Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Nizozemskoj

srijeda , 05.12.2018.

Kako se upravo sada u Hrvatskoj vode polemike oko besplatnog obrazovanja, pokušat ću vam ukratko prenijeti kako to rade Nizozemci. Jedina je razlika što naši političari ne znaju na koji način bi kome pogodovali, naročito nakladnicima. Navest ću primjer iz Nizozemske. Imam unuku koja pohađa 2. razred osnovne škole. Učenici uopće nemaju knjige, nego svi zadužuju tablete u školi i na kraju godine ih vraćaju. Uz to, tablete učenici ne nose kući, nego nakon nastave ostaju u školi. Ništa od nastavnih pomagala ne nose kući. Samo prazne vrečice od sendviča jer nemaju ni topli obrok. Toliko o besplatnim udžbenicima!!! Dajte djeci tablete, a ne knjige!

Obrazovanje u Nizozemskoj

Školovanje djece košta tisuće eura godišnje. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje uglavnom plaća država, ali postoje troškovi koje roditelji moraju sami platiti.

Roditelji djece u osnovnom obrazovanju moraju snositi neke troškove osnovnog obrazovanja. Vlada je odgovorna za većinu troškova. Za svaku školsku godinu vlada mora po učeniku osigurati 5.000 € u osnovnom obrazovanju te oko 7.000 € u srednjoj školi.
Osim toga, tu su i takozvani troškovi školovanja koje morate sami financirati. Ovi troškovi nisu pravno utvrđeni i mogu se razlikovati od škole do škole. Treba razmišljati i o troškovima vezanim uz ekskurzije i školske izlete, ali i naknade za ručak i ostale dodatne troškove.

Raspodjela iznosa za obrazovanja u 2018. godini

Najveći dio novca ide u osnovno obrazovanje (10,5 milijardi eura) i srednje obrazovanje (8,1 milijardi eura). Slijedi strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (4,3 milijarde eura) te akademsko obrazovanje (4,5 milijardi eura). Visoko stručno obrazovanje će dobiti 3,0 milijarde eura.

Troškovi za roditelje u osnovnom obrazovanju

To se razlikuje od škole do škole. U osnovnim školama to se ograničava na prosječnu cijenu od oko 65 € godišnje. Jedna škola će na pr. organizirati izlete češće od druge. Ovaj doprinos nije obvezan, a neke škole imaju doprinos koji ovisi o visini dohotka u obitelji. Za najniži dohodak obrazovne institucije ponekad imaju popusta ili čak oslobađanja od plaćanja.

Troškovi za roditelje u srednjem obrazovanju

Troškovi su nešto veći u srednjoj školi i mogu biti do 100 eura za roditelje. To uključuje troškove izleta, sportskih dana i drugih praznika. Školski udžbenici u srednjem obrazovanju su besplatni od školske godine 2009./2010.

Dodatni troškovi

Roditelji su suočeni s dodatnim troškovima, posebno u srednjoj školi. To su, primjerice, troškovi kupnje školskih potrepština kao dnevnik, mape, vrećica i na pr. kalkulator.

Izvanškolska skrb

Od osnovnoškolskih ustanova se očekuje da ponude mogućnosti za brigu o djeci izvan školskih sati. To se odnosi na skrb izvan škole, odnosno cjelodnevni boravak. Ovdje djeca ostaju izvan školskih sati u školi pod nadzorom. Troškovi za to su u prosjeku između 2 - 4 € po boravku.

Oznake: Obrazovanje, knjige, tablet

Tableti i laptopi povećavaju nejednakost u obrazovanju

subota , 04.02.2017.

Sve veća uporaba digitalnih pomagala pri učenju povećava nejednakost u školi, tvrde organizacije Roditelji & obrazovanje, Zaklada Leergeld i krovna organizacija u srednjim školama - Vijeće za obrazovanje. Oni žele da se računala uvrste u Zakon o besplatnim školskim knjigama.

Laptop i tablet

U nekim srednjim školama roditelji moraju izdvojiti i do 1 200 eura za laptop od Applea kojeg bi njihovo dijete koristilo na nastavi, dok u drugim školama srednješkolci prvih razreda dobivaju tablete besplatno.

Mnogi roditelji se žale da ih škole prisiljavaju da kupuju skupe tablete ili prijenosna računala. Ako ih ne kupe, pozivaju se na razgovore u školu, a učenici ne mogu pratiti određene predmete. Nekim roditeljima je čak savjetovano da potraže drugu školu.

"U obrazovanju se stvara nova praksa obveznih roditeljskih doprinosa za tablete ili prijenosna računala. To su znatna financijska sredstva po učeniku" - stoji u pismu što ga je u Donji dom poslala platforma Roditelji & obrazovanje.

Na uzorku od 65 škola utvrdili su da se kod 47 škola roditelje stavlja pod veliki pritisak za kupnju skupih Apllea, a u svega pet škola roditelji mogu odlučiti hoće li ili ne dobrovoljno kupiti skuplji ili jeftiniji uređaj..

Laptop i tablet

Što kaže zakon?

O roditeljskom financijskom doprinosu zakon o obrazovanju kaže slijedeće: "...prijenosno računalo ili tablet nije besplatni nastavni materijal. Srednje škole nisu obavezne besplatno dati laptop ili tablet, a isto tako škole ne mogu i ne smiju prisiljavati roditelje ili staratelje da oni plate te troškove. ... "

No, piše i slijedeće: "zamjenjuje li škola veći dio udžbenika sa digitalnim nastavnim materijalom, tada ta škola mora osigurati taj materijal. U tom slučaju škola može zatražiti dobrovoljni doprinos roditelja. Ako ne žele ili ne mogu, roditelji nisu obavezni platiti ovu dobrovoljnu naknadu... "

Vijeće za Srednješkolsko obrazovanje tvrdi da je veoma komplicirano tko bi trebao platiti za digitalizaciju, te ističe da same škole nemaju novca za plaćanje tih uređaja.

"Udžbenici su nadoknađeni kroz zakon, a laptop nije. Zakonski, škole moraju kupiti sve potrebne materijale za učenje, ali ovo jednostavno nije moguće. Škole su tada prisiljene tražiti doprinos roditelja" - kažu u Vijeću.

Besplatno školovanje

U Nizozemskoj su udžbenici i nastavni materijal besplatni za učenike, kako u osnovnom tako i u srednjoškolskom obrazovanju. Škole su obvezne osigurati besplatne knjige i druge nastavne materijale, a roditelje upoznati o onome što moraju sami kupiti za svoje dijete. Na pr. atlas, kalkulator, sportsku odjeću, rječnici, rokovnik, prijenosno računalo, fascikle, olovke i sl.

Na knjige se plaća polog

Škole mogu tražiti od roditelja polog (kauciju) za besplatne udžbenike. Ovo je zbog toga kako bi se osiguralo da učenici na odgovarajući način koriste knjige. Polog za udžbenike je dobrovoljan, ali ako učenik na kraju školske godine vrati oštećenu knjigu, onda mora platiti tu knjigu kao novu.

Oznake: srednja škola, laptop, tablet, knjige, besplatno

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.