Četrdeset sati društveno korisnog rada za lažnu bombu

petak , 18.01.2019.

Danas poslijepodne, sud je izrekao kazne u trajanju od četrdeset sati društveno korisnog rada četvorici ljudi koji su postavili lažnu bombu kod ulaza u pokrajinski ured pokrajine Flevoland u Lelystadu. Akcija je zamišljena kao prosvjed protiv politike koja se provodi u Oostvaardersplassenu, a odnosi se na odluku pokrajinskjh vlasti o odstrjelu određenog broja crvenog jelena (The red deer - Cervus elaphus).Oostvaardersplassen je jedinstveni prirodni rezervat u Nizozemskoj, jedistven u Europi. Uz obilje trske, vode, močvara, ribnjaka, grubih travnjaka i divljih životinja, okružen šumama, pravi je ptičji raj međunarodne vrijednosti.

Četvorica osumnjičenika također su osuđena na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od dva tjedna. Peti osumnjičenik oslobođen je optužbi. Aktivisti su lažnu bombu ispred ulaza postavili u noći sa 21. na 22. listopada prošle godine.

Služba za razminiranje eksploziva i ubojitihh sredstava utvrdila je da paket ne sadrži opasne sadržaje. U kutiji je bio uključen vibrator s imenom zamjenika pokrajinskog čelnika Harolda Hofstre, koji je od ožujka prošle godine odgovoran za Oostvaardersplassen. Osim toga, u kutiji se nalazila igračka s crvenom tekućinom i plastičnom kosom.

Sudac smatra da bi ”postavljaći” paketa trebali znati da radnja neće ostati bez posljedica, imajući u vidu "trenutnu situaciju u svijetu" i "dok se još uvijek vodi rasprava o Oostvaardersplassenu".

U međuvremenu Državna komisija za šume dopustila je odstrjel 134 jelena u razdoblju od 10. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. Narednih mjeseci trebalo bi biti ubijeno gotovo tisuću sedamsto jelena. Provincija Flevoland želi da Državna komisija za šume izda dopuštenje za odstrjel ukupno 1830 crvenih jelena.

Oznake: crveni jelen, The red deer, Cervus elaphus

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.