Tri četvrtine za zabranu korištenja mobitela na biciklu

nedjelja , 22.01.2017.

Tri četvrtine Nizozemaca podržava zabranu korištenja pametnih telefona na biciklu (pisanje poruka, telefoniranje i sl.) stoji u studiji koju je naručilo Ministarstvo infrastrukture i zaštite okoliša, a koja je objavljena danas.

IgreKlik - Igrice online

Sedam od deset ispitanika smatra korištenje pametnih telefona na biciklu jako velikim problemom. Među stanovništvom iznad 55 godina njih 90 posto podržava zabranu korištenja mobitela na biciklu, a takvu zabranu podržava i polovica mladih.

Zabrana

Ministrica Melanie Schultz van Haegen (infrastruktura i zaštita okoliša) priprema zakon o zabrani korištenja mobilnih telefona na biciklu. U 20 posto nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti od 12 do 24 godina, uzrok nesreće bio je mobilni telefon.

U posljednjih nekoliko godina, posebno se pokušalo utjecati na ponašanje mladih, kao što su predavanja u školama i nagrađivanjima onih koji ne koriste svoje mobilne telefone dok voze biciklu.

Čini se da to nije imalo dovoljno utjecaja na ciljanu grupu i izgleda da će se morati donijeti zakon o zabrani korištenja mobitela prilikom bicikliranja.

Oznake: bicikl, zabrana, mobitel, SMS

Kako nas kradu operateri...

petak , 06.05.2016.

Mnogi su odahnuli i poveselili se kad je 30. travnja stupio na snagu novi zakon o roamingu unutar EU, na temelju EU roaming regulacije.

Ali nije sve tako sjajno, kako izgleda na prvi pogled. Hrvati će svejedno i dalje morati plaćati troškove mobilnog telefoniranja u inozemstvu.

Pošto koristim i hrvatsku Simpa sim karticu, dobio sam sms od operatera da moram na odlazni poziv platiti 0,47 kn/min, a za dolazni poziv 0,10 kn/min.

IgreKlik - Igrice online

Ovdje koristim nizozemsku sim karticu i kod nizozemskog operatera imam pretplatu u kojoj je cijena razgovora po minuti unutar NL ista kao i unutar EU, bez plaćanja roaminga!

Pitanje bi moglo glasiti:

Zašto Nizozemci ne naplaćuju roaming (ne svi, ima i onih koji ga naplaćuju...), a naši ga naplaćuju.

Ipak se mogu unutar tog EU zakona uskladiti cijene. Hrvatski operateri vide još zadnju mogučnost za pljačku. Žali Bože da bi koji od njih ukinuo sada taj roaming. Bolje je čekati još godinu dana i nešto se nakupi tih lipa.

Zanimljivo je da je vlasnik i u Hrvatskoj i u Nizozemskoj isti, tj. Deutsche Telekom Europe B.V.!

Roaming će se potpuno ukinuti 15. lipnja 2017.

Oznake: roaming, mobitel, operater, T-com

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.