebnog Googleovog tima.

Napadi na servere su započeli već u subotu nakon incidenata oko turskih ministara u Rotterdamu. Tko stoji iza tih napada nije poznato,

Odaziv birača na izbore bio je u 15:45 h 73 %. U 2012. godini taj postotak je bio 65 % u isto vrijeme i na kraju je završilo na 75 %. 2006. godine odaziv je bio čak i veći nego danas, a završio je na 80 %.

Gradovi Rotterdam, Groningen i Utrecht objavljivali su odaziv birača u realnom vremenu zahvaljujući jednoj aplikaciji koju su smislili u Rotterdamskoj gradskoj upravi. Odaziv je u tim gradovima u 19:30 h bio između 69,80 i 79 %.

U Amsterdamu je do 18 h glasovalo gotovo 54 %.

Zanimljivo će biti na kraju prebrojavanja glasova. Da li je tako veliki odaziv pomogao ultradesnom Geert Wildersu ili su glasači glasali protiv, znači za konkurenciju.

Oznake: izbori, parlament, Nizozemska

Rotterdam smanjio porast broja socijalnih davanja

nedjelja , 26.02.2017.

U velikim gradovima, u Amsterdamu, Den Haagu i Utrechtu, broj socijalnih davanja raste više nego u Rotterdamu.

Broj naknada za socijalnu pomoć u Rotterdamu raste manjim tempom nego u ostala tri grada. U 2015. i 2016. godini broj socijalnih davanja u Rotterdamu povećan je za 1,7 % dok je ostala tri veća grada u istom razdoblju ta brojka u prosjeku iznosila 8.6 %.

Mnoge općine i gradovi moraju se nositi s povećanjem broja korisnika socijalnih davanja. Uzrok tog povećanja je prema podacima Državnog zavoda za statistiku veliki priljev tražitelja azila iz Sirije i povećane dobi za odlazak u mirovinu.Staklenici

Da je tako mali porast u Rotterdamu i relativno bolji nego što se očekivalo, tri su razloga:

1.) Mnogi podnositelji zahtjeva socjalnih naknada dobili su mogućnost zapošljavanja na različitim projektima rehabilitacije, kao što su staklenici u Westlandu u blizini Rotterdama.

2.) Općina nastoji, zajedno sa Institutom za osiguranje zaposlenih osoba (UWV), ljudima na vrijeme pronaći posao, prije nego što završe na socijalnoj pomoći.

3.) Tu su i dodatne kontrole: Rotterdam preispituje svake godine 3 000 korisnika i poništava po 15 % naknada, jer nisu bile u skladu sa zakonom.


Savjetnik za socijalna pitanja pri gradskoj upravi Rotterdama, Martin Struijvenberg , naglasio je kako je važno ograničiti porast broja naknada:

"Općina svake godine isplati 550 milijuna eura na račune korisnicima na socijalnoj skrbi. Drugim riječima, svaki sedmi eur kojeg potrošimo, ide za socijalnu pomoć!

Oznake: Socijala, Pomoć, Nizozemska, rotterdam, sirija

Lokalni izbori

utorak , 21.02.2017.


Iz nizozemskog zakonodavstva o glasovanju:

U Nizozemskoj ne postoji obvezna prijava u spisak birača, jer ste to postali prilikom prijave adrese stanovanja i automatski ste ušli u sustav, a njihov sustav i funkcionira, a posao oko registracije birača vode općinske službe!! Prijava adrese vrši se na šalterima općine ili online!

Nekoliko tjedana prije izbora, svakome tko ima pravo izači na izbore šalje se poziv za glasovanje. Birači sami mogu odlučiti na koje će biračko mjesto u svooj općini ili gradu izaći. Na biračkom mjestu možete se identificirati pomoću osobne iskaznice, putovnice ili vozačke dozvole.

Na lokalnim izborima

....možete glasovati ili biti birani ako ispunjavate siljedeće uvjete:

1. Imate nizozemsko državljanstvo, državljanstvo neke od zemalja EU-a ili ako dolazite iz trećih zemalja i imate važeću dozvolu za boravak i boravite najmanje 5 godina legalno u Nizozemskoj.
(Na građane EU-a se ovaj zakon ne odnosi (članak 8A Ugovora iz Maastrichta). Oni mogu uvijek glasovati za općinska ili gradska vijeća u općini ili gradu u kojem žive, bez obzira na vrijeme provedeno u Nizozemskoj!)
2. Stariji ste od 18 godina,
3. Živite i boravite u jednoj od nizozemskih općina.Zašto ovo pišem?

Potaknut objavama u hrvatskom tisku oko registracije stranaca za lokalne izbore, htio sam približiti jednostavniji pristup tom postupku nego što je u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj svi žele na nečemu zaraditi, a novaca istodobno manjka na svim razinama. Pa zašto onda ne bi i bilježnici nešto zaradili jer, ruku na srce, nitko ti neće dati neku potvrddu besplatno što je i razumljivo.

A, da bi se ova procedura mogla pojednostaviti, mogla bi se!

Pa evo razloga zašto pišem o ovom izrabljivanju u Hrvatskoj, svakoga i svačega:

Iz hrvatskog zakonodavstva:

Kako bi mogli ostvariti svoje aktivno biračko pravo državljani druge države članice EU-a, koji imaju prebivalište ili boravište na području jedinice u kojoj se izbori provode i žele glasovati na predstojećim lokalnim izborima dužni su podnijeti zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica EU-a, najkasnije u roku od 30 dana prije dana izbora.
Navedeni zahtjev državljani druge države članice EU-a podnose uredu državne uprave u županiji, odnosno Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagreba koji vode registar birača, prema mjestu njihova prebivališta ili boravišta u Hrvatskoj.

Ovjerene izjave

Uz zahtjev za upis u evidenciju birača državljana država članica EU-a navedene osobe dužne su predočiti od javnog bilježnika ovjerenu izjavu, u kojoj je navedeno njihovo državljanstvo, adresa njihovog prebivališta ili boravišta na području jedinice gdje se provode izbori, i izjavu da nisu lišeni prava glasovanja u državi članici EU-a čiji su državljani.

Oznake: izbori, birači, Nizozemska, Hrvatska, bilježnik

Nova pravila, zakoni i tarife u 2017 godini

nedjelja , 01.01.2017.

Što se sve mijenja u 2017 godini?

Nova pravila, zakoni i tarife

Svake godine na dan 1. siječnja uvode se mnogi novi zakoni, pravila i cijene. Tako i od 1. siječnja 2017.


Kratak pregled najvažnijih promjena:

Starosna mirovina


Dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu diže se ponovno za 3 mjeseca. Od 1. siječnja starosnu mirovinu dobit će osobe nakon navršenih 65 godina i 9 mjeseci života.

Inače, od 1957. godine svi stanovnici Nizozemske imaju pravo na državnu mirovinu, bez razlike jesu li radili ili ne!

Darovi i pokloni

Od 1. siječnja, svi stanovnici Nizozemske između 18 i 40 godina starosti imaju pravo na darovani novac, oslobođen poreza, u iznosu do 100.000 eura za kupnju kuće ili otplatu hipoteke. To je bilo uvedeno privremeno u 2013. i 2014. godini kako bi se potaknula stambena gradnja i pomoglo mladim obiteljima za prvu nekretninu. Potom se ta granica spustila na 52 752 eura, da bi je sada ponovno povećali na 100. 000 eura.

Porez na štednju

Dobra vijest za ljude s manjim štednjama, ali ne i super visokim štednjama. Za 2016. godinu platit će se 1,2 posto poreza na štednju iznad 24. 437 eura. Ali će se za 2017. godinu porez smanjiti na 0,86 posto za štednju između 25.000 i 100.000 eura.

Za iznose između 100.000 i milijun eura platiti će se više, odnosno 1,38 posto, a na iznose iznad 1 milijun eura 1,62 posto.

Zdravstveno osiguranje

Pokrivenost osnovnog osiguranja se proširuje. Medicinski neophodno obrezivanje će biti besplatno, isto kao proteze dojke za žene i transrodnih žena koje su imale rak dojke. I bolesnici s tzv. hromošću će dobiti naknadu za 37 umjesto 21 sesija fizikalne terapije.


Električni bicikli


Za električne bicikle koji mogu prilično brzo voziti (tzv speed-pedelecs), primjenjuju se od 1. siječnja 2017. godine nova pravila. S njima se može voziti brzinom do 45 km/h. To znači da oni više u naseljima ne smiju voziti po biciklističkim stazama nego voznom trakom za automobile. Bit će obavezna i posebna zaštitna kaciga, nešto lakša od motociklističke kacige.
Testiranje na alkohol i droge

Policija od danas može testirati da li su nasilni prijestupnici koristili alkohol ili droge. Prijestupnik može dobiti višu kaznu ako se utvrdi da je bio pod utjecajem alkohola ili droga.Besplatni javni prijevoz za srednjoškolce

Učenici srednjih strukovnih škola mlađi od 18 godina od danas će dobiti studentsku kartu za javni prijevoz kako bi mogli besplatno putovati. To se odnosi samo na Srednje strukovne škole (MBO) s tzv. stručnim osposobljavanjima.


I još mnogo toga ..

Tu su i mnoge vrste poreznih tarifa, olakšica i poticaja za održavanje kupovne moći za određene grupe stanovništva.

Tako će se djećji budžet, poticaj za dječji smještaj, dečji doplatak, poticaj za stanarinu, minimalna plaća, maksimalni dodatak za njegu povećati.

Porezi na automobile (cestarina) će se smanjiti, a porez na energiju će poskupjeti.

Oznake: porezi, tarife, poticaji, doplatak, Nizozemska

Podmetnut požar u stanu Sirijskog tražitelja azila

subota , 31.12.2016.

Požar u jednom stanu u Pieter de Hoochstraat u Zwijndrechtu, blizu Rotterdama, prošlog četvrtka bio je podmetnut. U iznajmljenom stanu živio je jedan sirijski tražitelj azila.

Policija pretpostavlja da je požar podmetnut jer su forenzička ispitivanja pokazala da je požar podmetnut na nekoliko mjesta u stanu.

Požar je izbio prošli četvrtak oko 10:15 dok stanar nije bio kod kuće. Policija je otkrila razbijena stakla na stražnjim vratima stana i stoga sumnja da je piroman (ili više njih) u stan ušao sa stražnje strane stana.

IgreKlik - Igrice online

Izbjeglica je u stanu živio već šest mjeseci čekajući da mu se pridruži njegova obitelj. Nakon požara, Sirijac je dobio zamjenski stan.

Prema riječima policije, nema naznaka da bi palež imao neku vezu sa porijeklom stanara. Nije bilo ni prethodnih incidenata oko kuće, kao što su prijetnje ili grafiti.

Netko će se zapitati kako je to moguće u najdemokratskijoj zemlji EU-a? Ali, demokracija nije samo na papiru, ona mora biti i u glavama, što očito nije uvijek tako.

Oznake: požar, piroman, policija, Nizozemska

Nizozemskoj nedostaje 100 000 sezonskih radnika

nedjelja , 27.11.2016.

Godišnje je u Nizozemskoj radilo 100 000 poljskih sezonskih migranata, što je više od polovine svih sezonaca. U ovom trenutku Nizozemskoj nedostaje 100 000 sezonskih radnika koji rade u staklenicima i u poljoprivredi na branju povrća i cvijeća. Razlog tome je masovno odustajanje poljskih radnika koji se sve rijeđe odlučuju za sezonski rad u Nizozemskoj.

IgreKlik - Igrice online

Nizozemci navode kako su mnogi Poljaci pronašli posao u vlastitoj zemlji u kojoj industrija jako brzo raste pa se odličuju ostati u svojoj domovini.

Međutim, medalja ima i drugu stranu. Mnogi poljski radnici često su se žalili na neodržive uvjete na poslu gdje su ih poslodavci maltretirali na razne načine.

Tako je jedan poslodavac na zid objesio imena svih radnika i uveo natjecanje u ubranoj količini rajćice. Ako je netko nekoliko dana bio u opasnoj-naranđastoj zoni, dobio bi otkaz. Kaže jedna Poljakinja, jedine riječi koje sam naučila na poslu bile su:“Sneller, sneller, sneller” ili “faster, faster, faster”.

Sandra Claassen, direktorica FairWork kaže: svake godine na stotine poljskih radnika traži kontakt sa nama zbog problema koje imaju na poslu. Između ostalog zbog prenisko plaćene satnice, prekovremenih sati, seksualnih uznemiravanja, nepravednih kazni, iskorištavanja i sl.

Pa evo, ko voli nek izvoli...

Oznake: Nizozemska, rajčica, paradajz, Poljska

Holandija ili Nizozemska

petak , 20.05.2016.

Nizozemska se često naziva "Holandijom". Međutim, ovo se odnosi samo na nekadašnji teritorij grofovije Holandije koja je bila jedna od 12 provincija Nizozemske koja je danas podeljena na pokrajine koje se zovu Severna Holandija (Noord-Holland) i Južna Holandija (Zuid-Holland).

Grofovija Holandija bila je franački teritorij koji je nastao nakon raspada Frizijskog kraljevstva, a koja je u ekonomskom i političkom smislu bila najbitnija oblast tog malog kraja Europe oko koje su se sve pokrajine "ispod nivoa mora" okupile u državu koju danas znamo. Glavni grad Amsterdam, lociran je recimo u Severnoj Holandiji, dok je Roterdam lociran u Južnoj Holandiji.

Drugim riječima, Holandija (kada se ove dvije pokrajine povijesno tretiraju kao jedinstvena teritorijalna jedinica) – samo je jedan dio države koja se zapravo zove Nizozemska.

Zbog svog značenja, Holandija je poslužila kao metonimija za cijelu zemlju, ali se danas nazivanje te države Holandijom tretira ili kao pogrešno ili kao neformalno. Upotreba ovog pojma se tolerira donekle samo kada se priča o njihovoj nogometnoj reprezentaciji.

Drugim riječima, pravo ime Holandije je Nizozemska, i to je doslovni prijevod njihovog vlastitog naziva "Nederland", što znači "niska zemlja" ili “niske zemlje”. Engleski pojam koji se službeno koristi danas je “Netherlands”, dok se nekada govorilo i "Low countries", sve sa istim značenjem.

U pitanju je pojam koji se razvio u poslednjih pet - šest stoljeća s ciljem da opiše zemljopisnu karakteristiku tog teritorija koji leži uspod nivoa mora zahvaljujući stoljetnoj borbi tamošnjih žitelja sa vodom pomoću poldera i kanala.

Da ponovimo: nazivati tu zemlju Holandijom je pogrešno jer je Holandija samo jedna regija države koja se zove Nizozemska.

Drugim riječima, Hrvati koriste pravilan naziv, dok Srbi koriste pogrešan.

Oznake: europa, Holandija, ime, naziv, Nizozemska, Amsterdam, rotterdam

Danas slavimo Dan kralja – Koningsdag

srijeda , 27.04.2016.

Značenje Kraljevog danaKraljev ili Kraljičin dan je nacionalni praznik u Nizozemskoj. Ovaj dan se slavi u čast šefa države, vladajućeg monarha. Na ovaj dan, koji je zakonski neradni dan, organiziraju se diljem države razne svečanosti, kao na pr. Kraljeva noć, razne besplatne tržnice gdje djeca razmjenjuju i prodaju igračke, knjige, odjeću i sl.. Kralj na ovaj dan tradicionalno posjećuje jednu od općina u zemlji. Ovegodine to je Zwolle. Zemlja je okićena u oranje boju, a večina naroda oblaći se taj dan u tradicionalnu naranđastu odjeću, oranje.


Podrijetlo Kraljevog dana

Čak i prije nego što se Kraljev ili Kraljičin dan slavio kao što se slavi danas, jedanput je organiziran "Dan princeza" i to 31. kolovoza 1885. godine kako bi se proslavio peti rođendan princeze Wilhelmine. Urednik jednih lokalnih novina poduzeo je inicijativu naglasiti nacionalno jedinstvo i tako je Dan princeza 1891. godine preimenovan u Kraljičin dan i to nakon smrti kralja Williama III u studenom 1890. godine. Praznik rada koji se obilježava 1. svibnja, bio je sve do Drugog svjetskog rata konkurencija Kraljičinom rođendanu. Ovaj dan, koji je imao politički karakter, slavili su socijalisti, socijaldemokrati i komunisti s velikim paradama i proslavama. Tek kada su se socijaldemokrati pomirili s monarhijom, Kraljičin dan postao je blagdan za sve Nizozemce.


Od 1949. do 2013. godine Kraljičin dan obilježavao se 30. travnja. To je bio rođendan kraljice Juliane. Kada je na dužnost izabrana Kraljica Beatrix odlučila je da se njezin rođendan 31. siječnja slavi isti dan, tj. 30. travnja. Od 2014. Kraljev dan se slavi 27. travnja, na rođendan sadašnjeg kralja Willem-Alexandera.

Oznake: alexander, willem, Nizozemska, kraljev rođendan, princeza

Dječji doplatak

utorak , 26.04.2016.

Pravo na dječji doplatak u Nizozemskoj imaju sva djeca do svoje osamnaeste godine.Stanujete u Nizozemskoj i vaše dijete je rođeno u Nizozemskoj

Unutar 2 – 4 tjedna od prijave rođenja djeteta na općini, dobit će te pismo od Sociale Verzekeringsbank (SVB). To je Socijalno osiguranje preko kojeg se iplaćuju mirovine i dječji doplatak. Kad ste dobili pismo, možete kod njih zatražiti dječji doplatak.

Rodi li vam se drugo ili bilo koje slijedeće dijete, ne morate više ništa prijavljivati Socijalnom osiguranju. Oni će automatski prilagoditi novo stanje u vašoj obitelji.

Koliki je dječji doplatak?

Kolika je visina doplatka na djecu, ovisi o starosti djeteta. Kad dijete navrši 6 godina, dobivate veći doplatak i povećava se opet kad dijete navrši 12 godina.

Visina doplatka za 2016. godinu

dijete od 0-6 godina : 197,67 €
dijete od 6-12 godina: 240,03 €
dijete od 12-18 godina: 282,39 €

Iznosi se odnose na kvartal, a tako se i isplaćuju!

Mogu li djeca zarađivati?

Mnoga djeca između 16 i 18 godina počinju honorarno raditi ili stažiraju. Njihova zarada utječe na visinu doplatka. Ako je dijete mlađe od 16 godina i radi, onda njegova zarada ne utječe na visinu doplatka.

Djeca između 16 i 18 godina ne smiju zarađivati više od 1.266 € neto po kvartalu jer u protivnom gube pravo na doplatak. Jedino u ljetnim praznicima mogu zaraditi do maksimalno 1.300 € i taj iznos ne će utjecati na visinu doplatka.

Sa navršenih 18 godina dijete nema više pravo na doplatak.

Oznake: djeca, doplatak, novac, zarada, Nizozemska

Klompe - tradicionalna nizozemska obuća

četvrtak , 31.03.2016.

Vjerojatno ste već svi čuli za "holandske klompe", kako se popularno zove ta obuća. Nizozemci kažu da nije Nizozemac onaj koji nema barem jedan par klompi u kući!

U ova dva videa će te vidjeti kako su se klompe izrađivale nekad, a kako sada.

Tradicionalna ručna izrada:Modernija strojna izrada:Konačni rezultat:

IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online
IgreKlik - Igrice online

Oznake: klompe, hoandija, Nizozemska

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.