Od 2021. godine naknada za PET ambalažu

subota , 10.03.2018.Nizozemska vlada donosi zakon po kojem bi se od 2021. godine uvela naknada za PET ambalažu manju od 1 litre. Time misle smanjiti plastični otpad za 70 %.

Kolika će biti naknada još se nezna. Špekulira se između 10 i 15 centi za boce do 1 litre.

Oznake: pet, boce, Nizozemska, Vlada

Dankeschön mein Herr...

subota , 13.05.2017.

Hrvatski političari vole sakupljati poene na sirotinji. Sve bi dali samo da ih se sluša. A najviše se kite sa smećem po kontejnerima, a oni su i sami smeće, samo što to oni ne vide. E, ne može više tako. Hrvati, uozbiljite se, otvorite svoje oči. Lokalni izbori se približavaju! Oni vam uvijek govore ono što vi želite čuti!

Što me potaklo da ovo napišem?


Svakodnevno slušamo hrvatske političare kako je u Hrvatskoj sve skupo, kako su male plaće, kako mladi "bježe" preko granice, kako ovo, kako ono... Znam da ima ovoga svega pomalo, ali opet nije sve tako crno i tragično kao što nam govore političari, a još više uveličavaju raznorazne agencije za sakupljenje magle i raznorazni mediji koji jedva čekaju neku izjavu o svezi toga.Putujući prekjučer kroz Njemačku, na jednom parkiralištu snimio sam "Švabu", domorodca njemačke krvi koji sakuplja prazne boce i limenke po kontejnerima. Ponudio sam mu nekoliko nizozemskih praznih plastičnih bočica od limunade i vode koje smo ja i supruga usput ispraznili. Sa zadovoljstvom je prihvatio poklon i lijepo se zahvalio sa dankeschön mein Herr.


Pitao sam ga zbog čega skuplja prazne boce i limenke. Odgovor je bio vrlo jednostavan i kratak: "Rente ist zu klein!"

Znači, nisu samo hrvatski građani u banani.

Prema tome, hrvatski političari bi mogli malo i preko granice da vide kako je i u drugim zemljama. A vjerujem da njih 99 % nikad nije kročilo svojom nogom preko, osim ako treba ići na nekakvu operaciju, jer onda im odjednom nisu dobri niti hrvatski liječnici. A upravo najviše odgovornosti oko siromaštva snose ti isti političari koji pričaju bajke.

Oznake: mirovina, boce, limenke, Njemačka, Hrvatska

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.